Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään.

Joka viides kansanedustaja kuuluu Planin koordinoimaan tyttöryhmään

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä on toiminut eduskunnassa vuodesta 2018. Ryhmän uudet puheenjohtajat pitävät maailman tyttöjen kannalta tärkeimpinä päämäärinä aseellisten konfliktien lopettamista ja rauhantyötä.

Senni Martikainen
Kuvat:
Aaro Keipi

Tyttöjen oikeudet, tasa-arvo ja globaali kehitys ovat asioita, joihin eduskunta vaikuttaa. Tällä hetkellä ajankohtaisia puheenaiheita Arkadianmäellä ovat esimerkiksi kehitysyhteistyön rahoitusleikkaukset sekä konfliktien vaikutukset tyttöihin ja naisiin.

Eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä eli ”tyttöryhmä” tuo yhteen kansanedustajat, jotka haluavat edistää työssään tyttöjen oikeuksia. Ryhmä on kasvanut ennätyssuureksi: noin joka viides kansanedustaja on tyttöryhmän jäsen. Ryhmä edistää poliittisia päätöksiä, jotka parantavat globaalisti tyttöjen oikeuksia, sekä tuo maailman tyttöjen asemaa esille poliittisessa ja julkisessa keskustelussa. Jäseneksi voivat liittyä kansanedustajat ja kaikki muut eduskunnassa työskentelevät. 

Tyttöryhmän puheenjohtajana toimii toisen kauden kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok). Hän on pitänyt esillä muun muassa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä ja sukuelinten silpomisen lopettamista.

”Tärkein asia kuluvalla eduskuntakaudella on saada aseelliset konfliktit loppumaan. Esimerkiksi Ukrainan sota ja Gazan tilanne uhkaavat vakavasti tyttöjen ja naisten oikeuksia”, Keto-Huovinen painottaa. 

Tyttöryhmän tasa-arvoisina varapuheenjohtajina ovat keskustan Hanna Kosonen ja SDP:n Pinja Perholehto

”Tärkeintä on tehdä tasa-arvotekoja koko ajan. Yksi tasa-arvoteko on, että haluan olla esimerkkinä omille tyttärilleni siitä, ettei ole väliä, onko tyttö, poika, mies tai nainen tavoitellakseen omia unelmiaan”, kolmannen kauden edustaja Kosonen sanoo.

Ensimmäisen kauden edustaja Perholehto nostaa esille rauhan ja demokratian. 

”Nyt kun maailmalla myllertää, maailman tyttöjen näkökulmasta ehdottomasti tärkeintä on rauhantyö ja se, että tytöt otetaan mukaan rakentamaan demokratiaa ja vakaampaa maailmaa”, Perholehto sanoo.

Puheenjohtajisto kertoo olevansa vaikuttunut Planin pitkäjänteisestä ja asiantuntevasta työstä.  

”Mä olen ihan Planin fani! Ei ole toista järjestöä, joka vaikuttaisi yhtä vahvasti sekä Suomen rajojen sisällä että myös ulkomailla”, Perholehto sanoo.  

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän perustivat vuonna 2018 kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja Plan International Suomi. Plan toimii ryhmän asiantuntijasihteerinä, tarjoaa kansanedustajien työn tueksi ajankohtaista tietoa ja järjestää ryhmälle tilaisuuksia. Yksi vuoden kohokohdista on tyttöjen päivän tilaisuus, joka tunnetaan eduskunnassa jo perinteenä.

Lisätietoa eduskunnan tyttöryhmän toiminnasta:

plan.fi/eduskunnan-tyttoryhma

Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Tyttö ei ole missään turvassa

Tytöt kokevat Zimbabwessa hälyttävän paljon turvattomuutta, nuoret aktivistit kertovat. He haluavat lisää avointa puhetta tyttöjen kohtaamista ongelmista.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Silpominen on haava sisälläni

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt ja -äidit jakavat pakolaisleirillä tietoa haitallisen perinteen seurauksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi. Yhdessä Planin kanssa he ovat saaneet aikaan isoja asennemuutoksia.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Antora levittää mopolla tietoa tyttöjen oikeuksista 

Bangladeshilaisen Antoran isosisko joutui lapsena naimisiin. 16-vuotias Antora ei halua kokea samaa kohtaloa. Hän on aktiivinen tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka kiertää mopollaan jakamassa tietoa.