Usein kysyttyä: Tyttöjen päivä

Kolme tansanialaistyttö iloisina kädet ylhäällä koulun pihalla.
Usein kysyttyä: tyttöjen päivä

Täältä löydät vastaukset kysymyksiin, jotka liittyvät tyttöjen päivään 11.10.

Etkö löytänyt vastausta etsimääsi kysymykseen?

Tytöt ansaitsevat oman päivänsä, koska heidän asemansa ei ole saanut riittävästi huomiota muina teemapäivinä, kuten kansainvälisenä naistenpäivänä. Tyttöjen tarpeet ovat myös erilaisia kuin aikuisten naisten. Erityisesti tytöt kohtaavat lapsi- ja pakkoavioliittoja, teiniraskauksia ja kouluväkivaltaa.

Kansainvälinen tyttöjen päivä tarjoaa tilaisuuden korostaa erityisesti tyttöjen ongelmia, tarpeita ja oikeuksia. Se kannustaa toimintaan, jotta kaikki maailman tytöt saavat poikien kanssa tasa-arvoisen mahdollisuuden toteuttaa kykyjään. Tyttöjen koulutuksen parantaminen on tutkitusti yksi parhaista keinoista taistella köyhyyttä vastaan.

Idea tyttöjen päivästä syntyi Plan Internationalin toiminnassa tyttöjen tasa-arvoisten oikeuksien parantamiseksi. Tyttöjen päivästä tuli yksi Planin Koska olen tyttö -liikkeen tavoitteista. Päivä sai tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa sitä ajoi Kanada, ja aloitetta tuki yli sata jäsenmaata, myös Suomi. Joulukuussa 2011 YK:n yleiskokous julisti lokakuun 11. päivän kansainväliseksi tyttöjen päiväksi.

Ensimmäistä kansainvälistä tyttöjen päivää vietettiin vuonna 2012. Plan International juhlii sitä näyttävästi kaikissa toimintamaissaan.

Voit osallistua tyttöjen päivään juuri sinulle sopivalla tavalla. Tässä on vaihtoehtoisia tekoja tyttöjen hyväksi. Valitse itsellesi sopiva tai tee vaikka kaikki:

  • Tue tyttöjä lahjoittamalla ja tsemppaa muutkin mukaan!
  • Kerro sosiaalisessa mediassa olevasi #tyttöjenpuolella
  • Osallistu tapahtumaan, vieraile valokuvanäyttelyssämme tai ryhdy vapaaehtoiseksi.
  • Innosta yrityksesi tai työporukkasi osallistumaan esimerkiksi omalla keräyksellä tai lahjoituksella.

Keräämme varoja erityisesti tyttöjen koulutukseen. Lahjoituksellasi edistät kanssamme tasa-arvo ja tyttöjen koulutusta. 

Näin voit osallistua:

  • Ryhdy tyttösponssiksi! Tyttösponssiyrityksenä saat käyttöösi diplomin, viestintäpaketin ja ajankohtaisia uutisia kohdemaista neljästi vuodessa.
  • Tee yrityslahjoitus. Lahjoita työhömme kehittyvissä maissa elävien tasa-arvon ja tyttöjen koulutuksen edistämiseksi.
  • Perusta yrityksesi oma keräys. Aloita yrityksen tai henkilökunnan oma verkkokeräys tyttöjen hyväksi.
  • Edistä tyttöjen oikeuksia sosiaalisessa mediassa. Seuraa somekanaviamme ja jaa julkaisujamme. Kerro olevasi #tyttöjenpuolella.