#GirlsTakeover

Tytötottivatvallan

Tytötjanuoretnaisetvaltasivatjohtajienpaikatympärimaailmankansainvälisenätyttöjenpäivänä11.10.

Kuusi nuorta tyttöä Planin t-paidoissa seisoo rappusissa ja poseeraa kameralle. Kuvan päällä #GirlsTakeover-logo

Johtajat eri puolilla maailmaa astuivat lokakuussa päiväksi syrjään, kun tytöt ja nuoret naiset valtaavat heidän paikkansa Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempauksessa. Osana kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa 11.10. järjestetyn tempauksen teema oli tänä vuonna tytöt ja tieto.

Tytöt ja nuoret kaikkialla maailmassa tarvitsevat luotettavaa ja faktoihin perustuvaa tietoa voidakseen varmistaa oikeuksiensa toteutumisen.

Koronaviruspandemian aikana luotettavan tiedon merkitys on entisestään korostunut. Samalla sen saaminen on vaikeutunut, kun koulut eri puolilla maailmaa ovat olleet kiinni tai lapset ovat olleet etäopetuksessa. Internet on täynnä tietoa, mutta sen luotettavuutta on usein vaikea arvioida. Tiedon saantia vaikeuttaa myös se, ettei kaikilla ei ole yhdenvertaista pääsyä verkkoon ja digilaitteisiin. Myös digitaidoissa on puutteita niin Suomessa kuin maailmalla.

Symbolinen #GirlsTakeover kiinnittää maailman huomion rakenteellisiin epäkohtiin, jotka estävät tasa-arvon toteutumisen ja tyttöjen mahdollisuuden hyödyntää koko potentiaalinsa.

#Girlstakeoverissa mukana

Tänä vuonna #GirlsTakeoverissa olivat mukana tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker ja Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.

16-vuotias Nella Salminen toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistön työparina. Muissa valtauksissa johdon ottivat Martta Pyykönen, 15, Meeri Havumäki, 17, Aada Sevón, 17, Martta Lyytinen, 15, ja Vilma Hoviniemi, 15.

Kuusi nuorta tyttöä Planin t-paidoissa seisoo rappusissa ja poseeraa kameralle. Kuvan päällä #GirlsTakeover-logo

#GirlsTakeover – maailmanlaajuinen menestys

#GirlsTakeover järjestetään joka vuosi samaan aikaan eri puolilla maailmaa Planin toimintamaissa. Maailmanlaajuisesti nuoret ovat vallanneet jo 5 600 paikkaa yli 70 maassa.

Melany, 10, pikkutakissa seisoo punaisella matolla Dominikaanisen tasavallan presidentin työtiloissa.

Ajankohtaista aiheesta

Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Planin nuori Nella Salminen keskustelevat.
Artikkelit, 13.10.2021

Tytöt vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Kuusi nuorta tyttöä Planin t-paidoissa seisoo rappusissa ja poseeraa kameralle.

Tytöt valtaavat taas johtajien paikkoja Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talouden johtajien saappaisiin osana kansainvälisen tyttöjen päivän (11.10.) juhlintaa. Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nostaa esiin tiedon vaikutusta tasa-arvoon.
Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset #Girlstakeoverista

#GirlsTakeover on lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin symbolinen tempaus, jossa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Tempaus on osa 11. lokakuuta järjestettävän YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa.

Plan haluaa kiinnittää #GirlsTakeoverilla huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin sekä innostaa ihmisiä ja organisaatioita toimimaan tyttöjen puolesta.

Tavoitteemme on maailmanlaajuinen huomio tyttöjen oikeuksille ja tasa-arvolle. #GirlsTakeover on symbolinen tempaus, joka tuo näkyviin tyttöjen mahdollisuudet ja toisaalta tyttöihin kohdistuvan syrjinnän. #GirlsTakeoveriin osallistuvat nuoret pääsevät päivän aikana vaikuttamaan aidosti ja merkityksellisesti päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin.

