Lukeminen luo turvaa, elämyksiä ja oivalluksia

Lukuaktivisti Henriika Tulivirta on mukana Planin joulukampanjassa. Hän kertoo kirjallisuuden lohdullisesta voimasta ja jakaa kirjavinkkinsä joulun aikaan.

”Lukeminen merkitsee minulle mahdollisuutta nähdä maailmaa, tai palasia siitä, jonkun toisen silmin. Kirjallisuus viihdyttää, opettaa, lohduttaa, ilahduttaa ja tuo mukanaan tuhansia erilaisia todellisuuksia, joihin olen lukijana aina yhtä tervetullut” Henriika Tulivirta sanoo.

34-vuotias tamperelainen on Suomen tunnetuimpia lukuaktivisteja. Kun hän aloitti vuonna 2017 työt Helsingin kaupunginkirjastossa, hän alkoi kertoa sosiaalisessa mediassa lukemistaan teoksista, kirjaston palveluista ja lukemiseen liittyvistä ilmiöistä. Päivitykset saavuttivat odottamattoman suuren yleisön, ja Henriika alkoi pian vinkata luettavaa somessa.

Hän uskoo, että jokainen on potentiaalinen lukija ja että kirjallisuus on kaikkia varten. Erityisesti hän haluaa kannustaa niitä, jotka eivät vielä miellä itseään lukijoiksi.

”Lukeminen saattaa vaatia hieman harjoittelua, kuten mikä tahansa muukin harrastus. Mutta kun se alkaa sujua, ja ihminen saa käpäliinsä juuri hänelle sopivan kirjan, huomaa usein, että lukeminen onkin itse asiassa aika kivaa.”

Kirjat auttavat käsittelemään vaikeita asioita

Planin joulukampanja kannustaa aikuisia lukemaan yhdessä lasten kanssa ja luomaan näille turvan ja läheisyyden hetkiä.

”Yhdessä lukeminen tuo lapselle toisen ihmisen turvallisen läsnäolon ja yhdessä tekemisen ja kokemisen iloa. Kirjallisuuden avulla voi myös käsitellä hankalia tunteita ja aiheita. Sadut ja tarinat voivat viedä ajatukset pois vaikeista tosielämän tilanteista: ne lohduttavat ja rauhoittavat. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus turvalliseen elämään sekä oikeus kirjallisuuteen ja lukutaitoon”, Henriika sanoo. 

Hän toteaa, että yhdessä lukemisesta on lapselle monenlaista hyötyä. Lukeminen tekee hyvää lapsen kielen- ja puheenkehitykselle. Varhaislapsuudessa kuulluilla saduilla ja tarinoilla on valtava vaikutus lapsen sanavarastoon. Lisäksi ääneen lukeminen tukee tunteiden käsittelyä ja kehittää lapsen mielikuvitusta.

”Kun kirjallisuus on osa lapsen elämää pienestä pitäen, se on sitä usein myös myöhemmässä elämässä. Lukemalla lapselle ääneen aikuinen osoittaa, että kyseessä on jotain myös hänelle tärkeää.”

Kirjallisuus avartaa kaikenikäisten ajattelua ja maailmankuvaa.

”Kirjoissa seikkailee satoja erilaisia hahmoja, jotka ovat monenlaisissa elämäntilanteissa ja saapuvat eri kulttuureista. Kirjallisuuden ei välttämättä tarvitse olla itseisarvoltaan opettavaista, mutta uskon, että kaikenlaisista tarinoista oppii silti aina jotain. Lukemalla pääsee turvallisesti tutustumaan erilaisiin hahmoihin ja oppii kenties ymmärtämään heitä. Kirjat kuljettavat lukijansa monenlaisiin seikkailuihin ja auttavat ymmärtämään maailmaa ja sen toimintaa.”

Henriika Tulivirran lukuvinkit:


Aikuisille:

Tommi KinnunenEi kertonut katuvansa (WSOY 2020)
Vaikuttava kertomus luopumisesta ja pelosta, mutta myös vahvoista naisista, yhteydestä muihin ihmisiin, uskosta parempaan huomiseen. Kinnusen kieli on erinomaista, ja rankasta aiheestaan huolimatta tekstiä on nautinto lukea.



