Lähi-idän kasvisherkut tutuiksi

Gelawej Viyan tunnetaan ruokablogistaan Ripaus kurkumaa, joka johdattaa Lähi-idän ruokakulttuuriin maukkaiden kasvis­reseptien ja väri­kylläisten valokuvien avulla. Tänä keväänä Gelawej’lta ilmestyi saman­niminen keittokirja Liken kustantamana. Kirja tarjoaa yltäkylläisen kattauksen välimerellisiä reseptejä mezeistä keittoihin ja brunssiherkuista pataruokiin.

Päivätyökseen Gelawej suunnittelee ja ohjaa Planissa hankkeita, jotka vahvistavat hiljattain maahan muuttaneiden nuorten osallisuutta ja aktiivi­suutta yhteis­kunnassa. Yhden­vertaisuuden edistäminen on Gela­wej’lle sydämenasia.

Kurditaustainen Gelawej on ammentanut keittokirjaansa inspiraa­tiota muun muassa Kurdistanista, Iranista ja Turkista, joissa on kasvanut. Fuusio­keittiön ja kokeiluiden ystävänä hän on tuonut moneen perinteiseen reseptiin oman modernin kädenjälkensä. Suuri osa ohjeista on vegaanisia.

”Ruoka yhdistää meitä ihmisiä poikkeuksellisella tavalla. Rakkaille ihmiselle kokkaaminen on minulle tapaa näyttää tunteita ja osoittaa kiitollisuutta. Toivon, että kirjani avulla pystyn välittämään ruokaan liittyvää yhteisöl­lisyyttä ja kiitollisuutta”, Gelawej sanoo.

Välimeren ruokakulttuurista hän haluaa tuoda Suomeen erityisesti yhteisöllisyyttä ja ruoan äärelle pysähtymistä.

”Toivottavasti reseptini madaltavat kynnystä kysyä ystäviä ja rakkaita kylään saman pöydän ääreen. Ne saavat muistuttaa siitä, että elämä on lahja ja juhla, joten arkiruoka saa olla myös juhlallinen.”