Koulusta kadonnut sukupolvi

Koulusta kadonnut sukupolvi

Korona-ajan teiniraskaudet ja köyhyys ovat katkaisseet monen tytön koulunkäynnin Sambiassa. Plan työskentelee nuorten ja yhteisöjen johtajien kanssa varhaisten avioliittojen ja ei-toivottujen raskauksien estämiseksi.

Plan International
Heidi Kleemola

Sambialainen Melissa, 18, keinuttaa kantoliinassaan pientä poikaansa. Hän on asunut isoäitinsä luona siitä asti, kun hänen vanhempansa muuttivat toiseen kaupunkiin. Vauvanhoidon lisäksi Melissa myy tomaatteja ja kassavaa saadakseen tuloja.

Ennen koronavirus-pandemiaa kaikki oli toisin – silloin Melissa oli vielä koululainen.

Koska Melissan perheen tulot romahtivat pandemian aikana, tytön veljien koulunkäynti asetettiin etusijalle. Melissan oli pakko jättää opintonsa kesken.

”Olin hyvin surullinen, koska rakastin koulunkäyntiä ja suoritin kaikki kokeeni hyvin tuloksin. Koulussa sain myös nähdä ystäviäni. Kotiin jäätyäni löysin itseäni vanhemman poikaystävän, mutta kun tulin raskaaksi, hän jätti minut. Maailmani kääntyi ylösalaisin”, Melissa kertoo.

Melissan suurin unelma on yhä palata kouluun ja opiskella sairaanhoitajaksi, jotta hän voisi auttaa ihmisiä.

Koronasulkujen aikana tuhannet teinitytöt tulivat raskaaksi Sambiassa. Pandemian aiheuttamat rajoitukset, perheiden pienentyneet tulot ja koulujen sulkemiset kasvattivat ei-toivottujen raskauksien määrää. Ilman koulujen tuomaa turvaa tytöt jäivät entistä haavoittuvaisemmiksi seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Kun koulut avattiin lopulta uudestaan, kouluihin palasi enemmän poikia kuin tyttöjä. Moni tyttö oli tipahtanut koulutuksen ulkopuolelle.

Seuraukset ovat kauaskantoiset. Raskaaksi tulleilla teinitytöillä on suurempi todennäköisyys kärsiä taloudellisista vaikeuksista myös myöhemmin elämässään. Myös heidän lapsensa jäävät todennäköisemmin ilman koulutusta. Syntyvillä lapsilla on lisäksi kohonnut riski kohdata sosiaalisia, psyykkisiä ja taloudellisia haasteita tulevaisuudessa. 

Kun Susan, 19, joutui jättämään koulunkäyntinsä perheensä taloushuolien takia, hän ajatteli, että voisi saada rahaa poika­ystävältä. Mutta kun Susan tuli raskaaksi, poikaystävä jätti hänet.

Se tavallinen tarina

Köyhyys on yksi suurimmista syistä lisääntyneisiin teiniraskauksiin. Elinkustannukset ovat jatkaneet Sambiassa kasvuaan, ja haavoittuvassa asemassa olevat perheet käyvät arjessaan päivittäistä selviytymistaistelua. Moni nuori turvautuu hankalassa tilanteessa riskivalintoihin. Planin työntekijöiden kohtaamien tyttöjen tarinat ovat hämmästyttävän samankaltaisia.

19-vuotiaan Susanin äiti työskenteli ennen koronapandemiaa torilla, mutta poikkeusaikana torikauppaa rajoitettiin voimakkaasti. Äiti ei saanut enää maksettua tyttärensä koulunkäyntiä. Susan ajatteli, että poikaystävä olisi ratkaisu tilanteeseen.

“Minun oli pakko saada jostain rahaa itse, koska äitini ei saanut enää maksettua kulujamme. Ystäväni neuvoivat minua aloittamaan seurustelun, koska hekin saivat rahaa poikaystäviltään.”

Susan oli kuullut, että ehkäisy oli tarkoitettu vain naimisissa oleville pareille. Kun hän sitten tuli raskaaksi, 21-vuotias poikaystävä jätti hänet ja löysi uuden tyttöystävän. Susan on nyt viidennellä kuulla raskaana ja asuu äitinsä kanssa.

”Koronapandemia muutti elämäni tavalla, jota en olisi ikinä osannut kuvitella. Haaveilen yhä paluusta kouluun”, Susan sanoo.

Keira, 18, muistaa, miten hyvin kaikki oli ennen korona­pandemiaa. Hän haaveilee yhä, että olisi jonain päivänä koulutettu nainen.

Tukea nuorisoystävällisestä tilasta

Myös Keira, 18, muistaa, kuinka hyvin asiat olivat ennen koronapandemiaa. Hän nautti koulunkäynnistä.

”Olen aina halunnut olla koulutettu nainen. Uskon, että koulutuksen avulla voin saada hyvän elämän. Unelmani on tulla lääkäriksi, sairaanhoitajaksi tai kätilöksi. Olisi hienoa olla kätilönä, kun ystäväni saavat lapsia.”

