5 x inspiroiva kesäkirja

Kokosimme lukijoillemme tärpit vaikuttaviin ja koskettaviin kesäkirjoihin, jotka kertovat ihmisoikeuksista ja kamppailusta kohti reilumpaa maailmaa.

Iida Riekko

Kamila Shamsia: Ystävistä parhain, suom. Christina Sandu (Gummerus 2023)

Kamila Shamsien nimi on takuu terävästä proosasta, joka yhdistää koskettavasti ja yllättävästi yksityisen yleiseen. Ystävistä parhain kuljettaa kahden pakistanilaisen tytön, Maryamin ja Zahran, ystävyyttä 80-luvun Karachista nyky-Lontooseen. Romaanin ytimessä on ”tyttöpelko”, tyttö­jen kokema erityislaatuinen kauhu, joka saa niin Maryamin kuin Zahran tekemään kohtalokkaita päätöksiä.


Meri Valkama: Perinnönjako: Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta (S&S 2024)

Kriisit eivät ole maailmanpolitiikassa poikkeus vaan sääntö. Silloinkin, kun maailma palaa, voi valita pyrkimyksen kohti hyvää. Tämä lohdullinen ajatus jää päällimmäiseksi mieleen viisaasta kirjasta, jossa entinen tasavallan presidentti Tarja Halonen ja kirjailija Meri Valkama keskustelevat maailmanpolitiikan historiasta ja nykypäivästä. Katse tarkentuu etenkin Venäjään, Ukrainaan, Israeliin ja Palestiinaan.


Riikka Palander: Elefanttien aika (Avain 2023)

Tansanialaiseen luguru-kansaan kuuluvan Hiarin kuukautiset alkavat, ja perheen on tehtävä kauaskantoinen päätös: eristetäänkö tyttö perinteistä siirtymäriittiä varten vai koittaako uusi aika? Suomalainen Kirsi tutkii antropologian graduaan varten lugurujen rituaaleja ja ajautuu kriisiin niin tieteen­alansa kuin Suomessa odottavan miehensä suhteen. Romaanin kieli on herkkää ja havainnot tarkkoja.


Johan Ehn: Hevospojat suom. Sirje Niitepõld (Otava 2024)

Sateenkaarihistoriaan sukeltava YA­romaani on vaikuttavaa luettavaa myös aikuisille. Tukholmalainen Anton hoitaa vanhusten kotipalvelussa kuoreensa sulkeutunutta Alexanderia. Vanhuksen muistoista avautuu rakkaustarina kahdesta pojasta, jotka löytävät pienen taikapiirinsä sirkusyleisöstä ja Berliinin homoklubeilta 1920–30-luvuilla – kunnes kohtaavat natsit. Romaanin loppu avaa kyynelkanavat. 


Angie Thomas: Nic Blake ja ihmeelliset – Ilmentäjien ennustus

suom. Ilkka Rekiaro (Otava 2024)

Angie Thomasin nuortenromaanit ovat kuvanneet viiltävän realistisesti afro­amerikkalaisten teinien arkea ja haasteita. Nyt Thomas vaihtaa genreä lasten fantasiaseikkailuun, mutta vahva yhteiskunnallinen ote kulkee mukana. Nic-tyttö omaa taikavoimia, jotka on suotu vain mustille. Kiihkeän vauhdikkaassa tarinassa vilisee hahmoja afroamerikkalaisesta mytologiasta.