Useinkysyttyä:Sukuelintensilpominen

Kolme tansanialaistyttö iloisina kädet ylhäällä koulun pihalla.
Usein kysyttyä: sukuelinten silpominen

Täältä löydät vastaukset kysymyksiin, jotka liittyvät sukuelinten silpomiseen

Etkö löytänyt vastausta etsimääsi kysymykseen?

Tyttöjen sukuelinten silpominen on vanha perinne, joka liitetään monessa kulttuurissa kunniallisuuteen ja kuuliaisuuteen. Silpominen tapahtuu yleensä lapsena tai teini-iässä. Toimenpiteessä tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ainakin 200 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä eri puolilla maailmaa on vaarassa joutua silvotuksi. Heistä suurin osa on Afrikassa, mutta tyttöjen sukuelimiä silvotaan myös Lähi-idässä ja Aasiassa.

Silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus tyttöjä ja naisia kohtaan. Se aiheuttaa terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen voi johtaa kuolemaan.

Silpominen aiheuttaa pysyviä vaikeuksia tyttöjen elämään, kuten virtsaamisongelmia, kivuliaita yhdyntöjä, vaikeiden ja hengenvaarallisten komplikaatioiden suurta riskiä synnytyksissä ja tulehduksia kuukautisten aikaan, koska vagina on ommeltu liian tiukkaan kiinni eikä kuukautisveri pääse tulemaan pois. Useimmiten toimenpiteessä riistetään tyttöjen mahdollisuus koskaan nauttia seksistä. 

Toimenpide tehdään tytöille useimmiten steriloimattomissa olosuhteissa partakoneen terällä. Sen lisäksi, että tytöllä on suuri vaara kuolla runsaaseen verenvuotoon tai tulehdukseen, on myös yleistä, että hän saa hiv-tartunnan saastuneesta terästä.

Työskentelemme silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. Plan International Suomi tekee silpomisenvastaista työtä Etiopiassa lahjoittajiemme ja ulkoministeriön tuella. Työmme tuloksena kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelemme, ovat sitoutuneet lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Jo 119 koulussa toimii Planin tukemia nuorten ryhmiä, jotka kertovat muille oppilaille silpomisen ja lapsiavioliittojen haitoista.

Vastustamme kaikkiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, niin poikiin kuin tyttöihin. Poikienkin ympärileikkauksessa on aina tulehdus- ja komplikaatioriski. Poikien ympärileikkaus ei silti ole yhtä radikaali toimenpide kuin tyttöjen ympärileikkaus, jonka laajimmassa muodossa ulkoiset sukuelimet silvotaan pois kokonaan.