Luana hymyilee jalkapallomaalin edessä pallo kainalossa.

12-vuotias Luana haluaa poliisiksi, ja syy siihen on rankka 

Kuvat:
Plan International

“Hieman epäilen, voivatko tytötkin pelata jalkapalloa.” 

Näin sanoi 12-vuotiaan perulaisen Luanan isoisä, kun kuuli lapsenlapsensa uudesta harrastuksesta.  

Asian hyväksyminen ei ollut itsestään selvää muullekaan perheelle. Mielipiteet muuttuivat, kun Luana osoittautui lajissa lahjakkaaksi. 

“Nyt perheeni haluaa, että liityn paikalliseen jalkapalloakatemiaan, jotta voin jatkaa taitojeni kehittämistä”, Luana kertoo. 

Keskikenttäpelaaja Luana on Plan-kummilapsi. Hän innostui jalkapallosta Planin Games for Equality -hankkeen ansioista. Se haastaa sukupuolistereotypioita urheilun avulla. 

Hankkeessa tytöt saavat turvalliset urheilutilat ja oppivat tunnistamaan ja ehkäisemään väkivaltaa sekä ymmärtämään sukupuolten välisen tasa-arvon merkityksen. 

Menestys jalkapallossa on kohottanut Luanan itsetuntoa. 

“Jalkapallo on pakopaikkani arjen haasteilta, mutta myös mahdollisuus jakaa huoliani. Voin puhua valmentajalleni ja joukkuetovereilleni kaikista ongelmistani.” 

Naisiin kohdistuvan väkivallan määrä on Perussa yksi Latinalaisen Amerikan korkeimmista: siitä kärsivät miljoonat tytöt ja naiset. Väkivaltaa kokevia naisia uhkaa myös sosiaalinen ja taloudellinen eristäytyminen. He eivät usein osallistu yhteisönsä toimintaan täysipainoisesti. 

”Yhteisössäni nuoret miehet huutelevat kadulla kulkeville tytöille. Myös kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta on yleistä.” 

Jalkapallopaitaan pukeutunut Luana hymyilee kädet kohotettuna rinnan eteen vahvuuden merkiksi.
“Haluan ystävienikin tietävän, ettei naisten pidä hyväksyä väkivaltaa”, Plan- kummilapsi Luana sanoo.

Luana on ahkera oppilas ja nimeää kirjallisuuden, taiteen ja liikunnan lempiaineikseen. Hän on halunnut poliisiksi pienestä pitäen. 

”Syy siihen on, että monta vuotta sitten serkkuni murhattiin pääkaupungissa eikä tekijää koskaan tuomittu. Monet perulaiset naiset joutuvat murhatuiksi. Se ei ole reilua.” 

Yksi Luanan intohimoista on psykologia. Siitä hän innostui psykologiksi opiskelleen Andres-setänsä ansiosta. 

”Hän motivoi minua saavuttamaan tavoitteeni. Elämässä on ongelmia, joihin kompastumme, mutta meidän on noustava ylös. Mitään ei saa helposti.”