Kaksi nuorta osallistumassa ammatilliseen koulutukseen.

”On harhaluulo, etteivät naiset pystyisi samaan kuin miehet”

Teninké ja N’Mahawa eivät odota toimettomina tasa-arvoa. Mekaanikoksi opiskelevat guinealaisnaiset rohkaisevat naisia luottamaan itseensä ja päättämään omasta elämästään.

Nabiou Ouendeno

Guineassa naisilla on merkittävästi heikommat mahdollisuudet päästä työmarkkinoille kuin miehillä. Jos he löytävätkin töitä, he saavat usein pienempää palkkaa kuin miehet eivätkä etene urallaan samassa tahdissa.

Ystävykset Teninké, 28, ja N’Mahawa, 25, opiskelevat teknistä alaa Planin tukemassa ammattikoulussa. Plan haluaa antaa nuorille ja erityisesti naisille eväät taloudelliseen pärjäämiseen. Vaikka tekninen ala nähdään usein miehisenä, nämä nuoret naiset rikkovat rajoja ja taistelevat tasa-arvon puolesta työelämässä.

Tekniikka on aina kiinnostanut Teninkéä.

– On harhaluulo, etteivät naiset muka pystyisi samaan kuin miehet. Minun unelmaani on päihittää miehet, ja uskon myös yltäväni siihen, Teninké sanoo.

N’Mahawa päätti kouluttautua mekaanikoksi, kun isä yritti pakottaa hänet naimisiin.

– Yritin kaksi kertaa turhaan päästä läpi koulun loppukokeista, ja silloin isäni päätti etsiä minulle aviomiehen. Sanoin hänelle, ettei naimisiinmeno ratkaise ongelmaani. Päätin muuttaa asumaan enoni luo. Eräänä päivänä huomasin tämän teknisen ammattioppilaitoksen. Näin Teninkén opiskelemassa siellä, ja juuri hän kannusti minua opiskelemaan ammattiin, N’Mahawa kertoo.

Sukupuolten tasa-arvo vaatii paljon työtä

Plan International pyrkii edistämään sukupuolten tasa-arvoa Guineassa niin työelämässä, kodeissa kuin koko yhteiskunnassa. Vanhentuneet sukupuolinormit on haastettava, naisten toimeentulomahdollisuuksia parannettava ja oikeus- ja koulutusjärjestelmiä uudistettava.

Teninké ja N’Mahawa ovat muutoksen eturintamassa. Työpaikallaan he ovat jo niittäneet mainetta huippumekaanikkoina.

– Näiden nuorten naisten työn laatu on ollut todella vaikuttavaa. He ovat ahkeria, kohteliaita ja erittäin ammattitaitoisia. Tavattuani heidät ensimmäisen kerran olen aina halunnut heidät korjaamaan autoni. He ovat niin taitavia, että he ovat houkutelleet monia asiakkaita kilpailevista huoltamoista, tyytyväinen asiakas Mohamed kertoo.

Olen vakuuttunut siitä, että kun naiset saavat kaikkialla maailmassa oikeuden päättää itse elämästään, se on yksi avaintekijöistä, joilla voidaan ratkaista tämän vuosisadan haasteet, Mohamed pohtii.

– Rohkaisen naiskollegoitani luottamaan itseensä ja tekemään päätöksensä itsenäisesti, sillä epäitsenäinen nainen on miesten määräysvallassa. Meidän ei pidä enää joutua odottamaan tasa-arvoa kymmentä vuotta. Meidän on toimittava nyt, Teninké sanoo.