Työmme Ukrainassa

Näin autamme Ukrainan sotaa pakenevia

Ukrainalaisia lapsia koululuokassa.

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Sodan keskellä elävät ja sotaa paenneet lapset perheineen joutuvat elämään humanitaarisen kriisin keskellä joka päivä. Me tarjoamme hätäapua, suojelemme lapsia ja tuemme koulunkäynnin jatkumista Ukrainassa ja naapurimaissa.

Lähes 15 miljoonaa ihmistä Ukrainassa on joutunut pakenemaan kodistaan. Meneillään on suurin pakolaiskriisi Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Tärkeää infrastruktuuria, kuten kouluja ja sairaaloita, on tuhottu ympäri Ukrainaa, ja miljoonat ihmiset ovat ilman sähköä. Arviolta 17,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Se vastaa yli 40 prosenttia Ukrainan koko väestöstä.

Humanitaarisen avun tarve on valtava ja tarvitsemme tukea kipeämmin kuin koskaan, jotta voimme vahvistaa humanitaarista työtämme ja pelastaa ihmishenkiä.

Tuemme lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia

Työskentelemme paikallisten kumppaniemme kanssa Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa. Keskitymme erityisesti koulunkäynnin tukemiseen, lastensuojeluun ja psykososiaaliseen tukeen.

  • Varmistamme, että sodan koettelemilla lapsilla on pääsy turvalliseen ja laadukkaaseen opetukseen. Jaamme koulutarvikkeita, tarjoamme välineitä etäopiskeluuun ja koulutamme opettajia.
  • Vahvistamme lastensuojelua muun muassa kouluttamalla paikallisia viranomaisia ja kumppaneitamme lastensuojelusta sekä tunnistamalla yksin liikkuvia tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia lapsia.
  • Koulutamme raja-alueilla ja vastaanottokeskuksissa työskenteleviä ammattilaisia psykologisesta ensiavusta ja perustamme turvallisia tiloja pakolaiskeskuksiin.
  • Jaamme hätäaputarvikkeita, kuten ruokapakkauksia, käteisapua ja lämmityslaitteita.
  • Tuemme myös pakolaisia vastaanottavia yhteisöjä ja edistämme pakolaisperheiden ja paikallisten yhteisöjen yhteenkuuluvuutta.
  • Tuemme perheitä ja lapsia niin kauan kuin apua tarvitaan. Olemme läsnä Ukrainassa sekä Itä- ja Keski-Euroopan alueella koko konfliktin ajan sekä pitkäjänteisesti toipumisvaiheen ja jälleenrakennuksen aikana.
Planin työntekijät jakavat avustustarvikkeita Moldovassa ukrainalaisille pakolaisille.

Työmme tuloksia

Viljasäkkiä kuvaava ikoni.

400 000

Apumme on tavoittanut yli 400 000 ihmistä Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.

Kirjoja kuvaava ikoni.

15 000

Olemme tukeneet 15 000 lapsen oppimista esimerkiksi jakamalla välineitä etäopiskeluun.

Rahaa tai varallisuutta kuvaava ikoni, jossa on dollarin ja euron symbolit.

40 000

Olemme jakaneet käteisapua 40 000 ihmiselle perustarvikkeiden ostamista varten.

Kuukautissidettä kuvaava ikoni.

11 200

Olemme tukeneet tyttöjen kuukautisterveyttä jakamalla yli 11 200 hygeniapakkausta.

Koulunkäynti tuo turvaa hädän keskellä

Sota on keskeyttänyt miljoonien lasten koulunkäynnin. Yksi työmme painopisteistä on auttaa lapsia palaamaan kouluun. Miksi koulunkäynnin jatkuminen on niin tärkeää? 

  • Mahdollisuus käydä koulua voi olla kriisin keskellä eläville lapsille henkireikä.  
  • Koulunkäynti auttaa lapsia selviämään kriisin aiheuttamasta järkytyksestä, luo turvallisia rutiineja ja auttaa lapsia pääsemään kiinni normaaliin arkeen kriisin keskellä. 
  • Pakolaislapsille koulunkäynti on myös tärkeä osa uuden elämän rakentamista. Siksi on tärkeää tukea pakolaisia vastaanottavien yhteisöjen kouluja. 
  • Mahdollisuus käydä koulua on myös jokaiselle lapselle kuuluva perusoikeus.  
Ukrainalainen tyttö koulureppu selässään Moldovassa.

Kriisit uhkaavat tyttöjen oikeuksia

Tiedämme, että kriiseissä ja konflikteissa tytöt kohtaavat erityisiä haasteita. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa vastataksemme tyttöjen tarpeisiin kriisin aikana ja sen jälkeen. 

Väkivallan riskit jatkuvat myös sen jälkeen, kun lapset ja naiset ovat paenneet Ukrainasta. Kaukana kotoa ja ilman tukiverkkoja sotaa pakenevat lapset ja naiset ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi. Siksi koulutamme Ukrainan naapurimaissa paikallisia viranomaisia tyttöihin kohdistuvista riskeistä, kuten seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä. 

Kuukautiset eivät lopu kriiseissä ja katastrofeissa. Myös kriisien keskellä tytöillä on oikeus huolehtia kuukautisterveydestään. Tuemme teini-ikäisiä tyttöjä jakamalla kuukautisterveyttä ja hygieniaa edistäviä tarvikepaketteja. 

Pieni ukrainalainen tyttö istuu lattialla ja katsoo suoraan kameraan. Hänen vieressään lattialla on muovileluja.

Lue ajankohtaiset uutiset työstämme Ukrainassa ja naapurimaissa

Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.
Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.
Moldovalainen Anna auttaa ukrainalaisia pakolaisia.
Artikkelit, 4.5.2023

Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen luo merkitystä elämään 

Sodan kärjistyessä Ukrainassa viime vuoden keväällä Anna halusi tehdä jotain auttaakseen tuhansia Moldovaan saapuneita pakolaisia.
Ukrainalainen Natalia ja hänen lapsensa
Artikkelit, 8.3.2023

Naistenpäivän kirje Ukrainasta

Vuodessa perheiden elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Myös naistenpäivää vietetään sodan keskellä. Naistenpäivänä haluamme jakaa maailmalle ukrainalaisen Natalian kirjeen.

Hätäapukeräys

Auta rakentamaan turvaa tuhon keskelle

Ukrainan lapset tarvitsevat meitä nyt. Sinä voit auttaa.

Ukrainalainen tyttö romanialaisessa pakolaiskeskuksessa.
Ukrainalainen tyttö romanialaisessa pakolaiskeskuksessa.