Keiran äiti myi aiemmin työkseen käytettyjä vaatteita torilla viitenä päivänä viikossa, mutta koronarajoitusten takia hän pääsi töihin enää kahtena päivänä viikossa. Tulojen romahtamisen takia Keira ei päässyt enää kouluun. Hänenkin ystävänsä kannustivat häntä etsimään poikaystävän.

”Koulu oli tehnyt minut onnelliseksi, ja olin niin surullinen joutuessani luopumaan siitä. Aloin tapailla poikia ja ajattelin, että se ratkaisisi ongelmani. En tiennyt mitään ehkäisyvälineistä. Minulle kerrottiin, että jos käyttäisin ehkäisyä, en ehkä saisi ollenkaan lapsia tulevaisuudessa. Sitten tulin raskaaksi.”

Keira, Susan ja Melissa ovat saaneet tukea Plan Internationalin nuorisoystävällisistä tiloista, joita järjestö on perustanut yhteisöjen terveysasemille. Niissä työskentelee nuoria terveysalan ammattilaisia, jotka ovat saaneet koulutusta nuorten huomioimisesta terveyspalveluissa.

Planin Generation Change! -hankkeen tavoitteena on vähentää koronapandemian vaikutuksia sambialaisiin lapsiin ja nuoriin, etenkin tyttöihin. Hanke edistää sukupuolten tasa-arvoa, suojelee väkivallalta, jakaa tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista sekä parantaa tyttöjen itseluottamusta ja tietoa oikeuksistaan. Nuorisoystävälliset tilat ovat yksi osa hanketta. Plan jakaa myös kouluihin ehkäisyvälineitä ja kuukautissuojia.

Sambialaisten nuorten on ollut hankala päästä seksuaaliterveyspalveluihin. Lisäksi monet nuoret kokevat epämukavaksi puhua seksuaaliterveydestä aikuisten kanssa perinteisten sosiaalisten ja kulttuuristen normien takia. Terveyskeskusten nuorten tiloissa kävijät saavat tietoa ehkäisystä, seksuaaliterveydestä, sukupuolitaudeista ja sukupuolittuneesta väkivallasta. Tavoitteena on vähentää leimautumista, jota seksuaaliterveyspalveluiden käyttäminen on voinut aiheuttaa nuorille.

”Käyn yleensä nuorten puolella terveyskeskuksessa. Olen saanut sieltä mahtavaa tukea, ja olen oppinut monia asioita seksuaaliterveydestä ja -oikeuksistani. Haluan vaikuttaa yhteisössäni, jotta tytöt eivät enää tulisi raskaaksi ja joutuisi lopettamaan koulunkäyntiään”, Keira sanoo.

Paikallisen kirkon pappi Lackson
Chinyingi jakaa nuorille tietoa
seksuaaliterveydestä kymmenen
muun papin kanssa.
”Meidän täytyy kohdata ongelmat
ja auttaa nuoriamme.”

Perinteiset johtajat kulkevat edellä

Perinteisillä johtajilla on yhteisöissään syvälle juurtunutta valtaa. Siksi perinteisten ja uskonnollisten johtajien kouluttaminen on tärkeä osa Planin työtä. 

Bruce Muyaya, 42, toimii kyläpäällikkönä Sambian keskiprovinssissa. Hän on osallistunut Planin koulutukseen, jossa hän oppi esimerkiksi sukupuolittuneesta väkivallasta. Siitä asti hän on työskennellyt tiiviisti muiden johtajien kanssa estääkseen varhaisia avioliittoja yhteisössään. Hän on kehittänyt menetelmän, jossa jokaisen naimisiin menevän parin ikä raportoidaan.

”Esimerkiksi vuonna 2021 sain estettyä kahdeksan lapsiavioliittoa, ja kaikki nämä lapset palasivat takaisin kouluun. Ihmisiltä vie aikaa ymmärtää lasten oikeudet. Perinteet ja uskonto kulkevat käsi kädessä, ja meidän täytyy tehdä yhteistyötä. Minulle on tärkeää johtaa omalla esimerkilläni”, Bruce sanoo.

Planin koulutuksessa on ollut mukana myös paikallisen kirkon pappi Lackson Chinyingi, jolle koulutus oli silmiä avaava kokemus.

”Ajatukseni nuorten seksuaalikasvatuksesta ovat muuttuneet täysin. Aiemmin ajattelin, että seksuaali-valistuksella vain kannustetaan lapsia ja nuoria seksiin. Nyt tiedän, miten tärkeää nuorten on saada oikeaa tietoa. Muuten he saavat jostain väärää tietoa, joka on heille vahingollista.”

Asennemuutos on mahdollinen, kun mukana on Brucen ja Lacksonin kaltaisia yhteisöjen johtajia. He kertovat kohtaavansa usein närkästystä ja mielipahaa, sillä joskus ihmiset kokevat, että heidän perinteensä ja kulttuurinsa sivuutetaan. Lackson kuitenkin uskoo, että kun hengelliset johtajat kulkevat edellä, muut seuraavat jossain vaiheessa perässä.

