Artikkelit, 1.3.2023

”Oppilaamme osaavat siirtyä nopeasti pommisuojaan ja odottaa hiljaa”

Ukrainalainen opettaja Yulia.

Yulia on matematiikan ja tietotekniikan opettaja pienessä kylässä noin tunnin ajomatkan päässä Kiovasta. Viime keväänä alue oli venäläisten joukkojen hallinnassa. Tapasimme Yulian hänen työpaikallaan, jonne palaaminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita.

Viime vuoden keväällä Yulian koulu toimi venäläisten ammusvarastona. Koulun pihalle oli pysäköity kaksi panssarivaunua. Panssarivaunut tuhoutuivat taistelussa, joka tuhosi myös osan koulusta.

Nyt koulu on kuitenkin taas opetuskäytössä. Se on yksi harvoista alueen kouluista, joissa on palattu kasvokkain tapahtuvaan opetukseen.

”Nimeni on Yulia. Olen 40-vuotias ja toiminut opettajana 17 vuotta. Minulla on 12- ja 16-vuotiaat lapset”, Yulia kertoo.

Kun sota Ukrainassa kärjistyi vuosi sitten helmikuussa, Yulian perhe heräsi räjähdysten ääniin. Heidän oli vaikea uskoa, että kyse oli pommeista. Perhe ei kuitenkaan lähtenyt heti kotikylästään, sillä lasten isoäiti oli jumissa työpaikallaan Kiovassa.

“Anoppini on sairaanhoitaja, ja sodan laajentuessa hänelle oli tärkeää lähteä työpaikalleen kiovalaiseen sairaalaan. Hän oli töissä kymmenen kokonaista päivää, koska monet sairaanhoitajat eivät päässeet töihin”, Yulia kertoo.

Lopulta Yulia perheineen kuitenkin lähti kotikylästään. Heidän lähtönsä tapahtui ennen koulun vaurioittanutta räjähdystä.

“Lähtömme jälkeen sain tietää sosiaalisesta mediasta, että koulumme paloi. Näimme ahdistavan videon, jossa koulurakennus oli tulessa”, Yulia kuvailee.

Sähkökatkojen ja huonojen puhelinyhteyksien vuoksi kotikylästä oli vaikeaa saada tietoa. Yulia kuitenkin sai tietää, että myös hänen kotinsa oli tuhoutunut.

Yulia ja hänen kollegansa katsovat kuvaa koulun vaurioista.

Paluu kouluun vaati yhteisiä ponnisteluja

Huhtikuussa tilanne Yulian kotiseudulla alkoi rauhoittua, ja hän päätti palata takaisin perheensä kanssa.

“Näimme, että puolet koulusta oli edelleen pystyssä, ja myös asuntomme oli pelastettavissa Siellä asuminen ei ole vielä kuitenkaan turvallista vaurioiden takia.”

Yulia kertoo paluun koululle ja opetustyöhön herättäneen ristiriitaisia tunteita.

”Oli vaikea kohdata kaikkea ympärillämme olevaa tuhoa. Koulun näkeminen sai minut tuntemaan oloni katkeraksi, koska tiedän, miten paljon me opettajat yhdessä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa olimme tehneet koulun eteen. Olimme tehneet siitä yhteisen paikkamme, jonne lapset tulivat päivittäin oppimaan.”

Koulun henkilökunta ja vanhemmat ovat yhdistäneet voimansa koulun kunnostamiseksi.

“Ihailen syvästi henkilökuntaamme ja oppilaitamme, jotka ponnistelevat yhdessä saadakseen lähiopetuksen jatkumaan. Niin monilla muilla kylillä ympärillämme ei ole enää mahdollisuutta lähettää lapsia takaisin kouluun. Tässä mielessä olemme erittäin onnekkaita.”

Lahjoittamalla sinä voit auttaa. Tee hätäapulahjoitus >

Lapset ja nuoret kantavat sodan haavoja

Yulia kertoo sodan vaikuttaneen lapsiin eri tavoin riippuen siitä, lähtivätkö he kylästä ennen kuin se oli Venäjän hallinnassa vai jäivätkö he todistamaan tapahtumia. Ne lapset, jotka eivät lähteneet pakoon, vaikuttavat hiljaisemmilta ja välttävät puhumasta näkemästään. Monet lapset eivät halua puhua siitä ollenkaan.

Yulian mukaan oppilaat ovat jo tottuneet opiskeluun poikkeusoloissa. He osaavat siirtyä nopeasti pommisuojaan ja odottaa hiljaa siellä. He myös tietävät, miten toimia evakuointitilanteissa.

“Olen alkanut panostaa entistä enemmän työhöni. Haluan varmistaa, että lapsemme saavat hyvän koulutuksen. On tärkeää näyttää, että kaikesta sodan meille aiheuttamasta tuskasta huolimatta lapsemme saavat silti koulutusta ja ovat valmiita puolustamaan omaa tulevaisuuttaan.”

Autamme lapsia Ukrainassa ja lähialueilla

Vuodessa lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Lähes puolet Ukrainan koko väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi.  

Tarjoamme hätäapua Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.  

  • Autamme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä. Jaamme koulutarvikkeita ja tuemme turvallista etäopiskelua sodan jatkuessa. 
  • Rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja toipua järkyttävistä kokemuksista. 
  • Jaamme perheille hätäapua, kuten ruokaa, lämpimiä vaatteita, lämmityslaitteita ja hygieniapaketteja. 
  • Vahvistamme lastensuojelua ja varmistamme, että sodan koettelemat lapset ovat turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä. 

Lahjoittamalla sinä voit auttaa.  

Lahjoita hätäapukeräykseen >

Ukrainalainen lapsi katsoo mietteliäänä pakolaislapsille tarkoitetussa turvallisessa tilassa Moldovassa.
Tuhoutunut koulu Ukrainassa. Seinää kaatunut, kuvassa näkyy rapistunut liikuntasalin koripalloteline.
Kannanotot, 23.2.2024

Ukraina: Sodassa on kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana päivittäin 42 siviiliä

Kaksi vuotta Ukrainan sodan kärjistymisen jälkeen yli 10 500 siviiliä on kuollut, heistä 587 lapsia,…
Kotimaastaan Romaniaan paennut ukrainalainen Olena istuu portaikossa ja katsoo sivuun.
Artikkelit, 12.2.2024

Sota jättää jäljet lasten ja nuorten mielenterveyteen

Ukrainan sodan kärjistymisestä on kulunut lähes kaksi vuotta, ja sodalla on syvä vaikutus nuorten mielenterveyteen. Neljä nuorta kertoo rohkeasti ja avoimesti siitä, miten sota on vaikuttanut heidän mielenterveyteensä.
Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.
Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.