#GirlsTakeover

Tytöt ottavat vallan

Tytöt ja nuoret naiset valtasivat johtajien paikat ympäri maailman kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.

Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Johtajat eri puolilla maailmaa astuivat lokakuussa päiväksi syrjään, kun tytöt ja nuoret naiset valtaavat heidän paikkansa Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempauksessa. Osana kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa 11.10. järjestettävän tempauksen teema on tänä vuonna tytöt ja urheilu.

Sukupuolten tasa-arvo ei vielä toteudu urheilussa ja liikunnassa. Vaikka edistystä on tapahtunut, naiset ovat edelleen aliedustettuja urheilun johtotehtävissä ja valmentajina. Naisten ja tyttöjen palkkatasot ja palkinnot ovat alhaisempia kuin miesten. Sukupuolittunut häirintä ovat urheilun globaaleja ongelmia. Tämän me haluamme muuttaa.

Symbolinen #GirlsTakeover kiinnittää maailman huomion rakenteellisiin epäkohtiin, jotka estävät tasa-arvon toteutumisen ja tyttöjen mahdollisuuden hyödyntää koko potentiaalinsa.

#GirlsTakeoverissa mukana

Tänä vuonna Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat Suomessa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin, Tampereen pormestari Kalervo Kummolan, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden, Iltalehden vastaavan päätoimittajan Perttu Kauppisen, SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin ja Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin paikat.

Valtaajat ovat Minea Kaippio, 15, Pauliina Mannerhovi, 15, Minni-Mansikka Kapanen, 16, Maliina Heikkilä, 17, Joudi Chikho, 22, ja Siru Nuutinen, 17.

#GirlsTakeover-nuoret vuonna 2023 ryhmäkuvassa sillalla.

#GirlsTakeover – maailmanlaajuinen menestys

#GirlsTakeover järjestetään joka vuosi samaan aikaan eri puolilla maailmaa Planin toimintamaissa. Maailmanlaajuisesti nuoret ovat vallanneet jo tuhansia paikkoja yli 70 maassa.

Melany, 10, pikkutakissa seisoo punaisella matolla Dominikaanisen tasavallan presidentin työtiloissa.

Ajankohtaista aiheesta

#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2023

Tytöt ottivat vallan #GirlsTakeoverissa

Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtasivat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.
Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Nuoret valtaavat johtajien paikat Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Tänä vuonna Suomessa nuoret astuvat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikoille.
Valtiovarainministeri Anneli Saarikko, Planin nuori Idun Söderlund ja pääministeri Sanna Marin eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2022

Tytöt vaativat taloudellista tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin, sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset #Girlstakeoverista

#GirlsTakeover on lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin symbolinen tempaus, jossa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Tempaus on osa 11. lokakuuta järjestettävän YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa. 

Plan haluaa kiinnittää #GirlsTakeoverilla huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin sekä innostaa ihmisiä ja organisaatioita toimimaan tyttöjen ja tasa-arvon puolesta.

Tavoitteemme on maailmanlaajuinen huomio tyttöjen oikeuksille ja tasa-arvolle. #GirlsTakeover on symbolinen tempaus, joka tuo näkyviin tyttöjen mahdollisuudet ja toisaalta tyttöihin kohdistuvan syrjinnän. #GirlsTakeoveriin osallistuvat nuoret pääsevät päivän aikana vaikuttamaan aidosti ja merkityksellisesti päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin.

Plan International tavoittelee oikeudenmukaista maailmaa, jossa tyttöjä arvostetaan ja heidän oikeutensa toteutuvat. Maailmanlaajuisen #GirlsTakeoverin avulla muutamme käsityksiä siitä, mikä on tytöille mahdollista, ja samalla korostamme yhdessä tekemisen voimaa tasa-arvon edistämiseksi.  

Tytöt ja nuoret naiset valtaavat yhteiskunnallisten, poliittisten ja talouden alan johtajien paikkoja lokakuussa 2023 Plan Internationalin toimintamaissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa valtaajiksi valitut nuoret työskentelevät päivän ajan eri alojen johtotehtävissä. Päivän aikana saatetaan esimerkiksi valmistella kannanottoja, kuulla nuorten näkemyksiä ajankohtaisista asioista ja pitää puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Nostamme esiin tyttöjen osaamista ja mahdollisuuksia ja edistämme tasa-arvon toteutumista. #GirlsTakeoveriin osallistuvat tytöt ja nuoret naiset pääsevät vaikuttamaan päivän ohjelmaan ja tasa-arvoa edistäviin päätöksiin. Tänä vuonna tuomme esiin erityisesti tasa-arvon toteutumista urheilussa. Osassa valtauksista huomio keskittyy enemmän työelämän tasa-arvoon.

Suomessa #GirlsTakeover järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Tempaukset ovat olleet menestyksekkäitä sekä Suomessa että globaalisti. Tuhannet tytöt eri puolilla maailmaa ovat vallanneet johtajien paikkoja 70:ssä Planin toimintamaassa vuoden 2016 jälkeen.

