Artikkelit, 13.12.2022

”Rohkaisen tyttöjä pysymään koulussa” 

Eteläsudanilainen nuori aktivisti istuu sängyn reunalla kirja kädessään.

Eteläsudanilainen Lina, 19, kannustaa tyttöjä jatkamaan koulunkäyntiä. Hän haluaa näyttää, että nuoret pystyvät luomaan muutosta ja rauhaa kotimaahansa. 

”Köyhyys on suurin syy siihen, että tytöt joutuvat kamppailemaan unelmiensa eteen”, sanoo Lina, 19, joka asuu Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. 

”Monet vanhemmat eivät pysty maksamaan tytärtensä koulunkäyntimaksuja. Jos he löytävät varakkaan miehen, he saattavat ajatella, että tyttären avioliitto muuttaisi koko perheen elämän paremmaksi.” 

Lina liittyi 14-vuotiaana Planin perustamaan nuorten verkostoon, joka tukee nuoria osallistumaan rauhan rakentamiseen. Plan uskoo nuorten olevan positiivinen voima yhteiskunnissa, jotka toipuvat konfliktista. Opetamme nuorille johtajuutta ja vaikuttamistaitoja ja tuemme heitä aloittamaan rauhanrakennusprojekteja yhteisöissään ja kouluissaan. 

”Olen kiitollinen Planin tuesta ja hyvin onnellinen, että olen päässyt toimintaan mukaan. Tämä ryhmä on todella inspiroinut ja rohkaissut minua.” 

Nuoret luomassa rauhaa 

Lina on järjestänyt kouluissa keskustelutilaisuuksia, joissa lapset ja nuoret voivat keskustella rauhan edistämisestä kotimaassaan. 

”Olemme puhuneet siitä, että meidän kaikkien äänet ovat tasa-arvoiset. Autamme nuoria saamaan itsevarmuutta ja tuomaan äänensä kuuluviin.” 

Lina

Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun nälkäkriisi on pakottanut monia tyttöjä lopettamaan koulunkäyntinsä Etelä-Sudanissa. 

“Monet syyt voivat saada tytöt jäämään pois koulusta. Tytöt tarvitsevat esimerkiksi kuukautissuojia, sillä ilman niitä he tuntevat olonsa epämukavaksi koulussa kuukautisten aikana. Monilla lapsilla ei ole mitään syötävää, ja heidän on hankala syventyä opetukseen tyhjin vatsoin.” 

Esimerkki tytöille 

Ruokaturvattomuus on akuutimpaa syrjäisillä seuduilla, joilla maa on kuivunut niin, että laidunmaat ovat kadonneet eikä viljeleminen onnistu. Nälkä on kuitenkin todellinen ongelma myös kaupungeissa, kuten Jubassa, jossa ruoan hinta jatkaa nousuaan.  

”Hinnat ovat todella korkealla. Aiemmin sai neljä sipulia nykyisen yhden hinnalla”, Lina kuvailee. 

Linalle tulee joskus lannistunut olo, mutta hän muistuttaa itseään siitä, että jonain päivänä asiat ovat paremmin.  

”Vaikuttamistyöni on tärkeää. Kun joku kuulee minun puhuvan, hän kertoo siitä eteenpäin muille. Kun motivoin ja kannustan tyttöjä, he voivat saada esimerkin ja esikuvan omaan elämäänsä. Tällä tavalla voimme muuttaa vanhemmiltamme opittuja ajattelutapoja ja kehittää maatamme.” 

Lina yrittää löytää tapoja rohkaista lapsia jatkamaan koulunkäyntiään, kun köyhyys ja nälkä lisäävät riskiä koulun lopettamiseen. 

”En pysty ratkaisemaan nälkäkriisiä, mutta voin motivoida lapsia pysymään koulussa.”

Nuori tyttö istuu koululuokassa, katsoo kameraan ja hymyilee lämpimästi

Hyvän mielen jouluvinkit

Pian on taas joulu! Lämpimän mielen, auttamisen ja läheisten muistamisen aika. Katso joulun tärkeimmät lahjavinkit, reseptit joulun herkkuhetkiin sekä lukuvinkit lomapäiviin.

Katso jouluvinkit
Tyttö koulussa oppitunnilla Vietnamissa.

Aineeton lahja ilahduttaa

Aineeton lahja parantaa lasten elämää ja ilahduttaa lahjansaajaa. Aineeton lahja on sopiva lahja hänelle, jolla on jo kaikkea. Lahjalle saat kauniin sähköisen tai tulostettavan kortin.

Tutustu lahjakauppaan
Bolivialainen tyttö hymyilee auringossa.

Tee yrityksen joululahjoitus

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus käydä koulua ja kasvaa turvassa. Yrityksesi joululahjoituksella rakennat parempaa tulevaisuutta lapsille ja tuet etenkin tyttöjen koulutusta.

Lue lisää