Plan International tavoittelee oikeudenmukaista maailmaa, jossa tyttöjä arvostetaan ja heidän oikeutensa toteutuvat. Maailmanlaajuisen #GirlsTakeoverin avulla muutamme käsityksiä siitä, mikä on tytöille mahdollista, ja samalla korostamme yhdessä tekemisen voimaa tasa-arvon edistämiseksi. 

Tytöt ja nuoret naiset valtasivat yhteiskunnallisten, poliittisten ja talouden alan johtajien paikkoja lokakuussa 2021 Plan Internationalin toimintamaissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa valtaajiksi valitut nuoret työskentelivät päivän ajan eri alojen johtotehtävissä. Päivän aikana saatettiin esimerkiksi valmistella kannanottoja, kuulla nuorten näkemyksiä ajankohtaisista asioista ja pitää puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Nostimme esiin tyttöjen osaamista ja mahdollisuuksia ja edistimme tasa-arvon toteutumista. #GirlsTakeoveriin osallistuvat tytöt pääsivät vaikuttamaan päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin. Tänä vuonna toimme #GirlsTakeoverissa esiin erityisesti luotettavan tiedon merkitystä tasa-arvon toteutumiseen.

Suomessa #GirlsTakeover järjestettiin nyt viidettä kertaa. Tempaukset ovat olleet menestyksekkäitä sekä Suomessa että globaalisti. Yhteensä jo noin 5 600 tyttöä eri puolilla maailmaa on vallannut johtajien paikkoja 70:ssä Planin toimintamaassa vuoden 2016 jälkeen.

Suomessa tytöt ja nuoret naiset ovat aiemmin vallanneet muun muassa kahden pääministerin ja useiden muiden ministerien paikkoja, Helsingin pormestarin paikan sekä johtajien paikkoja muun muassa K-ryhmässä, Nordeassa, Marimekossa, KONEessa, Roviossa, Supercellissä, F-Securella, Futuricella, Finlaysonilla, Kotipizzassa, Nokialla, Helsingin Sanomissa, Yleisradiossa, Ilta-Sanomissa, OAJ:ssä, Energiateollisuudessa, Elinkeinon keskusliitossa ja SAK:ssa. 

Maailmalla mukana on ollut mm. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja ministereitä eri maista sekä johtajia lukuisista yrityksistä.

Nostimme #GirlsTakeoverissa tänä vuonna esiin erityisesti tiedon merkitystä tasa-arvon toteutumiseen. Siksi pyysimme mukaan ensisijaisesti instituutioita ja yrityksiä, joilla on vaikutusvaltaa ja jotka voivat edistää tasa-arvon toteutumista.

Mukana #GirlsTakeoverissa olivat tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker sekä Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.

Vuonna 2021 #GirlsTakeoverissa oli mukana kuusi 15–17-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista eri puolilta Suomea. He ovat osallistuneet Planin toimintaan jo aiemmin esimerkiksi Planin lastenhallituksessa, ilmastotsemppareissa tai tasa-arvovaikuttajissa.

Luotettavan ja faktoihin perustuvan tiedon saanti on välttämätöntä tasa-arvon toteutumiselle. Väärät tiedot, uskomukset ja myytit ylläpitävät syrjiviä rakenteita ja epätasa-arvoa.

Luotettavan tiedon merkitys on globaalin koronaviruspandemian aikana entisestään korostunut, kun tytöt ja nuoret kaikkialla maailmassa viettävät yhä enemmän aikaa verkossa. He hakevat sieltä tietoa ja oppivat uusia taitoja, ja myös sosiaaliset kontaktit ovat pandemian vuoksi siirtyneet yhä enemmän verkkoon.

