Testamenttilahjoitus | Plan

Haluatko tehdä testamenttilahjoituksen hyväntekeväisyyteen?

Pienikin lahjoitus auttaa kehitysmaiden lapsia, erityisesti tyttöjä, saamaan paremman elämän.

Lahjoittajiemme tuella parannamme tyttöjen asemaa kehittyvissä maissa. Tällä hetkellä edistämme erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa. Testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Testamentin laatiminen on helppoa myös poikkeusoloissa
Läs om testamentsdonationer på svenska

 

Mitä on hyvä tietää perintökaaresta?

Tässä muutama tärkeä tieto perimysjärjestyksestä Suomessa:

  • Perimysjärjestystä voi muuttaa vain testamentilla.
  • Ilman testamenttia lapsettoman ja aviottoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle.
  • Aviopuoliso perii lapsettoman puolisonsa, mutta avopuoliso ei puolestaan saa perintöä ilman testamenttia.
  • Nykylain mukaan myöskään serkut eivät saa perintöä ilman testamenttia.

Miten säilytän testamentin?

Testamentti tehdään yhtenä kappaleena. Mikäli lahjoitat osan perinnöstäsi Planille, säilytämme mielellämme kopion testamentista. Suosittelemme, että alkuperäinen kappale on paikassa, josta se löydetään perinnönjaon kannalta ajoissa, esimerkiksi pankin tallelokerossa tai asiakirjasäilytyksessä.

Pidämme tiedot täysin luottamuksellisina emmekä luovuta niitä muualle. Testamentin laatijana sinulla on milloin tahansa täysi oikeus peruuttaa tai muuttaa testamenttia.

Kenellä voin teettää testamentin?

Testamentti tehdään kirjallisesti kahden vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa. Lakimiehen laatiessa testamentin hän hoitaa usein todistajat. Todistajaksi ei käy puoliso, sukulainen tai hyödynsaaja.

Suosittelemme, että testamentin laatimisessa käytetään ammattilaisen apua. Plan International Suomen ja 23 muun järjestön yhteisellä Hyvä testamentti -sivustolla voi kysyä testamenttiin liittyvistä asioista.

Plan edunsaajana vakuutuksessa?

Plan International Suomi voi olla myös edunsaajana esimerkiksi henkivakuutuksessa, sijoitusvakuutuksessa tai eläkevakuutuksessa. Yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa näissäkään tapauksissa vakuutuskorvauksista veroa.

Kysy asiasta lisää vakuutusyhtiöstäsi tai pankistasi.
 


 

Ota yhteyttä

Millaista omaisuutta Planille voi testamentata? Millaisella sanamuodolla kirjaan lahjoituksen Planille? Autamme mielellämme. Testamentti- ja suurlahjoituksiin liittyvissä asioissa ole yhteydessä projektipäällikkö Raisaleena Tokkolaanraisaleena.tokkola@plan.fi, p. 040 500 9430

Lisätietoa saat tarpeen mukaan myös lakiasiaintoimistoilta ja pankiltasi. Testamentteja koskevat lakipykälät löytyvät Suomen Laki I -teoksesta, perintökaaren luvuista 9–16.

Lue lisää: hyvatestamentti.fi

 

Katso juttuja aiheesta: