Artikkelit, 14.10.2021

”Oikealla asenteella kaikki on mahdollista”

Nuori nainen on kyykistynyt sorvikoneen ääreen.

Margaret, 20, päätti jo nuorena lähteä miesvaltaiselle alalle. Planin tuella hän pääsi sorvauskurssille ja suunnittelee nyt oman yrityksen perustamista.

Kenialainen Margaret huomasi nuorena, että tytöt ja pojat päätyivät töihin hyvin erilaisille aloille. Pojat kouluttautuivat mekaanikoiksi ja insinööreiksi, kun taas tytöt valitsivat todennäköisemmin muotiin ja kauneuteen liittyviä aloja.

”Olin utelias näkemään, oliko niin sanotuilla miesten aloilla jotain, mitä me tytöt emme voisi tehdä. Päätin, että osallistuisin myöhemmin konetekniikan kurssille ja kouluttautuisin insinööriksi.“

Maggie, kuten hänen ystävänsä häntä kutsuvat, on nuorin kuudesta lapsesta. Hän menetti äitinsä ollessaan vain kuuden kuukauden ikäinen, ja hänen isänsä kuoli hänen ollessaan 12-vuotias. “Elämä oli raskasta. Pidin kuitenkin kiinni positiivisesta asenteesta ja uskoin, että jonain päivänä asiat järjestyisivät”, Maggie selittää.

Isän kuoltua Maggie asui vanhempien sisarustensa luona ja onnistui käymään koulunsa loppuun. Koulumaksut uhkasivat estää Maggien mahdollisuuden korkeakoulutukseen.“Olisin päässyt todistuksellani mihin tahansa ammattikorkeakouluun Keniassa, mutta koulumaksujen vuoksi se ei ollut mahdollista“, Maggie kertoo.

”En uskonut, että minulla kävisi tällainen tuuri”

Maggie päätti selvittää, voisiko hän saada ammattikorkeakoulusta stipendin opintoja varten. ”Tapasin koululla Planin työntekijöitä, joiden tuella pääsin kurssille, jolla opeteltiin sorvin käyttöä. Se oli minulle unelmien täyttymys. En uskonut, että minulla kävisi tällainen tuuri. Olen hyvin kiitollinen Planin tuesta“, Maggie sanoo.

Maggie sai tukea hankkeestamme, joka edistää haavoittuvassa asemassa olevien nuorten naisten mahdollisuuksia opiskella teknisiä aloja ja työllistyä näille aloille.

“Minusta on upeaa nähdä, kuinka helppoa sorvilla on valmistaa ruuvi, jakoavain ja muita työkaluja”, Maggie kuvailee.

Maggie on oppinut kurssilla paljon sorvin käytöstä ja päässyt luomaan suhteita muihin alalla työskenteleviin. Hän toivoo voivansa perustaa oman yrityksen myöhemmin.

”Haluan avata muutaman vuoden kuluttua oman pajan ja tarjota töitä tytöille ja nuorille naisille, jotka haluavat työskennellä tällä alalla. Uskon, että oikealla asenteella kaikki on mahdollista.”

Jokaisella on oikeus koulutukseen ja toimeentuloon

Tuemme lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen, mahdollisuutta kouluttautua. Haluamme, että tytöt ja nuoret naiset voivat jatkaa opintojaan niin pitkälle kuin haluavat ja saada ammatin ja toimeentulon. Vain näin he voivat päättää itse omasta elämästään.

Kun tytöt saavat koulutuksen ja voivat osallistua aikuisena työelämään, he tuntevat omat oikeutensa, saavat äänensä kuuluviin ja voivat osallistua yhteiskuntansa kehittämiseen.

Joululahjoitus maailman tytöille

Joulu on läheisten muistamisen ja yhteisten hyvien tekojen aikaa. Anna tänä jouluna lahja, jolla on mittaamaton arvo. Joululahjoituksella edistät tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua ja päättää itse tulevaisuudestaan.

tutustu joululahjoituksiin >

Ota yhteyttä

Mietityttääkö yrityksessänne jokin lahjoittamiseen liittyvä kysymys? Otathan yhteyttä, niin etsitään yhdessä sopivin ratkaisu yrityksellenne.

ELLA LAUTANIEMI

Varainhankinnan suunnittelija, yrityslahjoitukset
+358 50 359 4761
ella.lautaniemi@plan.fi

Tilaa yritysten uutiskirje

Tilaamalla yritysuutiskirjeemme saat kiinnostavia uutisia työelämästä ja tasa-arvosta sekä yritysyhteistyöstämme ja työmme tuloksista.