Internetin ja sosiaalisen median välityksellä tytöt ja nuoret saavat tietoa enemmän kuin koskaan, mutta he kohtaavat myös valtavia määriä väärää, harhaanjohtavaa sekä tahallisesti vahingoittavaa tietoa. Väärät tiedot, uskomukset ja myytit ylläpitävät haitallisia sukupuolirooleja ja -normeja sekä estävät tyttöjä toteuttamasta kaikkia mahdollisuuksiaan. Se voi vaikuttaa heidän koulutus- ja uravalintoihinsa sekä laajempaan osallistumiseensa yhteiskunnan toimintaan. 

Väärän tiedon tunnistaminen vaatii medialukutaitoa ja yleissivistystä, joiden opettamisessa kouluilla on tärkeä rooli. Kun koulut ovat kiinni tai lapset etäopetuksessa, luotettavan tiedon saanti on vaikeutunut. Tiedon saantia vaikeuttaa myös se, ettei kaikilla ole yhdenvertaista pääsyä verkkoon ja digilaitteisiin.

Erityisesti tytöt uhkaavat pandemian vuoksi pudota kelkasta. Vaikka koulut jossain vaiheessa aukeavat kaikkialla maailmassa, moni tyttö ei enää koskaan palaa kouluun. Tämän ovat monet aiemmat kriisit osoittaneet.   

Jo ennen koronaviruspandemiaa 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei päässyt kouluun. Ilman koulua tytöt eivät opi kaikkia niitä tärkeitä tietoja ja taitoja, joita he tarvitsevat pärjätäkseen elämässä ja tehdäkseen itsenäisiä päätöksiä elämästään. Tiedon puute rajoittaa myös tyttöjen mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin. Tämän me haluamme muuttaa. Koulun ohella päättäjillä, medialla ja yrityksillä on suuri vaikutus siihen, millaista tietoa nuoret saavat. 

Tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Tytöt ja naiset jäävät yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. He eivät ole mukana tärkeissä tilastoissa, jotka auttaisivat päättäjiä edistämään tasa-arvoa viisaasti. He eivät usein saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja taloudestaan. 

Vuonna 2015 hyväksytyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sisältävät historiallisen sitoumuksen tasa-arvon saavuttamiseksi maailmassa. Tyttöjen oikeuksissa ja tasa-arvossa onkin viime vuosikymmeninä otettu huikeita edistysaskelia. Tasa-arvossa saavutettua edistystä uhkaavat nyt kuitenkin koronaviruspandemia ja taantumukselliset poliittiset voimat.

Tyttöjen aseman parantaminen on paitsi oikein myös viisasta. Tyttöjen osallistuminen päätöksentekoon edistää tasa-arvoa, ja tyttöjen koulutus on tutkitusti yksi tehokkaimpia keinoja vähentää köyhyyttä. Koulutettu nainen käyttää tulonsa perheensä hyväksi, kouluttaa lapsensa ja hyödyttää taidoillaan ja tiedoillaan koko yhteisöään ja yhteiskuntaansa. 

Haluamme, että tytöt ja pojat voivat toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Sekä tytöt että pojat kokevat sukupuoleensa kohdistuvaa syrjintää. Sukupuoliin liittyy paljon erilaisia odotuksia ja käsityksiä. Jotta maailmassa saavutetaan tasa-arvo, on sukupuoliroolien muututtava.

Kun tyttöjen yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet ja koulutien katkeaminen, pojille asetetaan usein elättäjän vastuu eikä heidän osallistumistaan lastenkasvatukseen tueta. Monissa maissa poikia kannustetaan myös riskikäyttäytymiseen ja väkivaltaiseen maskuliinisuuteen.  

Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää myös poikia. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille. Myös perheiden hyvinvointi lisääntyy. Työskentelemme sen eteen, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää terveellisesti ja turvallisesti ilman kahlitsevia sukupuolirooleja. Teemme työtä myös poikien ja miesten kanssa. Haitallisten sukupuoliroolien purkaminen ja tasa-arvon vahvistaminen vaatii koko yhteisön tuen.

