Artikkelit, 7.2.2022

“Tyttöjen täytyy uskoa itseensä”

Nuori nainen katsoo vakavana kameraan ja on nostanut toisen kätensä ilmaan.

Sierraleonelainen aktivisti Isatu, 20, opettaa tyttöjä vaikuttamaan omaan elämäänsä. Hän haluaa rohkaista etenkin teiniäitejä ja koulunsa keskeyttäneitä tyttöjä.

Sierra Leonessa on niin paljon teiniäitejä, ettei oikeastaan kukaan ihmettele, jos 15-vuotias tyttö tulee raskaaksi. Varhaiset avioliitot ja teiniraskaudet ovat lisääntyneet huolestuttavasti koronapandemian aikana.

Juuri siksi sierraleonelainen aktivisti ja toimittaja Isatu, 20, haluaa jatkaa työtään tyttöjen oikeuksien puolustajana.

”Suhtaudun intohimoisesti tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksiin. Haluan auttaa erityisesti koulunsa keskeyttäneitä, seksityöläisiä, raskaana olevia ja teiniäitejä. Haluan muuttaa heidän elämänsä muuttamalla heidän ajattelutapansa”, Isatu sanoo.

Turvallisia tiloja tytöille

Isatu on yksi nuorista, jotka ovat osallistuneet Planin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään koulutukseen. Nuorten ryhmä puolustaa tyttöjen oikeuksia ja tekee vaikuttamistyötä, jotta lapsiavioliitot, sukuelinten silpominen, seksuaalinen väkivalta ja teiniraskaudet vähenisivät.

Isatu haluaa, että tytöt saavat saman kohtelun ja samat mahdollisuudet kuin pojat. Epätasa-arvo harmittaa häntä.

”Kaksi ystävääni, tyttö ja poika, valmistuivat samasta yliopistosta ja hakivat samaa työpaikkaa. Poika tuli valituksi, koska ajateltiin, ettei tyttö pärjäisi.”

Yksi Isatun tärkeimmistä tavoitteista on vähentää teiniraskauksien ja varhaisten avioliittojen määrää hänen kotimaassaan. Isatu haluaa luoda haavoittuvassa asemassa oleville tytöille turvallisen paikan, jossa he voivat puhua ongelmistaan.

”Kun tytöt uskaltavat puhua, voin auttaa ja rohkaista heitä. Teiniäitiyden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että koko elämä on menetetty. Tyttöjen täytyy uskoa itseensä ja pysyä vahvana. Vaikka olisi kuinka pahoja vaikeuksia, lopulta näkyy aina valoa.”

Ovelta ovelle yhdessä muiden kanssa

Isatu on tunnettu tyttöjen oikeuksien puolustaja omassa yhteisössään. Hän toimii puheenjohtajana nuorten verkostossa ja työskentelee nuorille suunnatun radiokanavan toimittajana.

Isatu kulkee muiden nuorten kanssa säännöllisesti ovelta ovelle kertomassa esimerkiksi tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

”Tyttöjen täytyy saada päättää tulevaisuudestaan ja saada tasa-arvoiset oikeudet. Haluan näyttää tytöille, että he voivat vaikuttaa asioihin elämässään.”

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Isatun kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Racheal seisoo YK:n rakennuksen pihalla.
Artikkelit, 1.3.2024

”Kun hyväksyin vammani, maailmani avautui”

Ugandalaisen Rachealin kokema syrjintä sai hänet taistelemaan tasa-arvon ja vammaisten tyttöjen oikeuksien puolesta.
Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Perulainen Natsumi puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia.
Artikkelit, 29.2.2024

”Voin itse päättää elämästäni”

Perulainen Natsumi on aktivisti, joka edistää tasa-arvoa. Hän jakaa nuorille tietoa, jotta teiniraskaudet vähenisivät hänen yhteisössään.
Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.