Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Kuvareportaasit
Leikin riemua ja tukea traumojen käsittelyyn
Ukrainan sotaa paenneet lapset tarvitsevat apua vielä pitkään. Plan tukee lapsia jatkamaan koulunkäyntiä ja selviämään sodan kauhuista.
Ukrainan sodan kärjistymisestä on kulunut vuosi. Lapset ja heidän perheensä elävät keskellä humanitaarista kriisiä joka päivä. Vahvistamme lastensuojelua ja edistämme lasten kouluunpääsyä Ukrainassa, Moldovassa, Puolassa ja Romaniassa. Varmistamme, että lapset ja heidän huoltajansa saavat tarvitsemansa psykososiaalisen tuen, jotta he voivat käsitellä kokemiaan traumoja ja päästä kiinni mahdollisimman normaaliin arkeen.
Zoryana
Ukrainalainen opettaja Oleksandra Solves leikkii viisivuotiaan Zoryanan kanssa päivähoitokeskuksessa Lodzissa Puolassa. Tuellamme perustetuissa yhdeksässä Spynka-keskuksessa on tarjolla maksutonta lastenhoitoa ja tukea oppimiseen niin ukranalaisille kuin puolalaisille lapsille. Ukrainasta paenneet naiset voivat keskuksissa myös osallistua kursseille, joiden avulla he saavat pätevyyden opettaa puolalaisissa päiväkodeissa.
pavel
Puheterapeutti ja psykologi Nataliia Levnia työskentelee viisivuotiaan Pavelin kanssa Varsovassa sijaitsevassa pakolaiskeskuksessa. Paikallinen kumppanimme HumanDoc Foundation on perustanut tuellamme useita vastaavia keskuksia. Niissä lapset voivat leikkiä ja saada tukea. Pavel käy usein keskuksessa äitinsä Natalian kanssa. Natalia pakeni Puolaan äitinsä ja kolmen lapsensa kanssa maaliskuussa 2022, kun Venäjä valtasi heidän kotikaupunkinsa. Natalian aviomies jäi Ukrainaan.
“Pavel oppi puhumaan vasta nelivuotiaana. Hän kävi puheterapeutilla Ukrainassa, mutta se loppui, kun sota alkoi. Normaali elämä yksinkertaisesti katosi”, Natalia kertoo.
viktoriia
Viktoriia on asunut kahden lapsensa Nikitan, 14, ja Levan, 2, kanssa Romanian pääkaupungissa Bukarestissä toukokuusta 2022 asti. Hän toi lapsensa turvaan Romaniaan, mutta haluaa pysytellä lähellä Ukrainaa, jonne hänen miehensä ja vanhempansa jäivät. Viktoriia osallistuu lastensa kanssa Planin paikallisen kumppanin ADRA:n aktiviteetteihin, joiden avulla lapset oppivat käsittelemään kokemiaan traumoja.
Keskuksessa myös vanhemmille on tarjolla psykososiaalista tukea. Viktoriia sai äskettäin myös 120 euron käteistuen, jolla hän aikoo ostaa hedelmiä lapsille ja laittaa loput säästöön. Hän suunnittelee myös lähettävänsä äidinmaidonkorviketta tukea tarvitseville perheille Ukrainaan.
olena
“Tämä on meille ilon päivä.”
Näin totesi Kiovan laidalla sijaitsevan peruskoulun rehtori Olena, kun koulujen syyslukukausi alkoi Ukrainassa syyskuun alussa. Koulujen aloitus on Ukrainassa perinteisesti juhlapäivä, jolloin lapset tuovat opettajille kukkia. Tänä vuonna monissa kouluissa vain opettajat palasivat kouluun, sillä lasten lähiopetus on turvallisuussyistä monin paikoin kielletty. Tuemme koulujen kunnostamista ja pommisuojien varustamista sekä digitaalisten oppimiskeskusten perustamista. Jaamme koulutarvikkeita ja digilaitteita, jotta lapset voivat jatkaa koulunkäyntiään ainakin verkossa.
Dumitru
Tarjoamme Ukrainan sotaa paenneille lapsille psykososiaalista tukea ja autamme heitä jatkamaan koulunkäyntiään. Moldovassa paikallisen kumppanimme Amici dei Bambinin liikkuvat tiimit jakavat leikin riemua kylissä ja pakolaiskeskuksissa eri puolilla maata. Tiimit kulkevat niin kutsutuilla Ludobus-busseilla, jotka ovat liikkuvia leikkikirjastoja ja täynnä oppimispelejä, kirjoja ja palapelejä.
Mukana kiertää myös opettajia ja psykologeja, jotka leikittävät lapsia ja opettavat heille samalla sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä. Bussin saapuessa lasten vanhemmat saavat hengähdystauon ja halutessaan myös keskustelutukea. Aktiviteetteihin osallistuu myös lapsia paikallisista yhteisöistä, mikä edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta pakolaisten ja paikallisten yhteisöjen välillä.
Kuvassa Dumitru harjoittelee pyörittämään hulavannetta Ludobus-leikkituokiolla.
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 1/2023
Koulusta kadonnut sukupolvi
Korona-ajan teiniraskaudet ja köyhyys ovat katkaisseet monen tytön koulunkäynnin Sambiassa. Plan työskentelee nuorten ja yhteisöjen johtajien kanssa varhaisten avioliittojen ja ei-toivottujen raskauksien estämiseksi.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 1/2023
Leikin riemua ja tukea traumojen käsittelyyn
Ukrainan sotaa paenneet lapset tarvitsevat apua vielä pitkään. Plan tukee lapsia jatkamaan koulunkäyntiä ja selviämään sodan kauhuista.
Kategoriat Lyhyet jutut
Plan-lehti 1/2023
”Lapsiavioliitto mullisti koko elämäni”
Etiopialainen teinityttö Loko* joutui naimisiin pelastaakseen perheensä. Lapsiavioliittojen määrä on noussut pahimmilla kuivuusalueilla, koska perheet joutuvat turvautumaan äärimmäisiin ratkaisuihin saadakseen ruokaa pöytään.