Artikkelit, 31.5.2022

“Sain vanhempani perumaan hääni” 

Etiopialainen Tejitu.

Etiopialainen Tejitu, 15, sai vanhempansa perumaan lapsiavioliittonsa. Se on merkittävä muutos yhteisössä, jossa jopa 75 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alaikäisinä. 

Kun etiopialainen Tejitu oli 14-vuotias, hän kuuli perheensä puhuvan 20-vuotiaasta miehestä, joka oli tullut kosimaan häntä. Vanhemmat olivat Tejitun kauhuksi suostuvaisia kosintaan. 

Tejitu asuu syrjäisellä Amharan seudulla Etiopiassa, jossa 75 prosenttia tytöistä avioituu alle 18-vuotiaina. Nuorimmat menevät naimisiin vain 12-vuotiaina. Alaikäisten avioliitot on kielletty Etiopiassa, mutta perinne on yhä vahva. Köyhille perheille tytön naittaminen tarkoittaa, että kotona on vähemmän suita ruokittavana. Lisäksi perheet saavat avioliiton ansiosta lisätuloja vastaanottaessaan lahjoja yhteisöltä. 

“Isäni toivoi myös saavansa miehestäni apua maataloustöihin, koska hän itse vanheni”, nyt 15-vuotias Tejitu kertoo. 

”Perheeni halusi minulle paremman elämän ja ajatteli avioliiton olevan vastaus tähän. Vanhempani ajattelivat, että olisin onnellinen vaimo.” 

Tämä ei olisi kuitenkaan voinut olla kauempana totuudesta. 

”En todellakaan halunnut naimisiin niin nuorena. Tiesin myös varhaisten avioliittojen haitoista, koska kuulun koulussani Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen ryhmään.” 

Tejitu

Planin kerho muutti suunnitelmat 

Planin tavoitteena on saada kitkettyä lapsiavioliitot Tejitun kotiseudulla. Koulussa kokoontuvaan kerhoon kuuluu tyttöjä ja poikia, jotka keskustelevat yhdessä lapsiavioliitoista ja muista haitallisista perinteistä, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisesta. 

“Kerroin vanhemmilleni, että voisin kuolla tullessani raskaaksi, koska kehoni ei ole vielä valmis siihen”, Tejitu sanoo. 

Maailmanlaajuisesti varhaiset raskaudet ja synnytykset ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä. 

Tejitu puhui opettajilleen ja kerhokavereilleen saadakseen apua. He ottivat yhteyttä Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen työryhmään, jonka jäsenet tulivat tapaamaan Tejitun vanhempia. 

“Ei ollut helppoa kääntää heidän päätään, koska lapsiavioliitot ovat niin yleinen perinne täällä. Lopulta vanhempani suostuivat perumaan häät. Olin uskomattoman helpottunut.” 

Ei vaimoksi vaan lääkäriksi 

Häiden peruminen oli merkittävä käännekohta perheessä, sillä Tejitun molemmat isosiskot olivat menneet varhain naimisiin. Toinen siskoista avioitui vain 10-vuotiaana ja on joutunut kokemaan perheväkivaltaa vanhemman miehensä kotona. Tejitu muistutti äitiään siskojensa onnettomista avioliitoista, millä oli suuri vaikutus Tejitun avioliiton perumiseen. 

”Peruimme avioliiton, koska Tejitu ei halunnut naimisiin. Rakastan tytärtäni – hän on minulle kaikki kaikessa”, Tejitun äiti sanoo. 

Myös perheen isä sai ratkaistua viljelyongelmansa. Nyt hän vuokraa perheen maita, jotta hänen oma työtaakkansa kevenee. 

”Vanhempani tukevat minua nyt opiskelussa eivätkä enää yritä järjestää avioliittoa ilman suostumustani. Unelmani on tulla lääkäriksi, jotta voisin auttaa työssäni naisia”, Tejitu sanoo. 

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin ja tukea tyttöjen oikeuksia.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.
Kolme tyttöä ylittää kävellen tulvan tuhoamaa kivisiltaa.
Blogit, 10.6.2024

Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten seksuaaliterveyttä

Sään ääri-ilmiöt heikentävät seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuutta ja vaarantavat tyttöjen tulevaisuuden. kirjoittaa Katja Pellini blogikirjoituksessaan.
Nuorten ryhmä Vietnamissa vaatii tasa-arvoa. Nuorilla on megafoni ja kyltit käsissään.
Blogit, 31.5.2024

Aborttioikeus kuuluu jokaiselle niin Suomessa kuin globaalistikin

Elämme vaalien supervuotta, ja EU-vaalien myötä myös Euroopassa määritellään seuraavat suuntaviivat Euroopan Unionin tulevaisuudelle – edistääkö EU naisten ja tyttöjen asemaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia vai jotain muuta? Tärkeä kysymys vaaleissa on myös seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien eteneminen EU:ssa, kirjoittaa vaikuttamistyön asiantuntija Senni Martikainen blogitekstissä.