Pakolaisleirin koulu voi pelastaa tytön hengen ja luoda tilaa unelmille
Sadat miljoonat lapset elävät tällä hetkellä keskellä konfliktia. Ukraina ja Gaza pysyvät otsikoissamme, mutta lukemattomat hätähuudot jäävät julkisuudelta kuulematta. Sudanin kriisi on yksi liian vähälle huomiolle jääneistä sodista.
Osaan Sudania on jo julistettu nälänhätä. Kaikki sairaalat kenttäsairaaloita lukuun ottamatta on suljettu. Raportit kertovat paitsi suurista uhriluvuista myös väkivallan käytöstä aseena naisia ja lapsia vastaan. Koulut ovat olleet kiinni jo vuoden, ja osa niistä toimii nyt pakolaiskeskuksina. Monet sudanilaiset ovat paenneet naapurimaihin, kuten jo ennestään nälkäkriisin kourissa olevaan Etelä-Sudaniin (lue lisää sivuilta 4–9).
Kriisit ja konfliktit aiheuttavat uupumusta, väkivallan pelkoa, nälkää ja lopulta epätoivoa. Ne ovat äärimmäisen rankkoja aikuisellekin, mutta lapset maksavat niistä tulevaisuudellaan.
Nälkä riuduttaa kehoa, kasvu ja kehitys hidastuvat ja traumat jättävät ikuisen jäljen. Mitä pidempään koulut ovat kiinni, sitä suurempi on lasten riski joutua hyväksikäytetyiksi, lapsityöhön tai liian varhain naimisiin. Ja sitä todennäköisempää on, etteivät lapset pääse kouluun enää koskaan. Kun kokonainen sukupolvi jää ilman koulutusta, ei ole vaikea kuvitella seurauksia yksilöille tai yhteiskunnalle.
Kuluneen vuoden aikana olemme toimittaneet lahjoittajiemme tuella apua lähes sataan kriisiin. Nopea hätäapu pelastaa henkiä. Pitkäkestoinen humanitaarinen apu taas turvaa perustarpeet ja antaa suojaa sekä psykososiaalista tukea. Planille on erityisen tärkeää turvata kaikkien lasten koulunkäynti. Kiinnitämme kriiseissäkin huomiota siihen, että myös tytöt saavat käydä koulua.
Koulutus parantaa tyttöjen tulevaisuuden lisäksi yhteiskuntien vakautta ja vaurautta. Se tarjoaa väylän ammattiin ja toimeentuloon sekä mahdollistaa vaikuttamisen omaan elämään ja yhteiskuntaan.
Pakolaisleireillä turvallinen koulu on myös tärkeä keino ennaltaehkäisevässä lastensuojelussa. Kun tytöt rekisteröidään kouluun, heidän katoamisensa huomataan ja heihin kohdistuvaan väkivaltaan tai sen uhkaan voidaan puuttua jo varhain. Kriisin keskellä tarjotut koulutusmahdollisuudet antavat tytöille itsevarmuutta ja keinoja toimia uudessa tilanteessa. Parhaassa tapauksessa koulutus luo tytöille väylän pois köyhyydestä ja turvattomuudesta kohti tulevaisuutta, jollainen ei ollut mahdollinen lähtömaassa.
Tyttöjen turvalliseen koulutukseen panostaminen ei ole vain ihmisoikeuskysymys. Se on panostus nykyistä vakaampaan, vauraampaan ja tasa-arvoisempaan maailmaan.