#GirlsTakeover

Tytöt ottivat vallan

Tytöt ja nuoret naiset valtasivat johtajien paikat ympäri maailman kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.

Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Johtajat eri puolilla maailmaa astuivat lokakuussa päiväksi syrjään, kun tytöt ja nuoret naiset valtasivat heidän paikkansa Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempauksessa. Osana kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa 11.10. järjestetyn tempauksen teema oli tänä vuonna tytöt ja talous.

Työmarkkinat ja koulutus ovat eriytyneet sukupuolen mukaan, ja naisilla on yhä heikommat mahdollisuudet päästä päättäviin rooleihin sekä ansaita tasaveroisesti.

Globaalisti tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään, koska heidän tulevaisuuttaan ei pidetä sijoituksen arvoisena. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi arvostuksen puutteen vuoksi, eivätkä he pääse osallistumaan taloudelliseen päätöksentekoon. Kriisien – myös talouskriisien – vaikutukset osuvat erityisen kovaa tyttöihin, sillä he kohtaavat jo valmiiksi syrjintää.

Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille itselleen, heidän yhteisöilleen ja yhteiskunnilleen sekä maailmantaloudelle. Tuemme tyttöjä kouluttautumaan, työllistymään, päättämään ja hallitsemaan omaa talouttaan.

Symbolinen #GirlsTakeover kiinnittää maailman huomion rakenteellisiin epäkohtiin, jotka estävät tasa-arvon toteutumisen ja tyttöjen mahdollisuuden hyödyntää koko potentiaalinsa.

#Girlstakeoverissa mukana

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat #GirlsTakeover’issa tänä vuonna valtiovarainministeri Annika Saarikon, Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen, Talouselämän päätoimittajan Jussi Kärjen, Stora Enson toimitusjohtajan Annica Breskyn,LähiTapiolan pääjohtajan Juha Koposen ja PwC Suomen toimitusjohtajan Mikko Niemisen paikat.

Valtaajat olivat Idun Söderlund, 15, Lappeenranta, Aliina Ruuttunen, 18, Jyväskylä, Aava Holopainen, 17, Helsinki, Elli Haaramo, 18, Helsinki, Eedit Ojala, 15, Ilmajoki ja Venla Taubert, 16, Tampere.

Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

#GirlsTakeover – maailmanlaajuinen menestys

#GirlsTakeover järjestetään joka vuosi samaan aikaan eri puolilla maailmaa Planin toimintamaissa. Maailmanlaajuisesti nuoret ovat vallanneet jo tuhansia paikkoja yli 70 maassa.

Melany, 10, pikkutakissa seisoo punaisella matolla Dominikaanisen tasavallan presidentin työtiloissa.

Ajankohtaista aiheesta

Valtiovarainministeri Anneli Saarikko, Planin nuori Idun Söderlund ja pääministeri Sanna Marin eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2022

Tytöt vaativat taloudellista tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin, sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Nuoret valtaavat talouden johtopaikat Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Suomessa nuoret valtaavat tänä vuonna valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset #Girlstakeoverista

#GirlsTakeover on lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin symbolinen tempaus, jossa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Tempaus on osa 11. lokakuuta järjestettävän YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa.

Plan haluaa kiinnittää #GirlsTakeoverilla huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin sekä innostaa ihmisiä ja organisaatioita toimimaan tyttöjen ja tasa-arvon puolesta.

Tavoitteemme on maailmanlaajuinen huomio tyttöjen oikeuksille ja tasa-arvolle. #GirlsTakeover on symbolinen tempaus, joka tuo näkyviin tyttöjen mahdollisuudet ja toisaalta tyttöihin kohdistuvan syrjinnän. #GirlsTakeoveriin osallistuvat nuoret pääsevät päivän aikana vaikuttamaan aidosti ja merkityksellisesti päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin.

Plan International tavoittelee oikeudenmukaista maailmaa, jossa tyttöjä arvostetaan ja heidän oikeutensa toteutuvat. Maailmanlaajuisen #GirlsTakeoverin avulla muutamme käsityksiä siitä, mikä on tytöille mahdollista, ja samalla korostamme yhdessä tekemisen voimaa tasa-arvon edistämiseksi. 

Tytöt ja nuoret naiset valtaavat yhteiskunnallisten, poliittisten ja talouden alan johtajien paikkoja Plan Internationalin toimintamaissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa valtaajiksi valitut nuoret työskentelevät päivän ajan eri alojen johtotehtävissä. Päivän aikana saatetaan esimerkiksi valmistella kannanottoja, kuulla nuorten näkemyksiä ajankohtaisista asioista ja pitää puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Nostamme esiin tyttöjen osaamista ja mahdollisuuksia ja edistämme tasa-arvon toteutumista. #GirlsTakeoveriin osallistuvat tytöt pääsevät vaikuttamaan päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin. Tänä vuonna tuomme esiin erityisesti talouden ja taloudellisten päätösten vaikutusta tasa-arvon toteutumiseen.

