Artikkelit, 1.9.2020

Mikään ei saisi loukata tyttöjen oikeuksia

Nainen katsoo lempeästi kohti kameraa.

– Plan tekee työtä eri puolilla maailmaa ja antaa toivoa monessa paikassa, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet eivät vielä toteudu, Katariina Nyqvist sanoo.

Katariina on itse toiminut vapaaehtoisena Tikau Share ry:ssä, joka tukee varsinkin kyläyhteisöjen naisten yrittäjyyttä Odishan maaseudulla, itäisessä Intiassa. Siellä Katariinan kiinnostus voimaannuttaa naisia ja tukea naisten yrittäjyyttä on kasvanut entisestään.

– Moni on kertonut olevansa kiinnostunut auttamaan. Yksi parhaista tavoista auttaa on tukea rahallisesti järjestöjen toimintaa, jolloin kohteet on ammattitaidolla valittu, Katariina sanoo.

Katariina pitää Planin työssä erityisen tärkeänä tyttöjen ja naisten oikeuksien edistämistä.

– Kulttuurisia eroja täytyy ajatella myös rikkautena. Erilaisissa kulttuurisissa perinteissä on myös positiivisia puolia. Mikään ei kuitenkaan saisi loukata tyttöjen ja naisten oikeuksia. Naimisiin ei kuulu joutua alaikäisenä ja tyttöjen täytyy saada käydä koulua. Tyttöjen pitäisi saada elää omia unelmiaan, Katariina sanoo.

Tytöt ja naiset muuttavat maailmaa


Tytöt ja naiset ovat haavoittuvassa asemassa ja kokevat enemmän turvattomuutta kuin pojat ja miehet.

– Jos on vaikkapa kastiton tai pakolainen ja tämän lisäksi vielä nainen, niin syrjäytymiskokemus syvenee entisestään, Katariina Nyqvist sanoo.

Hän muistuttaa, että tyttöjen ja naisten aseman paraneminen vaikuttaa muihinkin epäkohtiin.

– Tyttöjen ja naisten asemaan vaikuttamalla pystymme vastaamaan paremmin muihinkin ongelmiin, kuten ympäristöasioihin ja nälänhätään. Naisten voimaannuttaminen on kehitysmaissa tutkitusti tehokas tapa puuttua muihin epäkohtiin.

Katariina on huomannut, että erityisesti naiset huomioivat tukea saadessaan myös ympärillään olevat ihmiset, perheensä ja yhteisönsä.

– Olen usein miettinyt, miten rohkeita ja positiivisia vaikeassa tilanteessa olevat naiset ovatkaan. He uskaltavat haaveilla ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Testamentilla mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen


Pienikin lahjoitus auttaa kehittyvissä maissa asuvia lapsia, erityisesti tyttöjä, saamaan paremman elämän. Tällä hetkellä Plan edistää lahjoittajiensa tuella erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa.

Testamenttilahjoitus Planille ohjautuu kokonaisuudessaan Planin työhön tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

– Testamentin laadinta on tärkeää ihan kaikille, ja varsinkin ilman perillisiä omaisuus siirtyy muuten valtiolle. Testamentin tekemällä voi vaikuttaa siihen, että varat siirtyvät itselle tärkeään asiaan ja että voi jättää jälkeensä mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

TILAA TESTAMENTTIOPAS

Täytä lomake ja tilaa testamenttiopas. Opas auttaa sinua elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisessa, jotta voit jättää perinnöksi arvojesi mukaisen maailman. Opas on ilmainen, eikä velvoita sinua lahjoitukseen.

Intialainen tyttö istuu hymyillen turkoosin seinän ja kukkaköynnksen edessä.

Lue lisää testamenttilahjoittamisesta

Millainen on sinun tahtosi? Tekemällä testamenttilahjoituksen osoitat tukesi maailman heikoimmassa asemassa oleville tytöille.

Lue lisää
Mikko Paasi seisoo lippalakki päässään maiseman edessä ja katsoo kameraan päättäväinen ilme kasvoillaan.

Mikko tekee kaikkensa lasten auttamiseksi

”Lapset ovat tärkeimpiä. Lapsissa on tulevaisuus”, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.

Lue lisää
Nainen seisoo ikkunan vieressä ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Erja on jo laatinut oman testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen ja heidän hyvinvointinsa edistämiseen”, sanoo espoolainen Erja Heino.

Lue lisää