Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Sinisellä taustalla lukee limenvihreällä värillä Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Sinisellä taustalla lukee limenvihreällä värillä

Tytöt tahtoo tasa-arvoa – tahdo sinäkin

Tänäänkin tytöt ympäri maailmaa tahtovat oikeuksistaan totta. Tässä kuussa vietetään niin naistenpäivää kuin tasa-arvon päivää. Tasa-arvon tila maailmassa on kuitenkin kriittinen, eikä tyttöjen tahto tule kuulluksi.

Kriiseissä tyttöjen mahdollisuudet päättää omasta elämästään kapenevat entisestään. Tasa-arvo tarvitsee nyt puolustajia. Näytetään yhdessä, että tyttöjen tahtoa ei saa sivuuttaa.

Mitä tytöt tahtoo?

Tytöt tahtoo tasa-arvoa. Tyttö seisoo korkealla mäellä, hänen takanaan näkyy hiekkaranta ja kaupunki. Tyttö on nostanut kädet eteensä puuskaan. Hän katsoo määrätietoisesti suoraan kameraan.

Elää ilman väkivallan pelkoa

Joka kolmas nainen maailmassa on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ainakin kerran elämässään.

Kriiseissä sukupuolittuneen väkivallan riski kasvaa entisestään. Seksuaalinen väkivalta on sodankäynnin keino, joka luo kärsimystä, pelkoa ja häpeää sekä hajottaa perheitä.


Tytöt kaikkialla tahtovat elää turvassa ja vailla pelkoa väkivallasta. Me tuemme heidän tahtoaan.

Tytöt tahtoo tasa-arvoa. Tyttö seisoo koulurakennuksen edessä. Hän on nostanut kädet eteensä puuskaan ja katsoo määrätietoisesti suoraan kameraan. Tytöllä on päällään punavalkoraitainen t-paita ja päässään punainen hiuspanta.

Määrätä omasta kehostaan

Alle puolet maailman teinitytöistä voi tehdä oikeaan tietoon pohjautuvia päätöksistä omasta kehostaan.

Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä. Kriiseissä synnytykseen liittyvät kuolemat lisääntyvät.


Tytöt kaikkialla tahtovat määrätä itse omasta kehostaan. Ja siihen heillä on oikeus.

Tytöt tahtoo tasa-arvoa. Perulainen tyttö seisoo keskellä peltoa. Hän on nostanut kädet eteensä puuskaan ja katsoo päättäväisesti suoraan kameraan. Tytöllä on päässään lierireunainen hattu.

Päättää itse elämästään

Haitalliset sukupuolinormit estävät tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa toteutumasta ympäri maailmaa.

Joka kolmas sekunti yksi tyttö maailmassa joutuu pakotettuna lapsiavioliittoon. Humanitaarisissa kriiseissä lapsiavioliittojen määrä kasvaa entisestään.


Jo riittää tyttöjen tahdon polkeminen. Näytetään yhdessä, että me tahdomme tasa-arvosta totta.

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Kaksi nuorta naista seisoo selät toisiaan vastakkain, he ovat ristineet kädet rintansa eteen.

Näytä tahtosi somessa

Tule Jani Toivolan, Meeri Koutaniemen, Joonas Pesosen ja muiden kampanjan suojelijoiden rinnalle näyttämään tukesi tytöille. Lataa valmis materiaalipaketti ja osallistu kampanjaan sosiaalisessa mediassa. Näytetään yhdessä, että #tytöttahtoo tasa-arvoa!

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Nuori nainen seisoo rinteessä ja katsoo kameraan. Hän on nostanut vasemman kätensä ilmaan.
Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Nuori nainen seisoo rinteessä ja katsoo kameraan. Hän on nostanut vasemman kätensä ilmaan.
Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Perulainen Natsumi puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia.

Tahdon opiskella ja olla itsenäinen ennen kuin edes ajattelen äidiksi tulemista.

Natsumi, 16

Kampanjan suojelijat

Jani Toivola on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Näyttelijä-kirjailija

Jani Toivola

”Jokaisella tulisi olla oikeus omaan tarinaan. Ehdoitta ja vapaana muiden asettamista rajoista. Se on asia, johon uskon vakaasti ja jonka eteen olen tehnyt töitä koko elämäni. Tasa-arvo ja tyttöjen ja naisten vapauden puolustaminen kutsuu meistä jokaista, ja yhdessä me ollaan vahvempia.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Meeri Koutaniemi on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Valokuvaaja, toimittaja

Meeri Koutaniemi

”Lähdin mukaan kampanjaan, koska sen sanoma on aikamme tärkeimpiä. Tytöt tahtovat maailmanlaajuisesti oikeutensa ja vapautensa tunnustettavan konkreettisemmin ja pysyvämmin. Väkivallan pelon poistaminen ja fyysisen turvallisuuden takaaminen kaikille täytyy olla yksiselitteisesti ihmiskunnan tämän hetken priorisoiduimpia tavoitteita.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Fardus Hassan on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Äiti, yrittäjä, somevaikuttaja, sairaanhoitaja

Fardus Hassan

”Olen halunnut lähteä kampanjaan mukaan, sillä tyttöjen tasa-arvo on lähellä sydäntä. Itse olen kotoisin Somaliasta, ja ei ole ollut mitenkään itsestäänselvää, että saamme siskojemme kanssa tasa-arvoisen kasvatuksen veljiemme kanssa. Kuitenkin vanhempani rikkoivat rajoja ja mahdollistivat meille kaiken, minkä olivat mahdollistaneet meidän perheen pojille.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Mona Bling on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Kirjailija, vaikuttaja

Mona Bling

”Naiset kokevat monenlaista väkivaltaa ja vääryyttä. Kun nainen kuuluu vielä marginalisoituun vähemmistöön tai useampaan, on haavoittuvuus ja alttius vääryyden ja väkivallan kokemuksille entistä todennäköisempää. Eriarvoisuuteen pitää puuttua, sillä kun naiset voivat paremmin, koko yhteisö ja yhteiskunta voi paremmin.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Irene Naakka on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Vaikuttaja, kirjailija

Irene Naakka

”Olen mukana, koska niin kauan kuin tasa-arvo ei ole valmis, on tärkeää olla aina tyttöjen puolella.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Tuija Pehkola on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
Juontaja-toimittaja

Tuija Pehkonen

”Suomessakin todelliseen tasa-arvoon on vielä pitkä matka. Koen tärkeänä nostaa esiin epäkohtia ja puhua yhdenvertaisuuden puolesta. Toivon, että joskus vielä eläisimme maailmassa, jossa kaikilla olisi yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Joonas Pesonen on mukana Planin Tytöt tahtoo -kampanjassa.
somevaikuttaja, seksuaalineuvoja

Joonas Pesonen

”Mies-sukupuoleni ei saa olla este tyttöjen tasa-arvolle vaan päinvastoin, mahdollistava tekijä. Jokaisen miehen velvollisuus on puolustaa ja edistää sukupuolten tasa-arvoa ja etenkin tyttöjen oikeuksia.”