Testamenttilahjoitus | Plan

Millainen on sinun tahtosi?

Tuemme lahjoittajiemme varoilla heikoimmassa asemassa elävien tyttöjen oloja kehittyvissä maissa.

Kesällä 2020 olemme perustaneet hätäapurahaston, jonka kautta voimme ohjata nopeasti varoja poikkeustilanteissa. Tuemme tyttöjen oikeuksia pitkäkestoisesti, mutta myös akuuteissa kriiseissä. Jos haluat kohdentaa testamenttilahjoituksesi tähän työhön, se on nyt mahdollista.

Testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Läs om testamentsdonationer på svenska

 

Erja on jo laatinut testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen ja heidän hyvinvointinsa edistämiseen. Tyttöjen oikeus tasa-arvoiseen elämään on minulle tärkeä”, sanoo espoolainen Erja Heino.

Katariina haluaa estää lapsiavioliitot

”Plan tekee työtä eri puolilla maailmaa ja antaa toivoa monessa paikassa, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet eivät vielä toteudu”, Katariina Nyqvist sanoo.

Mikko tekee kaikkensa lasten auttamiseksi

”Lapset ovat tärkeimpiä. Lapsissa on tulevaisuus”, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.
 

Mitä on hyvä tietää perintökaaresta?

Tässä muutama tärkeä tieto perimysjärjestyksestä Suomessa:

  • Perimysjärjestystä voi muuttaa vain testamentilla.
  • Ilman testamenttia lapsettoman ja aviottoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle.
  • Aviopuoliso perii lapsettoman puolisonsa, mutta avopuoliso ei puolestaan saa perintöä ilman testamenttia.
  • Nykylain mukaan myöskään serkut eivät saa perintöä ilman testamenttia.

Miten säilytän testamentin?

Testamentti tehdään yhtenä kappaleena. Mikäli lahjoitat osan perinnöstäsi Planille, säilytämme mielellämme kopion testamentista. Suosittelemme, että alkuperäinen kappale on paikassa, josta se löydetään perinnönjaon kannalta ajoissa, esimerkiksi pankin tallelokerossa tai asiakirjasäilytyksessä.

Pidämme tiedot täysin luottamuksellisina emmekä luovuta niitä muualle. Testamentin laatijana sinulla on milloin tahansa täysi oikeus peruuttaa tai muuttaa testamenttia.

Kenellä voin teettää testamentin?

Testamentti tehdään kirjallisesti kahden vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa. Lakimiehen laatiessa testamentin hän hoitaa usein todistajat. Todistajaksi ei käy puoliso, sukulainen tai hyödynsaaja.

Suosittelemme, että testamentin laatimisessa käytetään ammattilaisen apua. Plan International Suomen ja 23 muun järjestön yhteisellä Hyvä testamentti -sivustolla voi kysyä testamenttiin liittyvistä asioista.

Plan edunsaajana vakuutuksessa?

Plan International Suomi voi olla myös edunsaajana esimerkiksi henkivakuutuksessa, sijoitusvakuutuksessa tai eläkevakuutuksessa. Yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa näissäkään tapauksissa vakuutuskorvauksista veroa.

Kysy asiasta lisää vakuutusyhtiöstäsi tai pankistasi.
 

Testamentin laatiminen poikkeusoloissa?

Asiakirjojen tekeminen onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti ympäri Suomea. Poikkeukselliset ajat ovat lisänneet testamenttien laatimista. Testamenttien ja muiden elämän tärkeiden asiakirjojen tekeminen onnistuu pitkälle puhelimitse tai sähköisesti, ja ne voidaan laatia turvallisesti, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan lakimies Piia Jeremejeff.

Lue lisää >

Miten lahjoituksesi auttaa?

Lahjoittajiemme tuella parannamme tyttöjen asemaa kehittyvissä maissa. Tällä hetkellä edistämme erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa. Testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.


 

Ota yhteyttä

Millaista omaisuutta Planille voi testamentata? Millaisella sanamuodolla kirjaan lahjoituksen Planille? Autamme mielellämme.

Testamentti- ja suurlahjoituksiin liittyvissä asioissa ole yhteydessä projektipäällikkö Raisaleena Tokkolaanraisaleena.tokkola@plan.fi, p. 040 500 9430

Lisätietoa saat tarpeen mukaan myös lakiasiaintoimistoilta ja pankiltasi. Testamentteja koskevat lakipykälät löytyvät Suomen Laki I -teoksesta, perintökaaren luvuista 9–16.

Lue lisää: hyvatestamentti.fi

 

Katso juttuja aiheesta: