Artikkelit, 29.6.2021

Kuukautissuojien puute vaikeuttaa tyttöjen elämää pakolaisleireillä

14-vuotias Worke ystävänsä kanssa pakolaisleirillä Etiopiassa.

14-vuotias Worke asuu perheensä kanssa pakolaisleirillä. He pakenivat sinne, kun levottomuudet alkoivat Etiopian Tigrayssa. Tyttöjen elämää leireillä hankaloittaa se, ettei kuukautisterveydestä huolehtimiseen ole juurikaan mahdollisuuksia.

14-vuotias Worke on asunut perheensä kanssa seitsemän viime kuukautta pakolaissuojassa, jonne he pakenivat, kun taistelut puhkesivat Tigrayssa viime marraskuussa.

Tigrayn alueen kriisillä on ollut suuri vaikutus lasten ja perheiden elämään. Lähes 2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktin takia, osa maan sisäisiksi pakolaisiksi ja osa rajan yli Sudaniin. Noin 5,2 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa. Tällä hetkellä 350 000 ihmistä on katastrofaalisessa tilanteessa, ja miljoonia uhkaa nälänhätä.

Kuukautiset ovat tabu

Kun Worke saapui leirille, hän sai pakkauksen, jossa oli terveyssiteitä ja hygieniatuotteita, mutta nyt siteet ovat loppuneet.

“En tiedä, mitä tekisin. Minulla ei ole rahaa, joten en voi ostaa siteitä. Ehkä teen vanhoista vaatteistani kuukautissuojia.”

Kuukautisterveydestä huolehtiminen on suuri haaste pakolaisleireillä asuville tytöille. Heillä ei ole varaa hankkia terveyssiteitä, saippuaa eikä vaatteita, joten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on hankalaa.

Kuukautisista puhuminen on tabu, ja vain harva tyttö ja nainen on saanut seksuaaliterveyskasvatusta tai tietoa oikeuksistaan. Monet uskovat yhä, että tyttö on valmis menemään naimisiin, kun hänen kuukautisensa alkavat.

“Koska emme ole saaneet seksuaaliterveysopetusta, useimmat tytöt ovat häpeissään, kun kuukautiset alkavat. Koulunkäyntiään voivat jatkaa vain ne tytöt, jotka pystyvät hankkimaan terveyssiteitä. Lopuilla ei ole siihen mahdollisuutta”, Worke sanoo.

Hygieniapakkaukset parantavat itsearvostusta

Työskentelemme Tigrayn, Amharan ja Afarin pakolaisleireillä Etiopiassa parantaaksemme leireillä asuvien perheiden elinolosuhteita ja edistääksemme lasten oikeuksia. Olemme myös jakaneet tuhansille tytöille kuukautistarvikkeita.

“Tällä hetkellä tytöt tarvitsevat myös kuukautistarvikkeita ruoka-avun lisänä”, Worke sanoo.

Pakolaisleireillä tytöt ja naiset elävät tungoksessa, jossa on vain vähän yksityisyyttä, eikä heillä ole mahdollisuutta hankkia tuloja. Hygieniapakkaukset edistävät tyttöjen ja naisten terveyttä sekä hygieniasta huolehtimista, ja ne parantavat myös heidän itsearvostustaan ja henkistä hyvinvointiaan.

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Noin puolella maailman väestöstä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautisköyhyys rajoittavat tyttöjen elämää ja koulunkäyntiä ympäri maailmaa.

Jokaisen on voitava elää ihmisarvoista elämää ja käydä koulua kuukautisista riippumatta. Puolusta kanssamme tasa-arvoa ja auta lopettamaan kuukautissyrjintä.

Lue lisää >

Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule lahjoittajaksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Kuukausilahjoittajien tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuvitus: verinen kuukautisside, jolla on hämmentynyt ilme.
Mediatiedotteet, 20.5.2024

Tutkimus: Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisista

Plan International Suomen teettämä kyselytutkimus osoittaa myös, että etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista.
Nepalilainen Pushpa, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Artikkelit, 14.5.2024

Ei enää vanhoja rättejä kuukautissuojina

Kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä ovat yhä olemassa Nepalissa, vaikka hygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin ennen. Pushpa, 16, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Mosambikilainen Pedro istuu ompelukoneensa ääressä ompelemassa kestokuukautissuojia.
Artikkelit, 4.5.2024

”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”

Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan. 
Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi