Artikkelit, 1.6.2022

“En luovu oikeudestani koulutukseen” 

Nepalilainen tyttö katsoo kameraan.

Nepalilainen Phulan sai estettyä oman avioliittonsa, vaikka hänen vanhempansa olivat järjestäneet kaiken valmiiksi. Yhä useampi tyttö on alkanut puolustaa oikeuksiaan Nepalissa, jossa suuri määrä tyttöjä joutuu yhä naimisiin alaikäisinä. 

Nepalilainen Phulan oli yhdeksännellä luokalla koulussa, kun hänen vanhempansa päättivät naittaa hänet samalla seudulla asuvalle pojalle. Phulan oli kuitenkin päättänyt, ettei tahdo naimisiin ennen kuin on käynyt koulunsa loppuun. 

”Kun ymmärsin, että vanhempani haluavat minut naimisiin, en voinut antaa sen tapahtua. Millaisen viestin olisin antanut muille tytöille? Olin tietoinen oikeuksistani ja varhaisen avioliiton haitoista Planin kerhon ansiosta”, nyt 18-vuotias Phulan kertoo. 

Vanhemmat yrittivät kaikesta huolimatta painostaa tytärtään naimisiin. Phulan puhui asiasta ystävilleen, ja lopulta Planin työntekijä ja tytön opettaja vierailivat perheen kotona. 

”Sanoin myös vanhemmilleni, että kertoisin poliisille, jos he eivät luopuisi päätöksestään”, Phulan sanoo. 

Tytöt perinteitä vastaan 

Etelä-Aasiassa on suurimmat luvut lapsiavioliittojen määrässä koko maailmassa. Lähes joka toinen tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana. Nepalin laissa alle 20-vuotiaiden avioliitot on kielletty, mutta siitä huolimatta 37 prosenttia tytöistä avioituu alle 18-vuotiaina. 

Varhaisten avioliittojen takana on monia syitä, kuten köyhyys, koulutusmahdollisuuksien puute, sosiaalinen paine ja haitalliset perinteet. Sukupuolten epätasa-arvon ja vahingollisten sosiaalisten normien takia tyttöjä arvostetaan perinteisesti vähemmän kuin poikia. 

Nepalin Plan työskentelee paikallishallintojen kanssa lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja kannustaa yhteisöjä vastustamaan näkyvästi varhaisia avioliittoja. Tytöt ovat alkaneet myös itse puolustaa oikeuksiaan haitallisia perinteitä vastaan. Planin työn ansiosta tytöt ovat saaneet tietoa ja itseluottamusta, joiden avulla he voivat päättää itse elämästään ja saada äänensä kuuluviin. 

Nyt Phulan saa jatkaa opiskeluaan rauhassa. 

”Jos olisin naimisissa, mieheni vanhemmat saisivat päättää koulunkäynnistäni. Se olisi surullista. Minulla on oikeus käydä koulua kaikissa tilanteissa.” 

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Phulanin kaltaisia nuoria puuttumaan epätasa-arvoon.

Tule tyttösponssiksi >

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja, myös kriiseissä. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Artikkelit, 10.7.2023

Autamme lapsia takaisin kouluun sisällissodasta toipuvassa Etiopiassa

Joukko lapsia istuu pulpeteissa luokkahuoneessa. Keskellä seisova nainen jakaa heille keksejä.
Ryhmä lapsia seisoo koulurakennuksen edessä.
Artikkelit, 5.4.2023

Koulu antaa lapsille turvaa konfliktin keskellä 

Rakennamme Cabo Delgadossa ulkoministeriön tuella uusia koulutiloja.
Eteläsudanilainen nuori aktivisti istuu sängyn reunalla kirja kädessään.
Artikkelit, 13.12.2022

”Rohkaisen tyttöjä pysymään koulussa” 

Eteläsudanilainen Lina, 19, kannustaa tyttöjä jatkamaan koulunkäyntiä. Hän haluaa näyttää, että nuoret pystyvät luomaan muutosta ja rauhaa kotimaahansa.