Artikkelit, 1.6.2022

“En luovu oikeudestani koulutukseen” 

Nepalilainen tyttö katsoo kameraan.

Nepalilainen Phulan sai estettyä oman avioliittonsa, vaikka hänen vanhempansa olivat järjestäneet kaiken valmiiksi. Yhä useampi tyttö on alkanut puolustaa oikeuksiaan Nepalissa, jossa suuri määrä tyttöjä joutuu yhä naimisiin alaikäisinä. 

Nepalilainen Phulan oli yhdeksännellä luokalla koulussa, kun hänen vanhempansa päättivät naittaa hänet samalla seudulla asuvalle pojalle. Phulan oli kuitenkin päättänyt, ettei tahdo naimisiin ennen kuin on käynyt koulunsa loppuun. 

”Kun ymmärsin, että vanhempani haluavat minut naimisiin, en voinut antaa sen tapahtua. Millaisen viestin olisin antanut muille tytöille? Olin tietoinen oikeuksistani ja varhaisen avioliiton haitoista Planin kerhon ansiosta”, nyt 18-vuotias Phulan kertoo. 

Vanhemmat yrittivät kaikesta huolimatta painostaa tytärtään naimisiin. Phulan puhui asiasta ystävilleen, ja lopulta Planin työntekijä ja tytön opettaja vierailivat perheen kotona. 

”Sanoin myös vanhemmilleni, että kertoisin poliisille, jos he eivät luopuisi päätöksestään”, Phulan sanoo. 

Tytöt perinteitä vastaan 

Etelä-Aasiassa on suurimmat luvut lapsiavioliittojen määrässä koko maailmassa. Lähes joka toinen tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana. Nepalin laissa alle 20-vuotiaiden avioliitot on kielletty, mutta siitä huolimatta 37 prosenttia tytöistä avioituu alle 18-vuotiaina. 

Varhaisten avioliittojen takana on monia syitä, kuten köyhyys, koulutusmahdollisuuksien puute, sosiaalinen paine ja haitalliset perinteet. Sukupuolten epätasa-arvon ja vahingollisten sosiaalisten normien takia tyttöjä arvostetaan perinteisesti vähemmän kuin poikia. 

Nepalin Plan työskentelee paikallishallintojen kanssa lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja kannustaa yhteisöjä vastustamaan näkyvästi varhaisia avioliittoja. Tytöt ovat alkaneet myös itse puolustaa oikeuksiaan haitallisia perinteitä vastaan. Planin työn ansiosta tytöt ovat saaneet tietoa ja itseluottamusta, joiden avulla he voivat päättää itse elämästään ja saada äänensä kuuluviin. 

Nyt Phulan saa jatkaa opiskeluaan rauhassa. 

”Jos olisin naimisissa, mieheni vanhemmat saisivat päättää koulunkäynnistäni. Se olisi surullista. Minulla on oikeus käydä koulua kaikissa tilanteissa.” 

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Phulanin kaltaisia nuoria puuttumaan epätasa-arvoon.

Tule tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Plan rakensi Shurovin kouluun saniteettitilan, jossa tytöt voivat huolehtia turvallisesti kuukautisterveydestään.
Artikkelit, 11.5.2025

”En enää häpeä kuukautisista puhumista”

Bangladeshilainen Shurovi häpesi ennen kuukautisiaan ja jäi vuotopäivinä pois koulusta haitallisten uskomusten takia. Planin työn ansiosta hän puhuu nyt avoimesti kuukautisterveydestä ja liikkuu vapaasti kuun jokaisena päivänä.
Tyttö istuu olkimajassa sängyllä ja katsoo kameraan.
Artikkelit, 14.4.2025

Kaksi kauhun vuotta Sudanissa

Sudanissa on käynnissä maailman pahin humanitaarinen katastrofi, mutta liian harva tietää siitä riittävästi.
Perulainen Cielo puolustaa tyttöjen oikeuksia, kunnes kaikki saavat samat mahdollisuudet.
Artikkelit, 1.3.2025

Nuori aktivisti näki liian monen tytön tulevan raskaaksi – vastustaa nyt teiniraskauksia 

Perulainen aktivisti Cielo, 17, on nähnyt liian monen tytön tulevan raskaaksi ja lopettavan koulunkäyntinsä. Nyt hän puolustaa tyttöjen oikeuksia, kunnes kaikki saavat samat mahdollisuudet.