Artikkelit, 14.10.2023

Järjestöjen yhteinen julkilausuma Gazasta: Kiireellinen vetoomus ennennäkemättömän humanitaarisen kriisin välttämiseksi 

Me, maailman suurimpien humanitaaristen järjestöjen johtajat, vaadimme kansainvälistä yhteisöä yksiselitteisesti noudattamaan kansainvälistä oikeutta ja asettamaan siviilien suojelun etusijalle lisäkärsimyksen ja ihmishenkien menetyksen välttämiseksi. 

Olemme syvästi huolissamme siitä, että Israel on kehottanut yli miljoonaa palestiinalaista poistumaan Pohjois-Gazasta alle 24 tunnissa. Israelin on peruutettava tämä määräys välittömästi. 

Vaatimukset koko väestön uudelleensijoittamisesta näin lyhyessä ajassa asettavat pakenevat ihmiset hengenvaaraan. Israelin hallitus ei ole antanut takeita asukkaiden turvallisesta siirtymisestä eikä Gazan kaistaleelle jäävien siviilien turvaamisesta taistelujen jatkuessa. 

Gazassa toimivat humanitaariset järjestöt raportoivat ennennäkemättömän laajasta humanitaarisesta kriisistä. Pohjois-Gazan asukkaiden turvalliseen majoittamiseen ei ole riittäviä tiloja. Heidän turvallisuutensa on edelleen vaarassa, koska Israelin ilmaiskut kohdistuvat jatkuvasti myös Gazan keski- ja eteläosaan. 

Pakkosiirto ilman turvallisuustakeita tai lupausta saada palata alueelle ja huolehtimatta väestön välittömistä tarpeista voi rikkoa vakavasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja voi täyttää sotarikoksen määritelmän. Israel on velvollinen noudattamaan kansainvälistä oikeutta ja varmistamaan kaikkien alueella olevien henkilöiden turvaamisen sekä varmistamaan hätäavun perillepääsyn. 

Gazassa ja Israelissa viime viikon aikana vallinnut kauhistuttava väkivalta on jo luonut ennennäkemättömän humanitaarisen avun tarpeen. 13. lokakuuta 2023 klo 11 EST mennessä yli 1 799 palestiinalaista on tapettu Gazassa ja yli 1 300 ihmistä Israelissa, mukaan lukien ulkomaalaiset. 45 palestiinalaista on tapettu Länsirannalla, ja yhteensä satoja lapsia on surmattu. Sadat tuhannet lapset ja perheet Gazassa ovat jo paenneet kodeistaan. Kokonaiset kaupunginosat ovat tuhoutuneet ja muuttuneet raunioiksi. 

Pahin voi vielä olla edessä. Me allekirjoittaneet, eräiden maailman suurimpien humanitaaristen järjestöjen johtajat, vaadimme kansainvälistä yhteisöä yksiselitteisesti noudattamaan kansainvälistä oikeutta ja asettamaan siviilien suojelun etusijalle lisäkärsimyksen ja ihmishenkien menetyksen välttämiseksi. 

Maailman johtajien on: 

  • vaadittava Israelin hallitusta peruuttamaan määräyksensä välittömästi 
  • vaadittava, että kaikki osapuolet lopettavat väkivallan välittömästi 
  • vaadittava, että osapuolet lopettavat kaikenlaisten räjähtävien aseiden käytön asutusalueilla sekä alueilla, joissa sijaitsee YK:n tiloja, kouluja ja sairaaloita 
  • turvattava välttämättömän ja henkiä pelastavan avun toimittaminen, mukaan lukien ruoan, veden ja lääketarvikkeiden jakelu, hoitoon pääsy sekä humanitaaristen työntekijöiden pääsy Gazaan 
  • järjestettävä välittömästi lasten ja perheiden evakuointi lääketieteellisen avun saamiseksi Gazasta Egyptiin, Länsirannalle tai Israeliin 
  • varmistettava siepattujen henkilöiden välitön vapauttaminen ehdoitta. Kiireellisimmin on vapautettava lapset, raskaana olevat naiset ja äidit, joilla on imeväisiä ja pieniä lapsia, sekä haavoittuneet ja sairaat
  • taattava turvallinen kulku perheille, jotka tarvitsevat ja etsivät turvaa. Perheet tarvitsevat riittävästi tietoa vaihtoehdoista, ja heille on annettava riittävästi aikaa siirtyä turvallisesti

Israelin hallituksella on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti velvollisuus tarjota suojaa ja humanitaarista apua hyökkäyksen vuoksi siirtymään joutuneille siviileille, ja tähän olisi valmistauduttava huolellisesti ennen hyökkäystä. Jokaisen, joka hakee turvaa Gazan kaistan ulkopuolelta, on annettava palata kotiinsa heti vihollisuuksien päätyttyä. Tämä oikeus on taattava kansainvälisesti. 

Perheet, jotka eivät pysty tai halua lähteä kodistaan, ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden suojaamia. On monia syitä, miksi ihmiset eivät voi huomioida määräyksiä poistua alueelta, mukaan lukien jatkuva väkivalta, tiesulut, terveydelliset esteet, vammat ja pysyvän pakolaisuuden pelko. Monilla ei ole mitään paikkaa, minne paeta. 

Kehotamme YK:n pääsihteeriä António Guterresiä ja YK:n korkeaa johtoa tekemään hätävierailun miehitetyille palestiinalaisalueille ja Israeliin yrittääkseen varmistaa kansainvälisen oikeuden noudattamisen ja osoittaakseen solidaarisuutta konfliktin keskellä eläville ihmisille ja humanitaarisille toimijoille. 

Pyydämme maailman johtajia ja kaikkia toimijoita paikan päällä asettamaan ihmiselämän säilyttämisen etusijalle. Näitä vähäisemmät toimet ovat ikuinen tahra yhteiseen omaantuntoomme. 

Allekirjoittajat 

Stephen Omollo, pääjohtaja, Plan International 

Olivier Longue, toiminnanjohtaja, Action Against Hunger – Espanja 

Mattias Brunander, pääsihteeri, Diakonia 

Manuel Patrouillard, pääjohtaja, Handicap International / Humanity & Inclusion 

Joël Weiler, toiminnanjohtaja, Médecins du Monde- Ranska 

Nicolás Dotta, toiminnanjohtaja Médecins du Monde- Espanja 

Morgane Rousseau, toiminnanjohtaja, Médecins du Monde- Sveitsi 

Tjada D’Oyen McKenna, toiminnanjohtaja, Mercy Corps 

Jan Egeland, pääjohtaja, Norwegian Refugee Council 

Amitabh Behar, pääjohtaja, Oxfam International 

Inger Ashing, toiminnanjohtaja, Save the Children International 

Rob Williams, toiminnanjohtaja, War Child UK 

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien, ja erityisesti lasten, suojelemiseksi.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen myös kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme