Parempaa elämää kaikille maailman tytöille

Helsinkiläinen Sirkka-Liisa Mäki-Fränti on toiminut tyttösponssina vuodesta 2020, jolloin hän kohtasi kadunkulmassa Planin feissarin. Tyttöjen ja naisten asema on aina ollut lähellä eläköityneen psykoterapeutin sydäntä. Sirkka-Liisa työskentelee edelleen Maria Akatemia -kansalaisjärjestössä naisten väkivallankäyttöön liittyvien asioiden parissa.

”Erityisen tärkeää minulle on ollut jo vuosikymmeniä tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisy. Naisena haluaisin tukea ja turvata jokaisen tytön mahdollisuutta kasvaa terveeksi ja hyvinvoivaksi naiseksi”, Sirkka-Liisa kertoo.

”Vierailin 1980-luvulla kahteen otteeseen Somaliassa. Siellä käsiini osui somalialaisen naisen kirjoittama kirja, joka kuvasi tyttöjen silpomisen kulttuuria somalialaisessa yhteiskunnassa. Asia oli minulle uusi, ja kirja herätti minut.”

Sirkka-Liisa keskusteli silpomisesta Somaliassa työskentelevien naisten kanssa ja sai paljon arvokasta tietoa. 

“Suomalaisen nuoren naisen oli lähes mahdoton käsittää tyttöjen ympärileikkausta. Kyseenalaistin, mikseivät äidit ja isät suojele tyttäriään, sillä en ymmärtänyt, kuinka kulttuurisidonnaista ympärileikkaus oli silloin ja on vielä tänäkin päivänä.”

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä. Plan työskentelee silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. 

Plan International Suomi tekee silpomisenvastaista työtä Etiopiassa tyttösponssien, yrityskumppaneiden ja ulkoministeriön tuella. Työn tuloksena kaikki 84 yhteisöä, joissa Plan työskentelee, ovat sitoutuneet lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Jo 119 koulussa toimii Planin tukemia nuorten ryhmiä, jotka kertovat muille oppilaille silpomisen ja lapsiavioliittojen haitoista.

”Vaikka perinteen kitkemiseksi tehdäänkin paljon, tarvitaan aina lisää vaikuttamistyötä, jotta eri sukupolvien naiset rohkenevat uskoa tyttäriensä arvoon ja osaavat sanoa ei ympärileikkaukselle”, Sirkka-Liisa sanoo.

Hän kokee, että tyttösponssi on vaivaton ja yksinkertainen keino tukea Planin työtä ohjelmamaissa. Pienelläkin kuukausittaisella summalla on merkittävä vaikutus. 

”Yhdenkin tyttölapsen pelastaminen silpomiselta on iso asia. Tyttösponssina toimiminen on yksi tapa tukea kulttuurin muutosta ja mahdollistaa omalta pieneltä osaltaan toisenlaista, parempaa elämää kaikille maailman tytöille. Jokainen tyttö on lahja maailmalle.”