Suomessa tytöt ja nuoret naiset ovat aiemmin vallanneet muun muassa tasavallan presidentin, kahden pääministerin ja useiden muiden ministerien paikkoja. He ovat ottaneet haltuunsa Helsingin pormestarin paikan sekä johtajien paikkoja muun muassa Stora Ensossa, Lähi-Tapiolassa, K-ryhmässä, Nordeassa, Marimekossa, KONEessa, Roviossa, Supercellissä, F-Securella, Futuricella, Duunitorilla, Finlaysonilla, Kotipizzassa, Nokialla, Nesteellä, Bayer Nordicissa, Helsingin Sanomissa, Yleisradiossa, Ilta-Sanomissa, Sitrassa, OAJ:ssä, Energiateollisuudessa, Elinkeinoelämän keskusliitossa ja SAK:ssa.  

Maailmalla mukana on ollut mm. Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja ministereitä eri maista sekä johtajia lukuisista yrityksistä.

#GirlsTakeoverissa on mukana kuusi tyttöä ja nuorta naista eri puolilta Suomea. He ovat osallistuneet Planin toimintaan jo aiemmin esimerkiksi Planin lastenhallituksessa, ilmastotsemppareissa, tasa-arvovaikuttajissa tai Suomeen muuttaneille nuorille suunnatussa Muuttajat-hankkeessa.

Sukupuolten tasa-arvo ei vielä toteudu urheilussa ja liikunnassa. Naiset ovat edelleen aliedustettuja urheilun johtotehtävissä ja valmentajina, vaikka edistystä on viime vuosina tapahtunut. Naisten ja tyttöjen palkkatasot ja palkinnot ovat alhaisempia kuin miesten ja poikien. Urheilussa arvostetaan enemmän miesten suorituksia ja ns. miesten lajeja kuin naisten urheilua ja naiselliseksi miellettyjä urheilulajeja. Urheilussa esiintyy yhä seksuaalista häirintää, ja se kohdistuu erityisesti tyttöihin ja naisiin.

Jo 9–16-vuotiaiden liikkumisessa on selvä sukupuoliero. Viimeisimmän lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen -selvityksen mukaan pojat saavuttivat liikkumissuosituksen kaikissa ikäryhmissä tyttöjä yleisemmin. Iän mukana tapahtuva liikkumisen väheneminen alkaa tytöillä poikia aikaisemmin, jo yhdeksänvuotiaana. Tytöt myös raportoivat enemmän liikkumisen esteitä kuin pojat. Sukupuolierot liikkumissuosituksen saavuttaneiden osuuksissa ovat selvityksen mukaan kasvaneet kaikissa ikäryhmissä.

Tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Tytöt ja naiset jäävät yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. He eivät ole mukana tärkeissä tilastoissa, jotka auttaisivat päättäjiä edistämään tasa-arvoa viisaasti. He eivät usein saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja taloudestaan. 

Vuonna 2015 hyväksytyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sisältävät historiallisen sitoumuksen tasa-arvon saavuttamiseksi maailmassa. Tyttöjen oikeuksissa ja tasa-arvossa onkin viime vuosikymmeninä otettu huikeita edistysaskelia. Tasa-arvossa saavutettua edistystä uhkaavat nyt kuitenkin koronaviruspandemia ja taantumukselliset poliittiset voimat.

Tyttöjen aseman parantaminen on paitsi oikein myös viisasta. Tyttöjen osallistuminen päätöksentekoon edistää tasa-arvoa, ja tyttöjen koulutus on tutkitusti yksi tehokkaimpia keinoja vähentää köyhyyttä. Koulutettu nainen käyttää tulonsa perheensä hyväksi, kouluttaa lapsensa ja hyödyttää taidoillaan ja tiedoillaan koko yhteisöään ja yhteiskuntaansa. 

Haluamme, että tytöt ja pojat voivat toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Haitalliset sosiaaliset normit ja sukupuolistereotypiat rajoittavat sekä tyttöjen että poikien elämää ja mahdollisuuksia. Sekä tytöt että pojat kokevat sukupuoleensa kohdistuvaa syrjintää. Jotta maailmassa saavutetaan tasa-arvo, on sukupuoliroolien muututtava.

Kun tyttöjen yleisiä ongelmia globaalisti ovat esimerkiksi lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet ja koulutien katkeaminen, pojille asetetaan usein elättäjän vastuu eikä heidän osallistumistaan lastenkasvatukseen tueta. Monissa maissa poikia kannustetaan myös riskikäyttäytymiseen ja väkivaltaiseen maskuliinisuuteen.   

Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää myös poikia. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille. Myös perheiden hyvinvointi lisääntyy. Työskentelemme sen eteen, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää terveellisesti ja turvallisesti ilman kahlitsevia sukupuolirooleja. Teemme aktiivisesti työtä myös poikien ja miesten kanssa. Haitallisten sukupuoliroolien purkaminen ja tasa-arvon vahvistaminen vaatii koko yhteisön tuen.

