Usein kysyttyä: Sukuelinten silpominen

Kolme tansanialaistyttö iloisina kädet ylhäällä koulun pihalla.
Usein kysyttyä: sukuelinten silpominen

Täältä löydät vastaukset kysymyksiin, jotka liittyvät sukuelinten silpomiseen

Etkö löytänyt vastausta etsimääsi kysymykseen?

Tyttöjen sukuelinten silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne. Toimenpiteessä tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai täysin tai niitä vaurioitetaan muuten. 

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Koska silpominen suoritetaan usein ilman lupaa ja vastoin tytön tahtoa, on se väkivaltaa ja loukkaus tytön ihmisoikeuksia kohtaan.

Silpomisesta ei ole mitään terveyshyötyä tytöille. Toimenpide on hyvin kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä sekä ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpominen on vanha perinne, joka liitetään monessa kulttuurissa kunniallisuuteen ja kuuliaisuuteen. Silpominen tapahtuu yleensä lapsena tai teini-iässä. Toimenpiteessä tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ainakin 200 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä eri puolilla maailmaa on vaarassa joutua silvotuksi. Heistä suurin osa on Afrikassa, mutta tyttöjen sukuelimiä silvotaan myös Lähi-idässä ja Aasiassa.

Silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus tyttöjä ja naisia kohtaan. Se aiheuttaa terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen voi johtaa kuolemaan.

Silpominen aiheuttaa pysyviä vaikeuksia tyttöjen elämään, kuten virtsaamisongelmia, kivuliaita yhdyntöjä, vaikeiden ja hengenvaarallisten komplikaatioiden suurta riskiä synnytyksissä ja tulehduksia kuukautisten aikaan, koska vagina on ommeltu liian tiukkaan kiinni eikä kuukautisveri pääse tulemaan pois. Useimmiten toimenpiteessä riistetään tyttöjen mahdollisuus koskaan nauttia seksistä. 

Toimenpide tehdään tytöille useimmiten steriloimattomissa olosuhteissa partakoneen terällä. Sen lisäksi, että tytöllä on suuri vaara kuolla runsaaseen verenvuotoon tai tulehdukseen, on myös yleistä, että hän saa hiv-tartunnan saastuneesta terästä.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen juuret ovat epätasa-arvoisissa rakenteissa, haitallisissa uskomuksissa ja vahingollisissa asenteissa.

Silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa. Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä. Tällöin väkivalta on usein tapa kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta.

Miksi tyttöjen silpomista tapahtuu? 

  • Se liitetään perheiden, sukujen ja tyttöjen kunniaan. 
  • Sen ajatellaan olevan tyttöjen aikuistumisrituaali. 
  • Sen koetaan lisäävän tytön siveellisyyttä. Siveellisenä pidetty tyttö taas on helpompi naittaa ja tämän ajatellaan tuovan perheelle kunniaa. 
  • Silpomisen kieltäviä lakeja on vielä liian vähän, ja niitä valvotaan puutteellisesti. 
  • Se pohjaa tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. 

Työskentelemme silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. Plan International Suomi tekee silpomisenvastaista työtä Etiopiassa lahjoittajiemme ja ulkoministeriön tuella.

Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu nainen on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytöille ja naisille mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Esimerkiksi Guineassa silpomisperinne on merkinnyt siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa olemme kehittäneet uusia perinteitä ilman silpomista.

Olemme tyttöjen oikeuksien asiantuntijajärjestö, joten keskitymme nostamaan esiin erityisesti tyttöihin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia ja purkamaan esteitä tasa-arvon tieltä. 

Vastustamme kaikkiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, niin poikiin kuin tyttöihin. Poikien ympärileikkaus tarkoittaa esinahan leikkaamista siittimestä, ja tässäkin leikkauksessa on aina tulehdus- ja komplikaatioriski sekä vaikutuksia siittimen tuntoherkkyyteen. Puolustamme myös poikien oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen sekä oikeutta päättää omasta kehostaan ja elämästään. 

Osassa ohjelmamaitamme Maailman terveysjärjestö ja UNAIDS suosittelevat kansanterveyden näkökulmasta miesten vapaaehtoista lääketieteellistä ympärileikkausta, koska se vähentää jonkin verran miesten HIV-tartuntoja heteroseksissä. Sitä tarjotaan osassa maissa myös murrosikäisille pojille. Sen sijaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisella ei ole taudeilta suojaavaa vaikutusta, vaan se aiheuttaa ainoastaan terveyshaittoja. Riskeinä ovat muun muassa tulehdukset sekä kivut ja komplikaatiot kuukautisten, seksin, raskauden ja synnytyksen aikana. Tyttöjen sukuelinten silpominen voi johtaa jopa kuolemaan. 

Planin kanta on, että tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ympärileikkaus eivät ole suoraan verrannollisia toimenpiteitä. Vakavampien riskien ja haittavaikutusten vuoksi keskitymme työssämme ehkäisemään tyttöjen sukuelinten silpomista.