Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Lyhyet jutut
Karatea sukupuolinormeja vastaan
Bangladeshilainen Masuma, 12, on oppinut puolustamaan itseään Planin järjestämillä karatetunneilla. Harrastus kehittää myös tyttöjen itseluottamusta.
Joukko tyttöjä treenaa valkoisissa karateasuissaan nurmikolla Bangladeshissa. Heidän joukossaan on 12-vuotias Masuma, jonka elämään karatella on ollut suuri vaikutus.
”Ennen kuin aloitin tämän harrastuksen, pelkäsin usein kävellessäni kaduilla. Nyt en enää pelkää. Halusin oppia karatea, jotta kukaan ei voisi kohdella minua huonosti ja jotta osaisin toimia uhkaavissa tilanteissa”, Masuma kertoo.
Masuma liimautui jo pikkutyttönä television ääreen, kun näki siellä karatea. Nyt hän käy seitsemättä luokkaa Rangpurin alueella Pohjois-Bangladeshissa. Plan alkoi työskennellä hänen koulussaan vuonna 2019. Masuma sai ystäviensä kanssa Planin järjestämillä tunneilla tietoa terveydestä, ravinnosta, hygieniasta ja sukupuolten tasa-arvosta.
”Yhtenä päivänä Planin työntekijä kysyi meiltä tytöiltä, olisimmeko kiinnostuneet oppimaan karatea. Ensin monet tytöt näyttivät epävarmoilta. Minä halusin heti ilmoittautua mukaan kahden ystäväni kanssa”, Masuma kertoo.
Masuman täytyi kuitenkin taivutella kotona vanhempansa, jotta he antaisivat luvan harrastukseen. Aluksi nämä eivät suostuneet.
”Kerroin, että jos aloittaisin tämän harrastuksen, pystyisin puolustamaan itseäni, vaikka kohtaisin mitä tahansa ongelmia. Minulla oli valtava halu päästä treenaamaan, ja halusin käyttää tämän mahdollisuuden. Kun selitin tämän vanhemmilleni, he antoivat minulle luvan mennä mukaan.”
Karatella voimaa tytöille
Ensimmäisellä karatetunnilla Masuma tapasi ohjaajan ja muista kouluista osallistuvat tytöt. Tytöt saivat karatevaatteet ja oppivat ensimmäisiä liikkeitä. Tytöt harjoittelevat kaksi tuntia päivässä 32 päivän ajan ja oppivat treenijakson aikana yli 150 itsepuolustustekniikkaa.
Tyttöjen itsepuolustusharjoittelu haastaa perinteisiä sukupuolinormeja. Samalla se lisää tyttöjen itseluottamusta ja antaa heille keinoja suojella itseään sukupuolittuneelta väkivallalta. Plan on suunnitellut karatekurssit erityisesti teini-ikäisille tytöille.
Tähän mennessä 175 bangladeshilaista tyttöä on oppinut karatea Planin hankkeessa Nilphamarin ja Rangpurin alueilla.
Masuma toivoo, että hänen kokemuksensa innostaisi muitakin tyttöjä oppimaan itsepuolustuslajeja. Hän haluaisi myös jonain päivänä jakaa taitojaan eteenpäin.
”Karatetreenien tarkoitus on vahvistaa itsevarmuuttamme ja opettaa meitä puolustamaan itseämme. Tiedän, että pystyn nyt suojelemaan itseäni. Haluaisin, että muutkin tytöt saisivat tällaisia taitoja. Kaikki ovat kunnioittaneet minua enemmän sen jälkeen, kun aloin harjoitella karatea”, Masuma sanoo.
Maailman muuttaminen on joukkuelaji
Urheilu on jokaisen, myös tyttöjen, oikeus. Tyttöjen päivänä 11.10. kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan. Juhlistamme tyttöjen mittaamatonta potentiaalia sekä vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan.
Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää kanssamme!
Tue tyttöjä ja liity Planin tyttösponssiksi >
Lue lisää tyttöjen päivästä >
Kategoriat Pitkät jutut
Lapsiavioliittojen torjuminen on joukkuelaji
Mosambikilaisella Eunicella on kaksi intohimoa: tyttöjen oikeuksien puolustaminen ja jalkapallo. Molemmat vaativat uskallusta, ahkeruutta ja tiimihenkeä. Planin tuella Eunice torjuu lapsiavioliittoja ja liian varhaisia raskauksia.
Kategoriat Lyhyet jutut
Tyttöenergia käyttöön urheilussa
Jalkapalloilija Brianna, tanssija Juulia ja skeittaaja Unna esiintyvät Planin tyttöjen päivän kampanjavideolla. He ovat huomanneet, että urheileva tyttö voi yhä kohdata vähättelyä. Kannustuksella on kuitenkin suurin voima.
Kategoriat Kuvareportaasit
”Sydämeni särkyy, kun näen lapseni nälissään”
Pakolaisleirillä asuvat äidit Hoodo ja Faadumo peittelevät usein lapsensa nälkäisinä nukkumaan. Noin 1,8 miljoonaa somalialaista lasta kärsii aliravitsemuksesta ennätyksellisen kuivuuden ja nälkäkriisin seurauksena. Plan tukee leireille paenneita perheitä.