Suomessa sukupuolten tasa-arvo toteutuu paremmin kuin suurimmassa osassa maailmaa, mutta Suomessakin on vielä tehtävää. Työmarkkinat ovat Suomessa voimakkaasti eriytyneet sukupuolen mukaan. Naiset ovat aliedustettuja muun muassa teknisillä aloilla ja yritysten johtotehtävissä, miehet taas sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä koulutusalalla. Suomessa naisten osuus tekniikan alan koulutuksen aloittaneista on Pohjoismaiden ja OECD-maiden alhaisin: tekniikan alan aloittaneista naisia on 19 prosenttia, ICT-aloilla 15 prosenttia. Lisäksi naiset ansaitsevat keskimäärin vähemmän ja tekevät keskimäärin enemmän kotitöitä kuin miehet.

Suomella on tärkeä rooli tasa-arvon edistämisessä myös maailmalla. Olemme Suomen #GirlsTakeoverilla osa maailmanlaajuista tempausta sen puolesta, että tasa-arvo toteutuisi kaikkialla maailmassa. Vaadimme tasa-arvon toteutumista ja tyttöjen aseman paranemista kaikkialla, mutta erityisesti maissa, joissa tyttöjä syrjitään laajamittaisesti ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Urheilun ja liikunnan tasa-arvoa tulee edistää valtion- ja aluehallinnon tasolta kuntatasolle. Myös lajiliitoilla ja urheiluseuroilla on keskeinen rooli tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä.

Kesällä 2023 aloittanut hallitus on sitoutunut urheilun tasa-arvon toteutumiseen ja epäasialliseen kohteluun puuttumiseen. Tasa-arvonäkökulman on oltava vahvasti mukana urheilu- ja liikuntapolitiikan toimeenpanossa, esimerkiksi liikunnallisen elämäntavan ohjelmassa. Osaltaan urheilun tasa-arvotyötä tekee urheilu- ja liikunta-asioista vastaava ministeri.

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on Suomessa keskeinen liikuntapoliittinen tavoite. Kaikilla tulee olla ”tosiasiallisesti yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa urheilua ja liikuntaa, saada asiantuntevaa valmennusta, osallistua kilpailuihin ja saada yhtäläinen tunnustus kilpailusuorituksestaan”.

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys mainitaan myös liikuntalain lähtökohtina. Liikuntalain mukaan valtionavustusten myöntämisessä tulee huomioida esimerkiksi se, miten avustusta hakevat lajiliitot ja liikuntaa edistävät järjestöt edistävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Siksi kaikilta valtionavustusta hakevilla lajiliitoilla ja liikuntajärjestöillä tulee olla yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma.

Kunnat puolestaan voivat tukea arjen tasa-arvoista liikkumista esimerkiksi tukemalla liikkumista edistäviä ympäristöjä ja liikenteen väyliä sekä liikuntapaikkojen rakentamisesta. Lisäksi kuntien yhdenvertaisuussuunnitelmat voivat nostaa esiin keinoja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi myös urheilussa. Tavoitteiden toteutumisen ja seurannan kannalta tärkeää on sukupuolittain eritellyn tiedon kerääminen. Sitä tulee tehdä säännöllisesti ja järjestelmällisesti.

#GirlsTakeover on sekä symbolinen tempaus että tapahtuma, jossa mukana olevat tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan tasa-arvoon liittyviin päätöksiin. Emme kuitenkaan edellytä, että lapset ja nuoret tekevät asiantuntemusta ja koulutusta vaativia päätöksiä.

#GirlsTakeoverilla haluamme muistuttaa, että lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluiksi heitä ja heidän tulevaisuuttaan koskevissa päätöksissä. Lapset ja nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita, ja heillä on paras tieto siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä.

#GirlsTakeoverilla muistutamme erityisesti tyttöjen oikeudesta tulla kuulluiksi ja osallistua päätöksentekoon, sillä tytöt ovat kaikkialla maailmassa aliedustettuina päätöksenteossa.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan edistää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämää ja suojelua, erityisesti koulutusta ja tasa-arvoa. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Työskentelemme yli 80 maassa ympäri maailmaa.

Katso videot edellisistä #GirlsTakeovereista

Vuonna 2021 16-vuotias Nella Salminen toimi #GirlsTakeover’issa päivän ajan tasavallan presidentti Sauli Niinistön työparina.

Vuonna 2020 Aava Murto, 16, valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan.

Tyttöjen päivä 11.10.

Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää!

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10. Se on päivä juhlia tyttöjen potentiaalia sekä vaatia yhdessä parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu. Tule mukaan!

Brianna seisoo jalkapallokentällä, toisessa kainalossaan jalkapallo. Briannan takana näkyy jalkapallomaali ja vihreä jalkapallokentän nurmi. Brianna katsoo suoraan kameraan, leuka hieman kohotettuna. Kasvoillaan hänellä on orastava, itsevarma hymy.
Brianna seisoo jalkapallokentällä, toisessa kainalossaan jalkapallo. Briannan takana näkyy jalkapallomaali ja vihreä jalkapallokentän nurmi. Brianna katsoo suoraan kameraan, leuka hieman kohotettuna. Kasvoillaan hänellä on orastava, itsevarma hymy.