Kuusi yleisintä kysymystä testamenteista

Tekemällä testamenttilahjoituksen Planille jätät perinnöksi tasa-arvoisemman maailman.

Perulainen tyttö keinuu yläilmoissa

Testamentilla voit tukea omien arvojesi mukaista toimintaa. Tekemällä testamenttilahjoituksen Planille edistät tyttöjen koulutusta, turvaa ja mahdollisuutta toteuttaa unelmiaan. Tavoitteemme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet toteutuvat.

Käytämme testamentatut varat lasten oikeuksien ja erityisesti kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Halutessasi voit myös kohdentaa lahjoituksesi hätäaputyöhömme. Testamenttilahjoituksesi ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme lasten hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä emme maksa perintöveroa.

Testamentti on hieno mahdollisuus pohtia omia arvoja, mutta siihen liittyy monia kysymyksiä. Pyysimme varatuomari Piia Jeremejeffiä vastaamaan yleisimpiin testamenttaamiseen liittyviin kysymyksiin.

Miksi on tärkeää tehdä testamentti?

– Testamentilla voimme määrätä siitä, miten omaisuutemme jaetaan kuolintilanteessa. Mikäli testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan perintökaaren mukaisesti. Testamentilla voi välttää useita perintöriitoja ja selkiyttää omaa tahtotilaansa. Tällöin asiat eivät ole kenenkään kuulopuheissa ja vältytään tilanteilta, joissa ihmiset muistavat esimerkiksi jonkin esineen luvatun elinaikana suullisesti tietylle henkilölle. Testamentti toimii myös hyvänä perintöverotuksen suunnittelun välineenä. Testamentin avulla voimme vaikuttaa perintöverotukseen jopa alentavasti, kun testamentti on suunniteltu oikein.

Kenen on hyvä tehdä testamentti?

– Testamentti olisi hyvä olla olemassa jokaisella täysi-ikäisellä henkilöllä. Erityisesti testamentti tulisi olla yrittäjillä, uusperheillä, avopareilla ja henkilöillä, joilla ei ole yhtään lainmukaista perillistä.

Milloin on hyvä tehdä testamentti?

– Nyt. Kun asia on mielessä, yleensä elämässä on tapahtunut jotain sellaista, joka on herättänyt tämän pohdinnan. Ei siis pitäisi siirtää asian hoitamista huomiseen, jos testamentin voisi hoitaa jo tänään. Usein ikäviksi koettujen asioiden hoitoa tulee siirrettyä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia eteenpäin. Testamentin tekemisen ei tarvitse olla ikävää, vaan se on hyvä mahdollisuus pohtia elämää ja omia arvoja.

Haluan testamentata osan omaisuudestani tukemalleni järjestölle. Onnistuuko tämä ja mitä minun tulisi ottaa huomioon?

– Jos jokainen ajattelisi samalla tavalla eli haluaisi antaa edes pienen osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen, saataisiin siitä suuri meri aikaiseksi. Tällöin järjestöt voisivat laajentaa toimintaansa ja tukea monia tärkeitä asioita. Jos haluat muistaa järjestöä tai useampiakin järjestöjä kuolemasi jälkeen, sinun täytyy tehdä se testamentilla. Kuitenkin sinun tulee tällaisessakin tilanteessa muistaa lasten lakiosa-oikeus sekä lesken oikeudet.

Miten varmistan, että testamenttiani noudatetaan?

– Testamenttiin on mahdollista kirjata toive siitä, millaiseen toimintaan järjestön tulee käyttää testamentilla tullutta omaisuutta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että järjestössä ei ehkä ole enää kyseistä toimintaa tai projektia olemassa. Siksi testamentissa on hyvä todeta, että järjestö saa käyttää testamentattuja varoja sen parhaaksi katsomaan toimintaan. Myös testamentin toimeenpanijamääräystä kannattaa tällöin miettiä kirjattavaksi testamenttiin.

Pidentääkö testamentin teko ikää?

– Se, onko tästä mitään tarkkaa tieteellistä tutkimusta, ei ole tiedossani. Jos minulta kysytään, niin ainakin yksi iso huolenaihe häviää elämästä, kun elämän tärkeimmät asiakirjat on tehty. Kun yksi huolenaihe on pois ajatuksista, saa nauttia elämästä positiivisin mielin. Positiivinen ajattelu vaikuttaa elämänlaatuun, ja voimme elää myönteisellä elämänasenteella jopa pidempään.

Testamentin laatimisessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun

Jokainen testamenttilahjoitus on merkityksellinen, ja myös pienemmän summan voi testamentata itselle tärkeään toimintaan.

Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff vastasi yleisimpiin kysymyksiin testamentin tekemisestä.

Asianajaja Piia Jeremejeff
Varatuomari Piia Jeremejeff

TILAA TESTAMENTTIOPAS

Täytä lomake ja tilaa ilmainen testamenttiopas. Opas auttaa sinua elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisessa, jotta voit jättää perinnöksi arvojesi mukaisen maailman.

Intialainen tyttö istuu hymyillen turkoosin seinän ja kukkaköynnksen edessä.

Jätä maailma arvojesi mukaiseksi

Testamentilla voit tukea arvojesi mukaista toimintaa. Pienikin lahjoitus edistää lasten oikeuksia ja tasa-arvoa.

Lue lisää
Nainen seisoo ikkunan vieressä ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Erja on jo laatinut testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen”, Erja Heino sanoo.

Lue lisää
Mikko Paasi seisoo lippalakki päässään maiseman edessä ja katsoo kameraan päättäväinen ilme kasvoillaan.

Mikko haluaa auttaa lapsia

”Lapset ovat tärkeimpiä. Lapsissa on tulevaisuus”, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.

Lue lisää