Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.

Tuhannet perheet ovat menettäneet toimeentulonsa ja joutuneet muuttamaan pakolaisleireille. Kuivuus, köyhyys ja puutteellinen terveydenhuolto merkitsevät sitä, että tytöt ja nuoret naiset eivät pääse tarvitsemiinsa terveyspalveluihin eivätkä pysty huolehtimaan kuukautisterveydestään.

26-vuotias Mulki työskentelee Planin yhteisövapaaehtoisena pakolaisten kanssa Togdheerin alueella Somalimaassa. Hän on nähnyt kuivuuden vaikutukset työssään.

Mulki jakaa kuukautistarvikkeita pakolaisille Somaliassa.

”Kuivuus ja köyhyys vaikuttavat kaikkeen, koska ihmiset joutuvat kamppailemaan perustarpeiden kanssa. Kuivuus vaikuttaa myös hygieniaan. Kun ihmisillä ei ole käytettävissään vettä, he eivät voi huolehtia hygieniastaan”, Mulki toteaa. 

Mulki kohtaa työssään nuoria pakolaisia, jakaa heille tietoa ja auttaa heitä parantamaan elämäänsä sekä toimeentuloaan.  

”Työskentelen etenkin tyttöjen ja nuorten naisten kanssa. Kerron heille esimerkiksi kuukautisterveydestä ja hygieniasta”, Mulki sanoo. 

Mulki ja muut yhteisövapaaehtoiset kouluttavat myös äitejä ja kannustavat heitä keskustelemaan avoimesti tyttäriensä kanssa, jotta nuorilla olisi tietoa kuukautisista, eikä niiden alkaminen tulisi yllätyksenä. 

”Mitä enemmän kuukautisista on saatavilla tietoa, sitä normaalimpana asiana ne nähdään, ja tytöt pysyvät todennäköisemmin koulussa kuukautisten aikana. On niin tärkeää, että jokainen tyttö ymmärtää, mitä hänen kehossaan tapahtuu”, Mulki sanoo. 

Tyttöjen terveys ja koulutus ovat uhattuina 

Huonosta hygieniasta johtuvat sairaudet ja infektiot voivat vaikuttaa tytön koko elämään. 

”Olemme nähneet tyttöjen jopa joutuvan sairaalaan. Mutta monilla ei ole varaa mennä sairaalaan tai ostaa lääkkeitä”, Mulki kertoo. 

Haasteet kuukautisterveydestä huolehtimisessa vaikuttavat myös tyttöjen koulunkäyntiin. Esimerkiksi kuukautissuojien puute tai sairastuminen voivat johtaa koulunkäynnin keskeytymiseen. Myös Mulki on tavannut monia tyttöjä, jotka ovat joutuneet keskeyttämään koulun. 

Yhdessä Mulkin ja muiden yhteisövapaaehtoisten kanssa lisäämme tietoa kuukautisterveydestä ja jaamme hygieniapakkauksia, jotta tytöt voisivat elää normaalia elämää ja käydä koulua myös kuivuuden keskellä. 

”Haluaisin ihmisten tietävän kotimaani tilanteesta. Kuivuus on pitkittynyt ja tilanne on vakava. Haluaisin, että kaikki, jotka voivat, auttaisivat kuivuudesta kärsiviä yhteisöjä kaikin mahdollisin tavoin”, Mulki sanoo.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Tue tyttöjen oikeuksia ALK. 10 €/kk >

Tytöt samalle viivalle
Piirroskuvitus: verinen kuukautisside, jolla on hämmentynyt ilme.
Mediatiedotteet, 20.5.2024

Tutkimus: Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisista

Plan International Suomen teettämä kyselytutkimus osoittaa myös, että etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista.
Nepalilainen Pushpa, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Artikkelit, 14.5.2024

Ei enää vanhoja rättejä kuukautissuojina

Kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä ovat yhä olemassa Nepalissa, vaikka hygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin ennen. Pushpa, 16, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Mosambikilainen Pedro istuu ompelukoneensa ääressä ompelemassa kestokuukautissuojia.
Artikkelit, 4.5.2024

”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”

Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan.