Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 13.10.2021
#GirlsTakeover-valtaajat vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa
Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Nuorten näkökulma esiin tasavallan presidentin työparina
16-vuotias Nella Salminen toimi päivän ajan tasavallan presidentti Sauli Niinistön työparina.
Presidentti Niinistö ja Salminen osallistuivat kansainvälisen uutistoimisto Reutersin järjestämään Reuters IMPACT -virtuaalitilaisuuteen. Kolmipäiväinen tilaisuus kokosi yhteen maailman johtajia, suuryritysten edustajia sekä kansainvälisiä vaikuttajia puimaan ilmastonmuutosta. Salminen ja Niinistö puhuivat ilmastotoimista ja vastuusta tuleville sukupolville.
”Nuoret on otettava mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Ei ole reilua, että he, ketkä kohtaavat ilmastokriisin vaikutukset, eivät ole mukana tekemässä päätöksiä”, Salminen sanoi.
Salminen muistutti, että ilmastokriisi on jo osa nuorten elämää ja vaati opetusta ilmastonmuutokseen sopeutumisesta kaikkiin kouluaineisiin.
”Kouluissa ei opeteta tarpeeksi, miten voimme esimerkiksi vaikuttaa yhteiskuntaan aktivismin kautta ja toimia tulevaisuutemme eteen. Kouluissa tulisi opettaa käytännöllisiä arjen taitoja, joita ilmastokriisin keskellä tarvitsemme. Ja etenkin kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen pitää tietää, miten toimia muuttuvassa ilmastossa ja rakentaa esimerkiksi suojia itselleen. Siellä ilmastokatastrofi on jo todellisuutta.”
Presidentti Niinistö viittasi keskustelussa vastuuseen yhteisestä tulevaisuudesta.
”Meidän velvollisuutemme on luovuttaa maapallo eteenpäin seuraaville sukupolville vähintään siinä kunnossa, missä itse sen saimme”, Niinistö totesi.
Presidentti Niinistö ja Salminen tapasivat päivän aikana myös Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Eva Biaudet’n. Lisäksi Salminen tapasi tasavallan presidentin kabinetin jäseniä ja piti videoidun puheenvuoron tasa-arvosta ja tiedosta.
“Tytöt minä mukaan lukien vastaanottavat negatiivisesti vaikuttavaa väärää tietoa jatkuvasti mm. sosiaalisessa mediassa. Saan jatkuvasti ohjeita ja viestejä siitä, miltä minun kuuluisi näyttää, kuinka minun kuuluisi käyttäytyä, kuinka pätevä olen kuhunkin ammattiin ja mikä on asemani yhteiskunnassa”, Salminen sanoi puheessaan.
“Kykenemme yhdessä toimimaan sen eteen, että tytöt pystyvät vastaanottamaan oikeaa tietoa, joka tukee heidän oikeuksiaan. Tyttöjen ei tarvitse pysyä ikuisesti väärän tiedon ympäröimässä häkissä, joka estää heitä toimimasta yhteiskunnassa tasavertaisesti. Me voimme tehdä asialle jotakin.”
Tytöillä on oikeus päättää omasta kehostaan ja elämästään
Bayer Nordicin toimitusjohtajan tehtäviä hoitanut 17-vuotias Aada Sevón korosti tyttöjen oikeutta saada tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä päättää omasta kehostaan.
”Tytöt voivat päättää elämästään, jos he ja heidän yhteisönsä saavat oikeaa tietoa ja väärät käsitykset ja tiedot kumotaan. Tytöt kohtaavat joka päivä haitallisia normeja, jotka rajoittavat heidän mahdollisuuksiaan ja unelmiaan”, Sevón sanoi puheessaan Bayer Nordicin johtoryhmälle.
Päivän aikana Sevón piti puheen myös Bayer Suomen henkilökunnalle ja keskusteli toimitusjohtaja Miriam Holsteinin kanssa Bayerin tavoitteesta varmistaa nykyaikainen ehkäisy sadalle miljoonalle naiselle vuoteen 2030 mennessä.
Sevón ylisti tavoitetta mutta muistutti, että lääketieteellisten ratkaisujen lisäksi tarvitaan tietoa ja muutosta asenteissa.
”Ehkäisyssä tapahtunut edistys on tuonut merkittäviä muutoksia miljoonien ihmisten elämään. Mutta vaikka yhä useammalla on mahdollisuus käyttää ehkäisyä, se ei vielä riitä. Jos seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevat asenteet ovat rajoittavia tai jopa vihamielisiä, tarjotuista ehkäisykeinoista ei ole hyötyä”, Sevón sanoi.
Toimitusjohtaja Miriam Holsteinin mukaan Sevón jätti pysyvän jäljen.
”Aadan kanssa työskentely oli todella inspiroivaa. Hänen positiivinen asenteensa ja uskomaton puheensa tekivät suuren vaikutuksen koko organisaatioon”, Holstein kiitti.
Duunitorilla tuloksena työpaikkailmoitusten monimuotoisuuslupaus
Vilma Hoviniemi, 16, valtasi työnhakupalvelu Duunitorin toimitusjohtajan Thomas Grönholmin paikan.
Päivän tuloksena Duunitori lanseerasi yhdessä Hoviniemen kanssa työpaikkailmoitusten monimuotoisuuslupauksen, jonka tavoitteena on auttaa työnantajia houkuttelemaan hakijoita erilaisista taustoista ja kehittämään tasa-arvoa.
Monimuotoisuuslupaus on tapa ilmaista työpaikkailmoituksessa, että organisaatio arvostaa henkilöstön monimuotoisuutta ja kannustaa ihmisiä erilaisista taustoista hakemaan avoimeen työtehtävään.
”Monimuotoisuutta pitää lisätä, ja muutos lähtee rekrytoinnista: siitä, millaisia ihmisiä houkutellaan ja saadaan”, Hoviniemi sanoo.
Duunitori ja Hoviniemi muotoilivat lupauksen Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esimerkin pohjalta yhdessä rekrytoinnin asiantuntijoiden ja Planin tasa-arvoasiantuntijoiden kanssa. Loppusyksystä kaikki työnantajat, jotka jättävät työpaikkailmoituksen Duunitorille, voivat lisätä ilmoituksiinsa monimuotoisuuslupauksen.
Hoviniemi osallistui #GirlsTakeover-valtauspäivän aikana myös muun muassa Duunitorin uudenlaisen työnhakutavan Dialogin kehitykseen, tapaamiseen Duunitorin asiakasyrityksen DNA:n kanssa ja Duunitorin järjestämän Rekrygaalan suunnitteluun. Hän myös piti puheen koko Duunitorin ja sen ruotsalaisen sisarpalvelun Jobblandin henkilöstölle.
Päivän keskusteluissa Hoviniemi toi esille muun muassa naisten osuuden kasvattamista johtajissa, perheystävällisyyttä, anonyymin työnhaun kokeilua rekrytoinnissa sekä nuorten lisääntynteitä paineita opinnoissa.
”Kun ajattelen tulevaisuuttani ja siellä odottavaa työelämää, haluan nähdä sen valoisana. En halua kokea tai nähdä syrjintää, epätasa-arvoa. Haluan astua työelämään, jossa minun ja kaikkien osaamista ja panosta arvostetaan”, Hoviniemi sanoi puheessaan.
Medialla tärkeä rooli väärän tiedon pysäyttämisessä
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen saappaisiin hypännyt 17-vuotias Meeri Havumäki aloitti päivänsä Ylen aamussa. Hän toivoi medialta enemmän toimia virheellisen tiedon pysäyttämisessä.
”Tytöt kohtaavat verkossa paljon väärää ja haitallista tietoa. He eivät välttämättä tunnista sitä, ja se voi vaikuttaa siihen, uskaltavatko he osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun tai mitä tietoa heillä on omista oikeuksistaan”, Havumäki pohti.
Ajankohtaisena esimerkkinä Havumäki nosti esiin koronarokotteesta käydyt keskustelut.
”Koronarokotteiden haittavaikutuksilla saatetaan pelotella ja aiheuttaa epävarmuutta, uskaltaako rokotetta ottaa. Tytöt kohtaavat myös tosi paljon terveyteen liittyvää väärää tietoa. He hakevat netistä paljon tietoa terveydestä, koska he eivät välttämättä uskalla puhua niistä. Tieto voi liittyä seksuaalisuuteen, kuukautisiin, kehoon tai vaikka urheiluun ja ruokailuun.”
Päivän aikana Havumäki osallistui uutiskokouksiin, vieraili nuortentoimituksessa, seurasi illan uutislähetystä ja keskusteli Ylen monimuotoisuustyöstä uutispäätoimittaja Riikka Räisäsen kanssa. Hän kiitti Yleä tiedon viemisestä sinne, missä nuoret viettävät aikaa, kuten Instagramiin. Hän kuitenkin toivoi tyttöjen ja erilaisten vähemmistöjen näkökulmien kuulemista nykyistä useammin.
”Suuret mediatalot voisivat myös ottaa tyttöjä mukaan tiedon tuottamiseen ja kysyä suoraan heiltä, minkälaisen tiedon jakaminen on milläkin hetkellä tärkeää. Nostamalla juuri tyttöjen omaa ääntä ja mielipiteitä kuuluviin, syntyy enemmän juuri heille oleellista tietoa.”
Kaikkia tarvitaan ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa
15-vuotias ilmasto- ja ihmisoikeusvaikuttaja Martta Lyytinen hyppäsi tyttöjen päivänä Nesteen toimitusjohtajan Peter Vanackerin saappaisiin.
Nesteen #GirlsTakeover-päivässä näkökulmana oli erityisesti se, että kaikkia tarvitaan mukaan ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa. Lyytinen kävi päivän aikana keskusteluja Nesteen johtoryhmän jäsenten kanssa ilmastosta, vastuullisuudesta ja tasa-arvosta.
Esimerkiksi vastuullisuudesta ja ilmastosta hän keskusteli vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Ailan sekä vastuullisuusjohtaja Salla Ahosen kanssa. Lyytinen kertoi omasta ilmastoahdistuksestaan ja kysyi, miten hiilineutraaliustavoitteita konkreettisesti edistetään ja miten tavoitteita päivitetään, kun tiede kehittyy.
Päivän aikana Lyytinen nosti myös esiin, miten tasa-arvo kuuluu kaikille ja miten sitä voidaan edistää. Keskusteluissa oli esillä, miten mahdollistetaan turvallinen tila työpaikalla kaikille. Lyytisen mielestä esimerkkinä tästä on sukupuolineutraali kielenkäyttö ja se, että joukossa on ihmisiä monenlaisista taustoista.
Lyytinen myös piti puheen Nesteen johtoryhmälle ja vaati toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi.
“Monimuotoisuus on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Kenen äänet tulevat kuulluiksi? Ilmastokriisillä on suurin vaikutus nuoriin, mutta samaan aikaan meillä ei ole edes äänioikeutta”, Lyytinen sanoi puheessaan.
“Me uskomme, että laaja kirjo näkökulmia on edellytys innovaatioille elinvoimaisemman maapallon luomisessa lapsillemme, mikä on yhtiömme tarkoitus”, Peter Vanacker totesi.
Tytöt ja naiset otettava mukaan tuottamaan tietoa
Sitralla ohjat ottanut Martta Pyykönen, 15, korosti tyttöjen ja naisten roolia paitsi tiedon kohteena myös sen tuottajina.
Yliasiamies Jyrki Kataisen tehtäviä hoitanut Pyykönen kertoi laskeneensa, miten monta naista ja miestä mainitaan nimeltä hänen historian kirjassaan ja hämmentyneensä tuloksesta: 6 naista ja yli 70 miestä.
”Tulevaisuudessa haluan elää maailmassa, jossa on olemassa tietoa tytöistä ja tietoa tytöille. Tällaista tietoa syntyy vaan, jos me tytöt ja naiset pääsemme itse tuottamaan tietoa”, Pyykönen sanoi puheessaan henkilöstölle ja muistutti, että tiedon on oltava myös helposti saavutettavissa ja ymmärrettävää.
”Nykyään tietoa on netin ansiosta saatavilla todella paljon, mutta oikean ja selkeän tiedon löytäminen dis- ja misinformaation joukosta on sitäkin vaikeampaa.”
Päivän aikana Pyykönen toi nuorten näkökulmaa myös Sitran Tulevaisuustaajuustyöpajaan, jonka Sitra järjesti etukäteen kaikille #GirlsTakeover-valtaajille. Hän kiitti Sitraa sen kehittämästä tärkeästä digiprofiilitestistä, mutta kehotti Sitraa vielä selkeyttämään dataloutta nuorille ymmärrettävämmäksi.
”Vaikka me nuoret ollaan diginatiiveja, on datatalouden ymmärtäminen meille tosi vaikeaa. Jotta osaisimme pysyä turvassa verkossa, on asioista tärkeää kertoa niin, että aihe tuntuu meistä selkeältä ja siten myös tärkeältä.”
Yliasiamies Jyrki Katainen kiitti Pyyköstä herättävistä huomioista.
”Sitra ei yritä yksinkertaistaa vaikeita asioita, mutta meidän tehtävä on tehdä ne ymmärrettäväksi. Esimerkiksi datatalouden avaaminen niin, että lapset tai nuoret ymmärtävät, mistä puhutaan, on ollut yksi tämän päivän hienoimpia huomiota”, Katainen kiitti.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi