Oma yritys tuo mahdollisuuksia ja itseluottamusta

Oma yritys tuo mahdollisuuksia ja itseluottamusta

Ugandalaiset nuoret saavat Planin Smartup Factory -työpajoissa taitoja työelämään ja yrityksen perustamiseen. Tapasimme neljä nuorta naista, joiden elämän koulutus muutti.

Plan International
Kuvat:
Juho Reinikainen

Vanhempani naittivat minut alaikäisenä, koska he eivät voineet maksaa koulumaksujani”, ugandalainen Evelyne, 26, kertoo.

Evelynen elämä sai uuden suunnan, kun hän osallistui nuorten yrittäjyyttä ja innovaatioita tukevaan Smartup Factory -työpajaan. Neljä kuukautta kestävässä koulutuksessa nuoret oppivat muun muassa tietokoneen käyttöä, markkinointia ja muita ammatillisia taitoja.

”Smartup Factoryssa nuoret kokoontuvat yhteen, jakavat ajatuksia sekä ideoita ja toimivat yhdessä saavuttaakseen unelmansa”, Evelyne kuvailee.

Hän päätyi perustamaan yhdessä muiden nuorten kanssa kasvihuoneen, jossa he kasvattavat puuntaimia ja vihanneksia. Nuoret myyvät taimia eteenpäin ja jakavat saamansa tulot.

”Tulojeni avulla olen voinut aloittaa myös oman bisnekseni. Teen mandazileivoksia ja vien niitä kaupunkiin myytäväksi”, Evelyne kertoo.

Tyttöjen koulutuksen ja nuorten naisten toimeentulon tukeminen on erityisen tärkeää, sillä se hyödyttää usein koko yhteisöä. Näin on käynyt myös Evelynen perheen kohdalla.

”Kasvihuoneprojektista saamani tulot ovat auttaneet minua maksamaan lasteni koulumaksut ja sairaanhoito-kulut sekä tukemaan taloudellisesti koko perhettäni”, Evelyne sanoo.

Oma yritys tuo mahdollisuuksia ja itseluottamusta

Salume, 28, on yksi kymmenestä sisaruksesta, joista neljällä on albinismi.

”Ennen Smartup-hankkeeseen osallistumistani ihmiset hyljeksivät meitä ja kohtelivat meitä, kuin emme olisi mitään. Työpajassa opin taitoja, joiden ansiosta opin kantamaan itseni ylpeästi. Nyt pystyn tekemään päätöksiä itseni ja perheeni puolesta”, Salume sanoo.

Salume viljelee kasviksia ja mausteita ja myy niitä sekä hiiliä. Hän on pystynyt säästämään rahaa ja kasvattamaan liiketoimintaansa. Kaupanteko auringonpaisteessa on kuitenkin Salumelle vaarallista, koska hänen ihonsa ei kestä aurinkoa. Salumen haaveissa siintääkin oma katettu kauppa.

”Tyttöjen kouluttaminen on todella tärkeää, koska siten tytöistä tulee täysipainoisia jäseniä niin perheeseensä kuin yhteisöönsä.”

Oma yritys tuo mahdollisuuksia ja itseluottamusta

Gladys, 17, liittyi Smartup Factory -koulutuksen jälkeen osuuskuntaan, joka leipoo kakkuja ja leipiä aurinkouunin avulla. Mukana yhteistyössä on Solar Fire Concentration Oy.

Aurinkouuni on ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä sitä varten ei tarvitse kaataa puita eikä käyttää sähköä. Aurinkoisena päivänä peilit keskittävät auringonsäteet niin, että uunista tulee tarpeeksi kuuma leipomiseen. Puun säästäminen auttaa osaltaan ehkäisemään Ugandan metsäkatoa.

”Tämä projekti ja aurinkouunin parissa työskentely on auttanut minua saamaan rahaa säästöön. Olen alkanut haaveilla paluusta kouluun, sillä kouluni jäi kesken”, Gladys kertoo.

”Haaveeni on opiskella ympäristösuunnittelua, koska yhteisöni ei osaa vielä hyödyntää luonnonvaroja kestävällä tavalla ja haluan näyttää, että on toinenkin tie.”

Oma yritys tuo mahdollisuuksia ja itseluottamusta

”Minusta tuli äiti hyvin nuorena. Se oli haastavaa, koska minulla ei ollut ketään tukenani”, 25-vuotias Veronica kertoo. 

Desire-tytär on nyt 5-vuotias.

Veronica oli masentunut tilanteestaan, eikä hänellä ollut riittävästi rahaa tyttärensä elättämiseen. Sitten hän kuuli Planin Smartup Factory -työpajasta.  

”Koulutukseen osallistuminen todella muutti elämäni”, Veronica sanoo. 

Koulutuksessa Veronica oivalsi, että hänellä on kykyjä oman kampaamon pyörittämiseen. Nyt hänen pieni salonkinsa täyttyy asiakkaista, jotka tulevat hiustenleikkuuseen tai letitettäviksi.

”Aiemmin minulla ei ollut tuloja, mutta nyt minulla on oma yritys. Olen taloudellisesti itsenäinen ja pystyn tukemaan lastani ja maksamaan hänen koulumaksunsa.”

Jo yli 10 000 nuorta on saanut Smartup-koulutuksen

Ugandassa ja Etiopiassa toimivat Smartup Factory -innovaatiotyöpajat ovat vahvistaneet nuorten asemaa ja mahdollisuuksia jo kuuden vuoden ajan. Planin työpajoissa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saavat valmiuksia työelämään ja yritystoimintaan. Kursseille on osallistunut jo yli 10 000 nuorta.

Smartupit syntyivät oivalluksesta, että vähävaraisissa yhteisöissä asuvilla nuorilla on ensi käden tietoa oman yhteisönsä haasteista mutta vain harvoin mahdollisuuksia ja resursseja kehittää niihin innovatiivisia ratkaisuja. Työpajat tuovat innovaatiot kaikkien ulottuville.

Neljä kuukautta kestävän Smartup-koulutuksen aikana 17–26-vuotiaat nuoret oppivat muun muassa tietokoneen käyttöä, markkinointia, taloustaitoja, esiintymistä, palvelumuotoilua ja johtajuutta. Lisäksi he voivat valita esimerkiksi valokuvausta, taide- ja käsityöaineita, ilmastokestäviä viljelytekniikoita ja digitaalisia teknologioita. Koulutukseen kuuluu myös tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.

Ugandassa tehdyn arvioinnin mukaan valtaosa kurssille osallistuneista, erityisesti tytöistä, on saanut lisää itseluottamusta ja kunnioitusta myös muiden nuorten ja yhteisönsä silmissä. Smartupien vaikuttava työ nuorten parissa on poikinut paljon yhteistyötä paikallishallinnon ja yritysten kanssa.