Artikkelit, 30.11.2022

“Lapsista huolehtiminen on osa työtäni”

Opettaja, Jeidy, joka haluaa puolustaa lasten oikeuksia, seisoo ulkona ja hymyilee kameralle.

Jeidy Pérez on 24-vuotias opettaja, joka työskentelee lasten ja nuorten seksuaalisen hyväksikäytön lopettamiseksi. Dominikaanisessa tasavallassa asuva Jeidy haluaa opettaa etenkin tyttöjä puolustamaan oikeuksiaan.

“Lapsista huolehtiminen on osa työtäni ja minun vastuuni”, Jeidy sanoo.

Jeidy opettaa viidennen ja kuudennen luokan oppilaita alakoulussa Pedernalesin alueella. Hän kiinnittää työssään huomiota erityisesti tyttöihin, jotka kohtaavat monenlaisia riskejä arjessaan.

“Opetan tytöille heidän oikeuksiaan. Esimerkiksi kerron heille, ettei heidän tarvitse sietää häirintää. Tytöt tulevat usein kertomaan minulle ongelmistaan ja kysyvät minulta neuvoja.”

Kolme vuotta sitten Jeidy osallistui koulutukseen, joka liittyi Planin lasten ja nuorten seksuaalisen hyväksikäytön vastaiseen työhön.

”Vaikka yhteisössämme ei ole ollut paljon hyväksikäyttötapauksia, meidän täytyy olla tietoisia asiasta. Alueellemme suunnitellaan esimerkiksi turismin lisäämistä, mikä tuo mukanaan myös riskejä.”

Aikaa riittää tärkeälle työlle

Opettajan työn lisäksi Jeidy jakaa tietoa hyväksikäytön riskeistä Planilta saamiensa tietojen avulla. Jeidy kertoo, että lapset ja äidit pyytävät usein koulutustilaisuuksia omiin yhteisöihinsä.

”Joskus olemme jopa sulkeneet jonkin kadun, jotta olemme saaneet tarpeeksi tilaa yleisöllemme.”

Jeidy on itse 10 kuukauden ikäisen pojan yksinhuoltaja mutta saa aikansa riittämään, koska hän kokee työnsä tärkeäksi.

”Saan paljon iloa siitä, kun näen lasten kehittyvän ja kasvavan.”

Tiedon jakaminen tärkeintä

Jeidysta on tullut tärkeä vaikuttaja yhteisössään.

”Sanon aina nuorille, että toivon heidän ottavan paikkani jonain päivänä. Toivon tämän lisäävän heidän aktiivisuuttaan ja osallistumistaan. Ajattelen, että olemme kaikki täällä sitä varten, että voimme jakaa tietoamme eteenpäin.”

Jeidy haluaa nähdä tyttöjen tulevan vahvemmiksi. Eniten hän toivoo tyttöjen ymmärtävän, että he voivat sanoa ei myös vaikeimmissa tilanteissa.

”Olen huomannut, että joskus tytöt hyväksyvät asioita vain vanhempiensa takia. He eivät usko, että he voivat tehdä omia päätöksiään. Tämän täytyy muuttua.”

Anna joulun tärkein lahja

Haluaisitko antaa tänä jouluna läheisellesi lahjan, joka tekee hyvää? Planin aineeton lahja ilahduttaa vastaanottajaa ja parantaa lasten elämää.

Lahjakaupastamme löydät monipuoliset aineettomat lahjat, esimerkiksi tyttöjen koulutuksen, satuhetken lapselle sekä valmiudet sopeutua ilmastonmuutokseen. Lahjan ostaminen onnistuu kätevästi verkossa ja saat lahjalle kortin, jonka voit toimittaa sähköisesti tai tulostettuna lahjansaajalle.

Tutustu lahjoihin >

Nuori tyttö istuu koululuokassa, katsoo kameraan ja hymyilee lämpimästi

Hyvän mielen jouluvinkit

Pian on taas joulu! Lämpimän mielen, auttamisen ja läheisten muistamisen aika. Katso joulun tärkeimmät lahjavinkit, reseptit joulun herkkuhetkiin sekä lukuvinkit lomapäiviin.

Katso jouluvinkit
Tyttö koulussa oppitunnilla Vietnamissa.

Aineeton lahja ilahduttaa

Aineeton lahja parantaa lasten elämää ja ilahduttaa lahjansaajaa. Aineeton lahja on sopiva lahja hänelle, jolla on jo kaikkea. Lahjalle saat kauniin sähköisen tai tulostettavan kortin.

Tutustu lahjakauppaan
Bolivialainen tyttö hymyilee auringossa.

Tee yrityksen joululahjoitus

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus käydä koulua ja kasvaa turvassa. Yrityksesi joululahjoituksella rakennat parempaa tulevaisuutta lapsille ja tuet etenkin tyttöjen koulutusta.

Lue lisää