Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tytöt ja teknologia
Teknologia on tasa-arvokysymys
Mahdollisuus käyttää, luoda ja kehittää teknologiaa on tasa-arvokysymys.
Kavennamme sukupuolten välistä digikuilua
Kun tytöt kaikessa moninaisuudessaan pääsevät käyttämään teknologiaa ja internetiä, he voivat etsiä tietoa, vaikuttaa asioihin ja oppia työelämässä tarvittavia digitaitoja.
Maailmanlaajuisesti tytöillä ja naisilla on heikommat mahdollisuudet käyttää internetiä ja teknologiaa kuin pojilla ja miehillä. Internetiä käyttävien naisten osuus on globaalisti 17 prosenttia pienempi kuin sitä käyttävien miesten osuus. Vähiten kehittyneissä maissa ero on peräti 42,8 prosenttia. Ero on viime vuosina kasvanut, ei kutistunut.
Köyhyys ja syrjintä syventävät digikuilua
Välineiden ja tarvittavien digitaitojen puute rajoittavat tyttöjen pääsyä nettiin ja mahdollisuuksia käyttää ja kehittää teknologiaa. Usein tytöillä ja naisilla ei ole varaa hankkia itselleen älypuhelinta tai maksaa nettiin pääsystä. Lisäksi stereotypiat teknologiasta poikien juttuna ja pelko verkkohäirinnästä estävät tyttöjä hyödyntämästä digitaalisia työkaluja riittävästi.
Sukupuolten välinen digikuilu on erityisen suuri, kun katsotaan tyttöjen ja naisten osuutta teknologian kehittäjinä. Teknologiayrityksiä johtavat enimmäkseen miehet, ja he myös kehittävät sovelluksia ja teknologisia ratkaisuja, jotka eivät huomioi riittävästi tyttöjen ja naisten tarpeita.
Miksi haluamme poistaa digikuilun?
- Kaikilla tulisi olla mahdollisuus käyttää, luoda ja kehittää teknologiaa.
- Rajoitukset teknologiataidoissa ja nettiin pääsyssä vaikeuttavat tyttöjen tiedon saantia ja oppimismahdollisuuksia.
- Arviolta yli 90 prosenttia tulevaisuuden työpaikoista vaatii kehittyneitä digitaalisia taitoja.
- Kun tytöt pääsevät käyttämään teknologiaa, he hyötyvät teknologian tarjoamista palveluista, saavat äänensä kuuluviin ja pääsevät vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin.
- Tasa-arvoisemman teknologian myötä sukupuolten välinen digikuilu pienenee ja tyttöjä syrjivät haitalliset sukupuolistereotypiat eivät siirry teknologisiin ratkaisuihin.
- Teknologian tasa-arvoisuudesta hyötyvät kaikki. Kun teknologia on kaikkien käytettävissä lapset voivat hyödyntää sitä koulussa, vanhemmat voivat hoitaa syntymärekisteröinnin digitaalisesti, ja kännykkäsovelluksilla voidaan kerätä tietoa ja koordinoida apua katastrofitilanteissa.
Näin parannamme teknologian tasa-arvoa
Yhdessä tukijoidemme kanssa kuromme umpeen digikuilua. Haluamme varmistaa, että teknologia ja internet ovat tytöille mahdollisuuksia, eivät esteitä.
- Edistämme digitaitojen opetusta kouluissa.
- Työskentelemme opettajien kanssa vahvistaaksemme heidän näkemystään siitä, että tytöt soveltuvat IT-alalle siinä missä pojatkin.
- Ugandassa ja Etiopiassa SmartUp Factory -innovaatiokeskuksissamme syrjäytymisvaarassa olevat nuoret oppivat käyttämään ja kehittämään digitaalisia työkaluja.
- Itä-Timorissa olemme kehittäneet tyttöjen ja nuorten naisten kanssa maan ensimmäistä seksuaali- ja lisääntymisterveyssovellusta. Sen tarkoituksena on tarjota nuorille luotettavaa tietoa aiheista, joista he eivät usein voi kysyä keneltäkään.
- Teemme vaikuttamistyötä, jotta tytöt saavat käyttää nettiä turvallisesti ja ilman häirintää.
- Suomessa olemme lisänneet tietoisuutta teknologia-alasta ja sen tasa-arvotilanteesta Nuoret teknologiavaikuttajat -mentorointihankkeessa yhdessä Future Femalen kanssa.
Verkkohäirintä on este tasa-arvolle
Verkkohäirintä ja tyttöjen kohtaama syrjintä verkossa rajoittavat tyttöjen osallistumista ja sananvapautta. Tyttöjen täytyy päästä käyttämään internetiä vapaasti ja turvallisesti.
Tytöt viettävät kaikkialla maailmassa yhä enemmän aikaa internetissä. Kun tytöt osallistuvat internetissä julkiseen keskusteluun, he kohtaavat verkkoväkivaltaa, kuten kiusaamista, häirintää ja fyysisiä uhkauksia. Tutkimuksemme mukaan tytöistä ja nuorista naisista Suomessa jopa 42 % ja maailmalla 58 % on joutunut häirinnän kohteeksi sosiaalisessa mediassa.
Girls in ICT -päivä
Kansainvälistä Girls in ICT -päivää, eli Tytöt ja teknologia -päivää, vietetään vuosittain huhtikuun neljäntenä torstaina. Girls in ICT -päivä on meille tärkeä, sillä se:
- rohkaisee tyttöjä ja nuoria naisia harkitsemaan opiskelua ja uraa tieto- ja viestintäteknologiassa.
- nostaa keskusteluun tyttöjen kohtaaman syrjinnän verkossa sekä tyttöjen potentiaalin teknologian käyttäjinä ja kehittäjinä.
- muistuttaa, että teknologia-ala tarvitsee tyttöjä ja naisia ja että tulevaisuuden työelämässä teknologialla on yhä suurempi rooli.
Lue viimeisimmät uutiset aiheesta
Nuoret haluavat lopun verkkoväkivallalle
Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Planin lastenhallitus ja Generation Equality -nuortenryhmä haluavat nostaa esiin verkkoväkivallan, joka koskettaa nuoria ympäri maailman.
Tyttöpalkinnon voittaja lisää tasa-arvoa teknologia-alalla
Tuomaristo valitsi Tyttöpalkinnon voittajaksi Milja Köpsin perustaman Mimmit koodaa -ohjelman. Soitimme voittajalle onnittelupuhelun.
Mimmit koodaa -ohjelma voitti Planin tyttöpalkinnon
Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10. Palkinnon voitti Mimmit koodaa -ohjelma.