Suomessa sukupuolten tasa-arvo toteutuu paremmin kuin suurimmassa osassa maailmaa, mutta Suomessakin on vielä tehtävää. Työmarkkinat ovat Suomessa voimakkaasti eriytyneet sukupuolen mukaan. Naiset ovat aliedustettuja muun muassa teknisillä aloilla ja yritysten johtotehtävissä, miehet taas sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä koulutusalalla. Suomessa naisten osuus tekniikan alan koulutuksen aloittaneista on Pohjoismaiden ja OECD-maiden alhaisin: tekniikan alan aloittaneista naisia on 19 prosenttia, ICT-aloilla 15 prosenttia. Lisäksi naiset ansaitsevat keskimäärin vähemmän ja tekevät keskimäärin enemmän kotitöitä kuin miehet.

Suomella on tärkeä rooli tasa-arvon edistämisessä myös maailmalla. Olemme Suomen #GirlsTakeoverilla osa maailmanlaajuista tempausta sen puolesta, että tasa-arvo toteutuisi kaikkialla maailmassa. Vaadimme tasa-arvon toteutumista ja tyttöjen aseman paranemista kaikkialla, mutta erityisesti maissa, joissa tyttöjä syrjitään laajamittaisesti ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Suomi on edelläkävijä paitsi tasa-arvossa myös digitaalisuuden kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Sekä kotimaassa että ulkopolitiikan avulla eri puolilla maailmaa tapahtuva tasa-arvotyö ja laadukkaan koulutuksen tukeminen auttavat tyttöjä saamaan äänensä kuuluviin ja toteuttamaan kaikkia mahdollisuuksiaan.

Suomen edelläkävijyys on laajalti tunnustettu. Tällä hetkellä Suomella on johtorooli YK:n Generation Equality -toimintaryhmässä, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoa teknologian ja innovaatioiden avulla seuraavien viiden vuoden aikana.

Suomi voi koulutuksen, teknologian ja tasa-arvotyön avulla parantaa tyttöjen mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa. Haitalliset sukupuolinormit rakentavat kuilun tyttöjen ja poikien digitaitojen ja teknologisen kiinnostuksen välille jo varhain. Maailmanlaajuisesti liian moni tyttö ei saa tarvitsemaansa tietoa, koska he ovat usein syrjityimmässä asemassa eivätkä saa riittävästi koulutusta tai heillä ei ole pääsyä digilaitteisiin ja verkkoon. Tiedon avulla tytöt voivat edistää paitsi omien oikeuksiensa toteutumista myös tasa-arvoa ja kokonaisten yhteiskuntien hyvinvointia.

Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi tasa-arvotyöhön mukaan tarvitaan valtion lisäksi myös järjestöt ja yritykset. Tavoitteilla on jo kansan vahva tuki. Mielipidetiedustelun mukaan 78 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä erittäin tai melko tärkeänä.

#GirlsTakeover on sekä symbolinen tempaus että tapahtuma, jossa mukana olevat tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan tasa-arvoon liittyviin päätöksiin. Emme kuitenkaan edellytä, että lapset ja nuoret tekevät asiantuntemusta ja koulutusta vaativia päätöksiä.

#GirlsTakeoverilla haluamme muistuttaa, että lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluiksi heitä ja heidän tulevaisuuttaan koskevissa päätöksissä. Lapset ja nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita, ja heillä on paras tieto siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä.

#GirlsTakeoverilla muistutamme erityisesti tyttöjen oikeudesta tulla kuulluiksi ja osallistua päätöksentekoon, sillä tytöt ovat kaikkialla maailmassa aliedustettuina päätöksenteossa.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan edistää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämää ja suojelua, erityisesti koulutusta ja tasa-arvoa. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Työskentelemme yli 70 maassa ympäri maailmaa.

Katso video viime vuoden #GirlsTakeoverista

Vuonna 2020 Aava Murto, 16, valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan.

Tyttöjenpäivä

Tytöilläonoikeustietoon

Luotettavantiedonpuuteuhkaatyttöjenoikeuksientoteutumista.Puolustetaanyhdessätyttöjenoikeuttapäättääitsekehostaanjaelämästään.