Artikkelit, 7.2.2022

“Tyttöjen täytyy uskoa itseensä”

Nuori nainen katsoo vakavana kameraan ja on nostanut toisen kätensä ilmaan.

Sierraleonelainen aktivisti Isatu, 20, opettaa tyttöjä vaikuttamaan omaan elämäänsä. Hän haluaa rohkaista etenkin teiniäitejä ja koulunsa keskeyttäneitä tyttöjä.

Sierra Leonessa on niin paljon teiniäitejä, ettei oikeastaan kukaan ihmettele, jos 15-vuotias tyttö tulee raskaaksi. Varhaiset avioliitot ja teiniraskaudet ovat lisääntyneet huolestuttavasti koronapandemian aikana.

Juuri siksi sierraleonelainen aktivisti ja toimittaja Isatu, 20, haluaa jatkaa työtään tyttöjen oikeuksien puolustajana.

”Suhtaudun intohimoisesti tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksiin. Haluan auttaa erityisesti koulunsa keskeyttäneitä, seksityöläisiä, raskaana olevia ja teiniäitejä. Haluan muuttaa heidän elämänsä muuttamalla heidän ajattelutapansa”, Isatu sanoo.

Turvallisia tiloja tytöille

Isatu on yksi nuorista, jotka ovat osallistuneet Planin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään koulutukseen. Nuorten ryhmä puolustaa tyttöjen oikeuksia ja tekee vaikuttamistyötä, jotta lapsiavioliitot, sukuelinten silpominen, seksuaalinen väkivalta ja teiniraskaudet vähenisivät.

Isatu haluaa, että tytöt saavat saman kohtelun ja samat mahdollisuudet kuin pojat. Epätasa-arvo harmittaa häntä.

”Kaksi ystävääni, tyttö ja poika, valmistuivat samasta yliopistosta ja hakivat samaa työpaikkaa. Poika tuli valituksi, koska ajateltiin, ettei tyttö pärjäisi.”

Yksi Isatun tärkeimmistä tavoitteista on vähentää teiniraskauksien ja varhaisten avioliittojen määrää hänen kotimaassaan. Isatu haluaa luoda haavoittuvassa asemassa oleville tytöille turvallisen paikan, jossa he voivat puhua ongelmistaan.

”Kun tytöt uskaltavat puhua, voin auttaa ja rohkaista heitä. Teiniäitiyden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että koko elämä on menetetty. Tyttöjen täytyy uskoa itseensä ja pysyä vahvana. Vaikka olisi kuinka pahoja vaikeuksia, lopulta näkyy aina valoa.”

Ovelta ovelle yhdessä muiden kanssa

Isatu on tunnettu tyttöjen oikeuksien puolustaja omassa yhteisössään. Hän toimii puheenjohtajana nuorten verkostossa ja työskentelee nuorille suunnatun radiokanavan toimittajana.

Isatu kulkee muiden nuorten kanssa säännöllisesti ovelta ovelle kertomassa esimerkiksi tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

”Tyttöjen täytyy saada päättää tulevaisuudestaan ja saada tasa-arvoiset oikeudet. Haluan näyttää tytöille, että he voivat vaikuttaa asioihin elämässään.”

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Isatun kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

EDISTÄ TASA-ARVOA TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tasa-arvon toteutumista ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Egyptiläinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.
Artikkelit, 23.1.2023

“Oikea tieto pelasti minut silpomiselta”

Egyptiläinen Marwa, 17, sai estettyä oman silpomisensa. Nyt hän tekee kaikkensa, että haitallinen perinne loppuisi.
Egyptiläinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.
Artikkelit, 12.1.2023

“Haluan saada silpomisen loppumaan” 

Egyptiläinen Farha on onnistunut estämään jo monen tytön silpomisen Planin koulutuksen ansiosta.
Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.
Artikkelit, 11.1.2023

Marie sanoi silpomiselle ei

Sierraleonelainen Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta ja on nyt aktivisti, joka vastustaa tyttöjen silpomista.