”Toivon, että yhä useammat uskonnolliset johtajat saisivat koulutusta ja pystyisivät muuttamaan asenteitaan seksuaalioikeuksista. He voivat olla hyvin tuomitsevia, kuten itsekin olin ennen.”

Lackson kertoo käsittävänsä nyt, miten tärkeää on kuunnella nuoria, jotta voi ymmärtää heidän haasteitaan. 

“Aiemmin monet teiniäidit kokivat paljon häpeää ja tunsivat itsensä eristetyiksi. Nyt he voivat jakaa paremmin kokemuksiaan muiden kanssa. Puhun myös omille lapsilleni seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Toivon, että yhä useampi ihminen saisi oikeaa tietoa, jotta voisimme yhdessä toimia lasten ja nuorten äänenä yhteisöissämme.”

Nuoret roolimallit muuttavat asenteita

Iso osa muutosta on saada tytöt ja pojat etsimään yhdessä ratkaisuja yhteisöjensä haasteisiin ja työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen. Nuorilla roolimalleilla on tärkeä tehtävä asenteiden muuttamisessa.

Annette, 19, on toiminut roolimallina nuorille jo neljän vuoden ajan.
”Tiedon jakamisen lisäksi toimitamme kouluihin ehkäisyvälineitä ja kuukautissuojia.”

Annette, 19, ja Boyd, 23, ovat osallistuneet Planin seksuaali- ja lisääntymisterveyden työpajoihin. Sen jälkeen he ovat jakaneet nuorille tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista, joista aikuisten on ollut usein hankala keskustella nuorten kanssa.

“Vertaiskouluttajana toimiminen on muuttanut elämäni. Nyt minusta tuntuu, että teen sitä, mitä minun kuuluukin tehdä. Aiemmin en itsekään tiennyt, kuinka suojella itseäni. Silloin en myöskään tiennyt, että tytöilläkin on oikeus ehkäisyvälineisiin”, kertoo asianajajan työstä haaveileva Annette.

Annette on viime aikoina auttanut syrjäseudulla asuvaa ystäväänsä, jonka poikaystävä on painostanut tätä suojaamattomaan seksiin.

”Ystäväni ei tiennyt mitään ehkäisystä. Minä olen ainoa, jolta hän on saanut tietoa. Olen kertonut hänelle, kuinka hän voi suojautua raskaudelta.”

Boyd, 23, ei ennen Planin projektia pitänyt tyttöjä ja poikia tasa-arvoisina.
”Ennen ajattelin olevani tyttöjen yläpuolella, enkä antanut siskojenikaan viettää aikaansa poikien kanssa. Nykyään kunnioitan tyttöjä ja heidän oikeuksiaan.”

Uudenlainen malli pojille

Kun pojat ja nuoret miehet ovat päässeet mukaan edistämään tasa-arvoa, he ovat huomanneet, miten normit perinteisestä maskuliinisuudesta vaikuttavat heihin. Boyd kertoo, että muut pojat pitävät häntä nyt roolimallinaan.

”Meiltä pojilta puuttuu tietoa, ja muut painostavat meitä käyttäytymään tietyllä tavalla. Aiemmin en tiennyt juurikaan esimerkiksi sukupuolitaudeista, mutta nykyään ehkäisy ei tunnu ongelmalta. Jaan jatkuvasti tietoani muille pojille.”

Boyd kertoo, ettei hän aiemmin kunnioittanut tyttöjä eikä osannut ajatella, että tytöillä ja pojilla olisi samanlaisia oikeuksia. Nyt hän huomaa, ettei tytöille anneta edelleenkään aina mahdollisuutta osallistua.

”Pidin aiemmin itsestäänselvyytenä, että minulla on oikeus seksiin, enkä kunnioittanut tyttöjen oikeuksia. Olen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden olla mukana muuttamassa asioita. Olen saanut voimaa oppimastani tiedosta. Nyt ymmärrän, että olemme tasa-arvoisia, ja haluan kohdella tulevaa vaimoani ja lapsiani tasa-arvoisesti.”

Annette ja Boyd pitävät tärkeänä päämääränään edistää tyttöjen oikeuksia, jotta ei-toivotut raskaudet vähenisivät heidän yhteisöissään.

“Aiemmin ihmiset nauroivat, jos heille yritti puhua ehkäisystä, mutta eivät enää. Nyt ihmiset kuuntelevat paremmin nuoria. Meillä on viimein oma ääni, jonka voimme saada kuuluviin”, Annette sanoo.

Tytöt samalle viivalle

Jokaisella tytöllä on oikeus kasvaa turvassa ja käydä koulua.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Lue lisää >

Kategoriat
Plan-lehti 1/2023

Leikin riemua ja tukea traumojen käsittelyyn

Ukrainan sotaa paenneet lapset tarvitsevat apua vielä pitkään. Plan tukee lapsia jatkamaan koulunkäyntiä ja selviämään sodan kauhuista.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2023

”Lapsiavioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko* joutui naimisiin pelastaakseen perheensä. Lapsiavioliittojen määrä on noussut pahimmilla kuivuusalueilla, koska perheet joutuvat turvautumaan äärimmäisiin ratkaisuihin saadakseen ruokaa pöytään.