Artikkelit, 31.5.2022

“Sain vanhempani perumaan hääni” 

Etiopialainen Tejitu.

Etiopialainen Tejitu, 15, sai vanhempansa perumaan lapsiavioliittonsa. Se on merkittävä muutos yhteisössä, jossa jopa 75 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alaikäisinä. 

Kun etiopialainen Tejitu oli 14-vuotias, hän kuuli perheensä puhuvan 20-vuotiaasta miehestä, joka oli tullut kosimaan häntä. Vanhemmat olivat Tejitun kauhuksi suostuvaisia kosintaan. 

Tejitu asuu syrjäisellä Amharan seudulla Etiopiassa, jossa 75 prosenttia tytöistä avioituu alle 18-vuotiaina. Nuorimmat menevät naimisiin vain 12-vuotiaina. Alaikäisten avioliitot on kielletty Etiopiassa, mutta perinne on yhä vahva. Köyhille perheille tytön naittaminen tarkoittaa, että kotona on vähemmän suita ruokittavana. Lisäksi perheet saavat avioliiton ansiosta lisätuloja vastaanottaessaan lahjoja yhteisöltä. 

“Isäni toivoi myös saavansa miehestäni apua maataloustöihin, koska hän itse vanheni”, nyt 15-vuotias Tejitu kertoo. 

”Perheeni halusi minulle paremman elämän ja ajatteli avioliiton olevan vastaus tähän. Vanhempani ajattelivat, että olisin onnellinen vaimo.” 

Tämä ei olisi kuitenkaan voinut olla kauempana totuudesta. 

”En todellakaan halunnut naimisiin niin nuorena. Tiesin myös varhaisten avioliittojen haitoista, koska kuulun koulussani Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen ryhmään.” 

Tejitu

Planin kerho muutti suunnitelmat 

Planin tavoitteena on saada kitkettyä lapsiavioliitot Tejitun kotiseudulla. Koulussa kokoontuvaan kerhoon kuuluu tyttöjä ja poikia, jotka keskustelevat yhdessä lapsiavioliitoista ja muista haitallisista perinteistä, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisesta. 

“Kerroin vanhemmilleni, että voisin kuolla tullessani raskaaksi, koska kehoni ei ole vielä valmis siihen”, Tejitu sanoo. 

Maailmanlaajuisesti varhaiset raskaudet ja synnytykset ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä. 

Tejitu puhui opettajilleen ja kerhokavereilleen saadakseen apua. He ottivat yhteyttä Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen työryhmään, jonka jäsenet tulivat tapaamaan Tejitun vanhempia. 

“Ei ollut helppoa kääntää heidän päätään, koska lapsiavioliitot ovat niin yleinen perinne täällä. Lopulta vanhempani suostuivat perumaan häät. Olin uskomattoman helpottunut.” 

Ei vaimoksi vaan lääkäriksi 

Häiden peruminen oli merkittävä käännekohta perheessä, sillä Tejitun molemmat isosiskot olivat menneet varhain naimisiin. Toinen siskoista avioitui vain 10-vuotiaana ja on joutunut kokemaan perheväkivaltaa vanhemman miehensä kotona. Tejitu muistutti äitiään siskojensa onnettomista avioliitoista, millä oli suuri vaikutus Tejitun avioliiton perumiseen. 

”Peruimme avioliiton, koska Tejitu ei halunnut naimisiin. Rakastan tytärtäni – hän on minulle kaikki kaikessa”, Tejitun äiti sanoo. 

Myös perheen isä sai ratkaistua viljelyongelmansa. Nyt hän vuokraa perheen maita, jotta hänen oma työtaakkansa kevenee. 

”Vanhempani tukevat minua nyt opiskelussa eivätkä enää yritä järjestää avioliittoa ilman suostumustani. Unelmani on tulla lääkäriksi, jotta voisin auttaa työssäni naisia”, Tejitu sanoo. 

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin ja tukea tyttöjen oikeuksia.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Racheal seisoo YK:n rakennuksen pihalla.
Artikkelit, 1.3.2024

”Kun hyväksyin vammani, maailmani avautui”

Ugandalaisen Rachealin kokema syrjintä sai hänet taistelemaan tasa-arvon ja vammaisten tyttöjen oikeuksien puolesta.
Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Perulainen Natsumi puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia.
Artikkelit, 29.2.2024

”Voin itse päättää elämästäni”

Perulainen Natsumi on aktivisti, joka edistää tasa-arvoa. Hän jakaa nuorille tietoa, jotta teiniraskaudet vähenisivät hänen yhteisössään.
Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.