Artikkelit, 5.9.2020

Sukeltaja Mikko Paasi: ”Haluan, että jokainen lapsi voi elää turvassa”

Mikko Paasi seisoo lippalakki päässään maiseman edessä ja katsoo kameraan päättäväinen ilme kasvoillaan.

– Lapset ovat tärkeimpiä. Lähden mukaan kaikkeen, missä voin auttaa heitä, koska lapsissa on tulevaisuus, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.

Mikko on tullut tunnetuksi erityisesti luolapelastusoperaatiosta, jossa hän muiden sukeltajien kanssa pelasti 12 jalkapalloilijapoikaa ja heidän valmentajansa tulvivasta Tham Luangin luolasta Pohjois-Thaimaassa heinäkuussa 2018. Mikko pitää omaa Koh Tao Diversin sukelluskouluaan Thaimaan Koh Taolla ja Maltalla.

Mikko Paasi näkee työssään lasten asemaan liittyviä ongelmia, kuten siirtolaisten tilanteen Thaimaassa.

– Siirtolaisiin törmää usein merellä. Työllistän Myanmarista tulleita siirtolaisperheitä sukelluskouluni tiimissä. Koronatilanteen takia maahanmuuttajaperheitä on jäänyt työttömäksi, ja me olemme Koh Taolla järjestäneet heille ruoka-annoksia, Mikko kertoo.

– Epätasa-arvo voi näkyä esimerkiksi mahdollisuudessa saada koulutusta. Olen myös huomannut, että siirtolaisille maksetaan usein vain murto-osa normaalista palkasta.

Thaimaassa on runsaasti siirtolaisia köyhemmistä naapurimaista, eivätkä siirtolaislasten oikeudet aina toteudu. Esimerkiksi Thaimaan kalateollisuus on riippuvainen siirtotyöläisistä.

Thaimaassa työskentelevillä siirtolaisperheillä ei useinkaan ole esimerkiksi mahdollisuutta saada lapsiaan kouluun.

Mikko pitää koulutuksen järjestämistä yhtenä tärkeimmistä tavoista edistää lasten asemaa. Hänen mielestään apua on paras antaa järjestöjen kautta, jotka edistävät kehitystä pitkäkestoisesti. Esimerkiksi testamentin tekemällä myös perheellinen voi lahjoittaa pienen osan perinnöstään itselleen tärkeään toimintaan.

TILAA TESTAMENTTIOPAS

Täytä lomake ja tilaa testamenttiopas. Opas auttaa sinua elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisessa, jotta voit jättää perinnöksi arvojesi mukaisen maailman. Opas on ilmainen, eikä velvoita sinua lahjoitukseen.

Intialainen tyttö istuu hymyillen turkoosin seinän ja kukkaköynnksen edessä.

Lue lisää testamenttilahjoittamisesta

Millainen on sinun tahtosi? Tekemällä testamenttilahjoituksen osoitat tukesi maailman heikoimmassa asemassa oleville tytöille.

Lue lisää
Nainen seisoo ikkunan vieressä ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Erja on jo laatinut oman testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen ja heidän hyvinvointinsa edistämiseen”, sanoo espoolainen Erja Heino.

Lue lisää
Nainen katsoo lempeästi kohti kameraa.

Katariina haluaa lopettaa lapsiavioliitot

”Plan tekee työtä eri puolilla maailmaa ja antaa toivoa monessa paikassa, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet eivät vielä toteudu”, Katariina Nyqvist sanoo.

Lue lisää