Suomessa #GirlsTakeover järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Tempaukset ovat olleet menestyksekkäitä sekä Suomessa että globaalisti. Tuhannet tytöt eri puolilla maailmaa ovat vallanneet johtajien paikkoja 70:ssä Planin toimintamaassa vuoden 2016 jälkeen.

Suomessa tytöt ja nuoret naiset ovat aiemmin vallanneet muun muassa presidentin, kahden pääministerin ja useiden muiden ministerien paikkoja, Helsingin pormestarin paikan sekä johtajien paikkoja muun muassa Sitrassa, Bayer Nordicilla, Nesteellä, Duunitorilla, K-ryhmässä, Nordeassa, Marimekossa, KONEessa, Roviossa, Supercellissä, F-Securella, Futuricella, Finlaysonilla, Kotipizzassa, Nokialla, Helsingin Sanomissa, Yleisradiossa, Ilta-Sanomissa, OAJ:ssä, Energiateollisuudessa, Elinkeinon keskusliitossa ja SAK:ssa. 

Maailmalla mukana on ollut mm. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja ministereitä eri maista sekä johtajia lukuisista yrityksistä.

#GirlsTakeoverissa on mukana kuusi 15–18-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista eri puolilta Suomea. He ovat osallistuneet Planin toimintaan jo aiemmin esimerkiksi Planin lastenhallituksessa, ilmastotsemppareissa tai tasa-arvovaikuttajissa.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on ihmisoikeuskysymys, mutta se myös korreloi vahvasti talouskasvun kanssa. Naisten osallistuminen työelämään tutkitusti vähentää köyhyyttä ja lisää talouskasvua. Mitä tasa-arvoisempi valtio, sen korkeampi BKT. Vaikutus on kaksisuuntainen: tasa-arvo vaikuttaa talouteen ja talous tasa-arvoon.

Nykyisessä talousjärjestelmässä tasaveroiset mahdollisuudet ansaita riittävästi ja saavuttaa taloudellinen itsenäisyys ovat ehtoja sille, että tytöt ja naiset voivat päättää omasta elämästään. Yhteiskuntien hyvinvointi ja talouskasvu lisäävät tyttöjen koulutusmahdollisuuksia sen sijaan, että tytöt joutuvat liian varhain naimisiin tai töihin.

Kun tytöillä ja naisilla on mahdollisuus kouluttautua ja osallistua täysipainoisesti työelämään ja päätöksentekoon, siitä hyötyy myös maailmantalous. Kansainvälinen McKinsley Global Institute arvioi vuonna 2015, että globaali talous voisi kasvaa jopa 28 biljoonalla dollarilla, jos täysi sukupuolten välinen tasa-arvo saavutettaisiin vuoteen 2025 mennessä.

Globaalisti tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään, koska heidän tulevaisuuttaan ei pidetä sijoituksen arvoisena. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi arvostuksen puutteen vuoksi. Kriisien – myös talouskriisien – vaikutukset osuvat erityisen kovaa tyttöihin, sillä he kohtaavat jo valmiiksi syrjintää.

Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille itselleen, heidän yhteisöilleen ja yhteiskunnilleen sekä maailmantaloudelle.

Tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Tytöt ja naiset jäävät yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. He eivät ole mukana tärkeissä tilastoissa, jotka auttaisivat päättäjiä edistämään tasa-arvoa viisaasti. He eivät usein saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja taloudestaan. 

Vuonna 2015 hyväksytyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sisältävät historiallisen sitoumuksen tasa-arvon saavuttamiseksi maailmassa. Tyttöjen oikeuksissa ja tasa-arvossa onkin viime vuosikymmeninä otettu huikeita edistysaskelia. Tasa-arvossa saavutettua edistystä uhkaavat nyt kuitenkin koronaviruspandemia ja taantumukselliset poliittiset voimat.

Tyttöjen aseman parantaminen on paitsi oikein myös viisasta. Tyttöjen osallistuminen päätöksentekoon edistää tasa-arvoa, ja tyttöjen koulutus on tutkitusti yksi tehokkaimpia keinoja vähentää köyhyyttä. Koulutettu nainen käyttää tulonsa perheensä hyväksi, kouluttaa lapsensa ja hyödyttää taidoillaan ja tiedoillaan koko yhteisöään ja yhteiskuntaansa. 

Haluamme, että tytöt ja pojat voivat toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Sekä tytöt että pojat kokevat sukupuoleensa kohdistuvaa syrjintää. Sukupuoliin liittyy paljon erilaisia odotuksia ja käsityksiä. Jotta maailmassa saavutetaan tasa-arvo, on sukupuoliroolien muututtava.