Iida TurpeinenElolliset (S & S 2023)
Lumoava, haikea esikoisteos kuljettaa lukijan kolmen vuosisadan läpi. Mielenkiintoinen tarina pitää otteessaan, ja teoksen kieli on poikkeuksellisen kaunista ja täsmällistä. Vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen, on sen tarina ihmisen aiheuttaman luontokadon vuoksi valitettavan ajankohtainen. 



Emma HambergJe m’appelle Agneta (suom. Saara Kurkela, WSOY 2022)”Kaikki ihmiset voidaan nykyään jakaa värityyppeihin. Minun värityyppini on läpinäkyvä.” Sydäntä lämmittävä kertomus 49-vuotiaasta Agnetasta osoittaa lukijalle, ettei koskaan ole liian myöhäistä löytää itseään ja toteuttaa unelmiaan.

Nuorille:



Siiri EnorantaMaailmantyttäret (WSOY 2022)Kirja ystävyydestä ja paremmasta maailmasta on utopia, joka tempaisee lukijan mukaansa heti alkusivuilta. Päähenkilöinä on viisi tyttöä, joista jokainen on kohdannut elämässään surua. Mutta ystävyys ja unelmat kantavat – yhteinen seikkailu läpi Maailmankodin voi alkaa.


Aiden ThomasHautausmaan pojat (suom. Inka Parpola, Karisto 2021)Teos yhdistelee taitavasti fantasiaelementtejä, jännitystä ja romantiikkaa. Päähenkilö on transpoika Yadriel, josta ei voi olla pitämättä: hän on periksiantamaton, inhimillinen ja hahmona uskottava. Kirja pitää otteessaan alusta loppuun ja kätkee sisälleen tärkeitä teemoja, kuten oikeuden olla oma itsensä. 


Leena PaasioHarmaja luode seitsemän ja jatko-osa Bengtskär itä kahdeksan (WSOY 2022 & 2023)Eetun äiti on kadonnut, ja Eetu alkaa tutkia asiaa. Oliko katoaminen todella onnettomuus, vai oliko äiti sotkeutunut johonkin vaaralliseen? Teospari on erinomaista luettavaa yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille: juoni on jännittävä, hahmot uskottavia ja moniulotteisia. Kirjassa on mukana myös voimakas ympäristöteema.

Lapsille:


Ernest LawsonHöpersankarit 1: Opejahti (kuv. Maria Makkonen, WSOY 2023)Millaisia ovat ne supervoimat, joista ei puhuta kirjoissa? Taavi aloittaa uudessa koulussa, jossa kaikilla muilla on omituisia supervoimia. Taavi saa pian kutsumanimen Tavispoika, eikä oman paikan löytäminen ole helppoa. Pian Taavi saa kuitenkin huomata, että myös tavallisilla lapsilla voi olla erityisiä voimia. Helppolukuinen, hauska ja virkistävä esikoiskirja.


Laura LähteenmäkiLaske salaa kymmeneen (WSOY 2023)
Villi ja hurmaava lastenromaani lapsuuden kymmenestä viimeisestä leikistä. Myyn kaverit ovat kiinnostuneita ihan erilaisista asioista kuin Myy, joka haluaisi vielä leikkiä – olla lapsi. Sitten löytyy Lassi, jonka kanssa metsä herää eloon. Todella kaunis ja satumainen teos mielikuvituksesta, leikistä ja ystävyydestä.


Jani ToivolaRoni-sarja (kuv. Saara Obele, Otava 2021, 2022 & 2023)Roni on kuullut, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on? Ja voisivatko asiat sittenkin olla toisin? Hurmaava, sydäntä lämmittävä kuvakirjasarja siitä, kuinka tärkeää on saada olla oma itsensä.


Satumaa kuuluu kaikille, toim. Boldizsár M. Nagy (kuv. Lilla Bölecz, WSOY 2022)Eri taustoista tulevien kirjoittajien satukokoelma ammentaa perinteisistä saduista, mutta nykyaikaisella otteella. Satukirjan hahmot ovat moninaisia ja tarinat raikkaita. Kirjan nimi tiivistääkin kaiken olennaisen: satumaa todella kuuluu kaikille!

Kirjalahjan kaveriksi aineeton lahja?

Monessa kodissa kääritään jouluna lahjapakettiin kirjoja. Kirjojen ja muiden perinteisten lahjojen ohella myös aineettomat lahjat kasvattavat suosiotaan. Haluaisitko sinä valita kirjalahjan mukaan myös aineettoman lahjan, esimerkiksi Satuhetken lapselle?

Tutustu Planin aineettomiin lahjoihin >