Artikkelit, 7.2.2022

“Tyttöjen täytyy uskoa itseensä”

Nuori nainen katsoo vakavana kameraan ja on nostanut toisen kätensä ilmaan.

Sierraleonelainen aktivisti Isatu, 20, opettaa tyttöjä vaikuttamaan omaan elämäänsä. Hän haluaa rohkaista etenkin teiniäitejä ja koulunsa keskeyttäneitä tyttöjä.

Sierra Leonessa on niin paljon teiniäitejä, ettei oikeastaan kukaan ihmettele, jos 15-vuotias tyttö tulee raskaaksi. Varhaiset avioliitot ja teiniraskaudet ovat lisääntyneet huolestuttavasti koronapandemian aikana.

Juuri siksi sierraleonelainen aktivisti ja toimittaja Isatu, 20, haluaa jatkaa työtään tyttöjen oikeuksien puolustajana.

”Suhtaudun intohimoisesti tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksiin. Haluan auttaa erityisesti koulunsa keskeyttäneitä, seksityöläisiä, raskaana olevia ja teiniäitejä. Haluan muuttaa heidän elämänsä muuttamalla heidän ajattelutapansa”, Isatu sanoo.

Turvallisia tiloja tytöille

Isatu on yksi nuorista, jotka ovat osallistuneet Planin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään koulutukseen. Nuorten ryhmä puolustaa tyttöjen oikeuksia ja tekee vaikuttamistyötä, jotta lapsiavioliitot, sukuelinten silpominen, seksuaalinen väkivalta ja teiniraskaudet vähenisivät.

Isatu haluaa, että tytöt saavat saman kohtelun ja samat mahdollisuudet kuin pojat. Epätasa-arvo harmittaa häntä.

”Kaksi ystävääni, tyttö ja poika, valmistuivat samasta yliopistosta ja hakivat samaa työpaikkaa. Poika tuli valituksi, koska ajateltiin, ettei tyttö pärjäisi.”

Yksi Isatun tärkeimmistä tavoitteista on vähentää teiniraskauksien ja varhaisten avioliittojen määrää hänen kotimaassaan. Isatu haluaa luoda haavoittuvassa asemassa oleville tytöille turvallisen paikan, jossa he voivat puhua ongelmistaan.

”Kun tytöt uskaltavat puhua, voin auttaa ja rohkaista heitä. Teiniäitiyden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että koko elämä on menetetty. Tyttöjen täytyy uskoa itseensä ja pysyä vahvana. Vaikka olisi kuinka pahoja vaikeuksia, lopulta näkyy aina valoa.”

Ovelta ovelle yhdessä muiden kanssa

Isatu on tunnettu tyttöjen oikeuksien puolustaja omassa yhteisössään. Hän toimii puheenjohtajana nuorten verkostossa ja työskentelee nuorille suunnatun radiokanavan toimittajana.

Isatu kulkee muiden nuorten kanssa säännöllisesti ovelta ovelle kertomassa esimerkiksi tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

”Tyttöjen täytyy saada päättää tulevaisuudestaan ja saada tasa-arvoiset oikeudet. Haluan näyttää tytöille, että he voivat vaikuttaa asioihin elämässään.”

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Isatun kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

EDISTÄ TASA-ARVOA TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tasa-arvon toteutumista ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.
Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.
Nepalilainen tyttö katsoo kameraan.
Artikkelit, 1.6.2022

“En luovu oikeudestani koulutukseen” 

Nepalilainen Phulan sai estettyä oman avioliittonsa. Yhä useampi tyttö on alkanut puolustaa oikeuksiaan Nepalissa, jossa suuri määrä tyttöjä joutuu yhä naimisiin alaikäisinä. 
Kuusi nuorta seisoo tiiliseinän edessä ja katsoo kameraan.
Blogit, 1.6.2022

Maailman vahvimpien tabujen rikkominen ei käy yhdessä yössä 

Kehitysohjelmamme onnistui haastamaan haitallisia normeja ja parantamaan palveluita, kirjoittaa Elisa Hara.