Artikkelit, 31.5.2022

“Sain vanhempani perumaan hääni” 

Etiopialainen Tejitu.

Etiopialainen Tejitu, 15, sai vanhempansa perumaan lapsiavioliittonsa. Se on merkittävä muutos yhteisössä, jossa jopa 75 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alaikäisinä. 

Kun etiopialainen Tejitu oli 14-vuotias, hän kuuli perheensä puhuvan 20-vuotiaasta miehestä, joka oli tullut kosimaan häntä. Vanhemmat olivat Tejitun kauhuksi suostuvaisia kosintaan. 

Tejitu asuu syrjäisellä Amharan seudulla Etiopiassa, jossa 75 prosenttia tytöistä avioituu alle 18-vuotiaina. Nuorimmat menevät naimisiin vain 12-vuotiaina. Alaikäisten avioliitot on kielletty Etiopiassa, mutta perinne on yhä vahva. Köyhille perheille tytön naittaminen tarkoittaa, että kotona on vähemmän suita ruokittavana. Lisäksi perheet saavat avioliiton ansiosta lisätuloja vastaanottaessaan lahjoja yhteisöltä. 

“Isäni toivoi myös saavansa miehestäni apua maataloustöihin, koska hän itse vanheni”, nyt 15-vuotias Tejitu kertoo. 

”Perheeni halusi minulle paremman elämän ja ajatteli avioliiton olevan vastaus tähän. Vanhempani ajattelivat, että olisin onnellinen vaimo.” 

Tämä ei olisi kuitenkaan voinut olla kauempana totuudesta. 

”En todellakaan halunnut naimisiin niin nuorena. Tiesin myös varhaisten avioliittojen haitoista, koska kuulun koulussani Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen ryhmään.” 

Planin kerho muutti suunnitelmat 

Planin tavoitteena on saada kitkettyä lapsiavioliitot Tejitun kotiseudulla. Koulussa kokoontuvaan kerhoon kuuluu tyttöjä ja poikia, jotka keskustelevat yhdessä lapsiavioliitoista ja muista haitallisista perinteistä, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisesta. 

“Kerroin vanhemmilleni, että voisin kuolla tullessani raskaaksi, koska kehoni ei ole vielä valmis siihen”, Tejitu sanoo. 

Maailmanlaajuisesti varhaiset raskaudet ja synnytykset ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä. 

Tejitu puhui opettajilleen ja kerhokavereilleen saadakseen apua. He ottivat yhteyttä Planin perustamaan lapsiavioliittojen vastaiseen työryhmään, jonka jäsenet tulivat tapaamaan Tejitun vanhempia. 

“Ei ollut helppoa kääntää heidän päätään, koska lapsiavioliitot ovat niin yleinen perinne täällä. Lopulta vanhempani suostuivat perumaan häät. Olin uskomattoman helpottunut.” 

Ei vaimoksi vaan lääkäriksi 

Häiden peruminen oli merkittävä käännekohta perheessä, sillä Tejitun molemmat isosiskot olivat menneet varhain naimisiin. Toinen siskoista avioitui vain 10-vuotiaana ja on joutunut kokemaan perheväkivaltaa vanhemman miehensä kotona. Tejitu muistutti äitiään siskojensa onnettomista avioliitoista, millä oli suuri vaikutus Tejitun avioliiton perumiseen. 

”Peruimme avioliiton, koska Tejitu ei halunnut naimisiin. Rakastan tytärtäni – hän on minulle kaikki kaikessa”, Tejitun äiti sanoo. 

Myös perheen isä sai ratkaistua viljelyongelmansa. Nyt hän vuokraa perheen maita, jotta hänen oma työtaakkansa kevenee. 

”Vanhempani tukevat minua nyt opiskelussa eivätkä enää yritä järjestää avioliittoa ilman suostumustani. Unelmani on tulla lääkäriksi, jotta voisin auttaa työssäni naisia”, Tejitu sanoo. 

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Tejitun kaltaisia nuoria puolustamaan omia oikeuksiaan.

Tule tyttösponssiksi >

Piirros ukrainalaisesta pakolaislapsesta ja äidistä.

Auta Ukrainan lapsia

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla ja heidän perheillään on hätä. Sinun tukeasi tarvitaan nyt. Kiitos, jos voit auttaa.

Tule mukaan
Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Äiti ja tytär seisovat nälkiintyneen karjan rinnalla.
Artikkelit, 4.6.2022

”Keskeytin kouluni, kun menetimme karjamme”

Etiopialainen Elema jäi pois koulusta auttaakseen perhettään elannon hankkimisessa. Vakava kuivuus ja nälkäkriisi vievät ihmisiltä…
Malawilainen Thoko.
Artikkelit, 2.6.2022

”Nyt on minun vuoroni auttaa muita” 

Malawilainen Thoko sai käytyä koulunsa loppuun Plan-kumminsa tuella. Nyt entisestä kummilapsesta on tullut terveydenhoidon ammattilainen.
Nepalilainen tyttö katsoo kameraan.
Artikkelit, 1.6.2022

“En luovu oikeudestani koulutukseen” 

Nepalilainen Phulan sai estettyä oman avioliittonsa. Yhä useampi tyttö on alkanut puolustaa oikeuksiaan Nepalissa, jossa suuri määrä tyttöjä joutuu yhä naimisiin alaikäisinä.