Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.

Keväällä järjestetty Apua Ukrainaan – Suuri tukikonsertti 2 keräsi huikeat 2,2 miljoonaa euroa, ja konsertin tuotot on nyt jaettu kolmen mukana olleen avustusjärjestön kesken. Planille lahjoituspotista kertyi 636 000 euroa, ja olemme tänään siirtäneet yhteensä 775 000 euroa Planin Ukrainassa ja Moldovassa tehtävään työhön. Summa sisältää myös Planin hätäapurahaston varoja.

”Tukikonsertti oli upea esimerkki siitä, miten suurella sydämellä suomalaiset yritykset ja yksityiset ihmiset ovat valmiita auttamaan. Sota Ukrainassa on jatkunut pian puolitoista vuotta, eikä sodalle valitettavasti näy loppua. Humanitaarinen kriisi syvenee päivä päivältä, ja lapset Ukrainassa ja lähialueilla tarvitsevat tukea vielä pitkään”, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan tukee lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia

Koulureppuja Moldovassa.
Tuemme lasten pääsyä opetukseen Ukrainassa ja Moldovassa.

Plan on toiminut Ukrainassa ja sen lähialueilla Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa sodan alusta asti. Tuemme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä, rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia ja leikkiä, jaamme hätäapua ja vahvistamme lastensuojelua.

Tukikonsertista saaduilla varoilla edistämme erityisesti 3–17-vuotiaiden tyttöjen ja poikien pääsyä laadukkaaseen ja inklusiiviseen opetukseen Ukrainassa ja Moldovassa.

Ukrainassa sodan arvioidaan estäneen tai vaikeuttaneen merkittävästi 5,7 miljoonan lapsen koulunkäyntiä. 2 551 koulua tai muuta oppilaitosta on vaurioitunut ja 291 koulua on tuhoutunut. Erityisesti itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa lähiopetus on ollut kiellettyä sodan alusta asti taistelujen ja maastoon levitettyjen miinojen takia.

Moldovaan paenneista lapsista vain pieni osa osallistuu koulujen lähiopetukseen Moldovassa. Heinäkuussa 2022 tehdyn selvityksen mukaan vain 16 prosenttia lapsista oli kirjautunut Moldovan koulujärjestelmään.  

Tuemme lasten koulunkäyntiä etäyhteyksin sekä Ukrainassa että Moldovassa, mutta heikot internetyhteydet ja etäopetukseen tarvittavien laitteiden puute sekä Ukrainassa iskut voimalaitoksiin ja sähkölinjoihin vaikeuttavat etäoppimista merkittävästi. Moldovassa pelko kielimuurista lasten ja paikallisten opettajien välillä, erilainen opetusohjelma ja koulutarvikkeiden hinta ovat myös olleet syitä, miksi moni lapsi jää koulun ulkopuolelle.

“Kriiseissä koulu voi olla lapsille henkireikä. Lasten saaminen takaisin kouluun on äärimmäisen tärkeää, sillä koulu tarjoaa heille turvallisuuden tunteen ja palasen normaalia elämää. Yhdessä paikallisten kumppaniemme kanssa varmistamme, että lapset pääsevät keskeytyksittä turvalliseen, inklusiiviseen ja laadukkaaseen opetukseen”, Planin Ukrainan-työtä johtava Sven Coppens sanoo.   

Joukko artisteja esiintymässä Ylen Apua Ukraina - Suuri tukikonsertti 2:ssa
Apua Ukrainaan – Suuri tukikonsertti 2:ssa esiintyi iso joukko suomalaisia artisteja.

Ylen ja järjestöjen yhteinen ponnistus

Apua Ukrainaan – Suuri tukikonsertti 2:n järjestivät yhteistyössä Yle, Plan International Suomi, Suomen World Vision ja Pelastakaa Lapset ry. Konsertin tuotoilla järjestöt auttavat lapsia, nuoria ja lapsiperheitä Ukrainassa ja sen lähialueilla, jonne lapset ja heidän perheensä ovat paenneet.

Konsertissa lavalle nousivat mm. Sanni, KUUMAA, Erin, Pepe Willberg, Laura Voutilainen, Maustetytöt, Evelina, Ismo Alanko, Pate Mustajärvi sekä muusikkopariskunta Jannika B ja Toni Wirtanen.

Yle järjesti konsertin yhdessä Ukrainassa työskentelevien järjestöjen kanssa jo toistamiseen.

Tue Planin työtä Ukrainassa ja lähialueilla:

  • Lahjoita verkossa plan.fi/ukraina
  • Lähetä tekstiviesti UKRAINA numeroon 16155 ja lahjoitat 20 euroa hätäapukeräykseen
  • Lahjoita haluamasi summa hätäapukeräykseen MobilePaylla numeroon 80500

Ukrainalainen lapsi katsoo mietteliäänä pakolaislapsille tarkoitetussa turvallisessa tilassa Moldovassa.