Kun tyttöjen yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet ja koulutien katkeaminen, pojille asetetaan usein elättäjän vastuu eikä heidän osallistumistaan lastenkasvatukseen tueta. Monissa maissa poikia kannustetaan myös riskikäyttäytymiseen ja väkivaltaiseen maskuliinisuuteen.  

Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää myös poikia. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille. Myös perheiden hyvinvointi lisääntyy. Työskentelemme sen eteen, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää terveellisesti ja turvallisesti ilman kahlitsevia sukupuolirooleja. Teemme työtä myös poikien ja miesten kanssa. Haitallisten sukupuoliroolien purkaminen ja tasa-arvon vahvistaminen vaatii koko yhteisön tuen.

Suomessa sukupuolten tasa-arvo toteutuu paremmin kuin suurimmassa osassa maailmaa, mutta Suomessakin on vielä tehtävää. Työmarkkinat ovat Suomessa voimakkaasti eriytyneet sukupuolen mukaan. Naiset ovat aliedustettuja muun muassa teknisillä aloilla ja yritysten johtotehtävissä, miehet taas sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä koulutusalalla. Suomessa naisten osuus tekniikan alan koulutuksen aloittaneista on Pohjoismaiden ja OECD-maiden alhaisin: tekniikan alan aloittaneista naisia on 19 prosenttia, ICT-aloilla 15 prosenttia. Lisäksi naiset ansaitsevat keskimäärin vähemmän ja tekevät keskimäärin enemmän kotitöitä kuin miehet.

Suomella on tärkeä rooli tasa-arvon edistämisessä myös maailmalla. Olemme Suomen #GirlsTakeoverilla osa maailmanlaajuista tempausta sen puolesta, että tasa-arvo toteutuisi kaikkialla maailmassa. Vaadimme tasa-arvon toteutumista ja tyttöjen aseman paranemista kaikkialla, mutta erityisesti maissa, joissa tyttöjä syrjitään laajamittaisesti ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Naisten mahdollisuudet edetä urallaan ja ansaita tasaveroisesti ovat edelleen ympäri maailmaa heikommat kuin miehillä. Suomessakin työmarkkinat ja koulutus ovat edelleen eriytyneet vahvasti sukupuolen mukaan. “Naisen euro” oli vuonna 2021 Suomessa yhä vain 84 senttiä.

Haluamme maailman, jossa jokainen pystyy toteuttamaan mahdollisuuksiaan ja kykyjään tasa-arvoisesti sukupuolesta riippumatta. Tämä tarkoittaa muun muassa koulutuksen ja työelämän sukupuolisegregaation purkamista. Kaikki hyötyvät, kun tyttöjen kyvyt ja osaaminen saadaan käyttöön ja kun he osallistuvat taloudelliseen päätöksentekoon.

Suomella on tärkeä rooli tasa-arvon ja taloudellisten oikeuksien toteutumisessa globaalin etelän maissa, joissa Suomi tekee kehitysyhteistyötä. Pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisella kehitysyhteistyöllä parannetaan muun muassa lasten koulutusta ympäri maailmaa. Lasten ja nuorten kouluttaminen tutkitusti vähentää köyhyyttä sekä lisää aikuisiällä tienattavia tuloja.

Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi tasa-arvotyöhön mukaan tarvitaan valtion lisäksi myös järjestöt ja yritykset. Tavoitteilla on jo kansan vahva tuki.

#GirlsTakeover on sekä symbolinen tempaus että tapahtuma, jossa mukana olevat tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan tasa-arvoon liittyviin päätöksiin. Emme kuitenkaan edellytä, että lapset ja nuoret tekevät asiantuntemusta ja koulutusta vaativia päätöksiä.

#GirlsTakeoverilla haluamme muistuttaa, että lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluiksi heitä ja heidän tulevaisuuttaan koskevissa päätöksissä. Lapset ja nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita, ja heillä on paras tieto siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä.

#GirlsTakeoverilla muistutamme erityisesti tyttöjen oikeudesta tulla kuulluiksi ja osallistua päätöksentekoon, sillä tytöt ovat kaikkialla maailmassa aliedustettuina päätöksenteossa.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan edistää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämää ja suojelua, erityisesti koulutusta ja tasa-arvoa. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Työskentelemme yli 70 maassa ympäri maailmaa.

Katso videot edellisistä #GirlsTakeovereista

Vuonna 2021 16-vuotias Nella Salminen toimi #GirlsTakeover’issa päivän ajan tasavallan presidentti Sauli Niinistön työparina.

Vuonna 2020 Aava Murto, 16, valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan.

Tyttöjen päivä

Tyttöjen koulutus = maailman paras sijoitus

Sijoitus tyttöjen koulutukseen ja tasa-arvoon on sijoitus parempaan tulevaisuuteen. Kun kaikki pääsevät kouluun, taloudellinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus lisääntyvät.

Vietnamilainen tyttö kirjoittaa liitutaululle.
Vietnamilainen tyttö kirjoittaa liitutaululle.