Työmme Ukrainassa

Näin autamme Ukrainan sotaa pakenevia

Ukrainalaiset lapset istuvat pöydän ympärillä lapsiystävällisessä tilassa.

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Sodan keskellä elävät ja sotaa paenneet lapset perheineen joutuvat elämään humanitaarisen kriisin keskellä joka päivä. Me tarjoamme hätäapua, suojelemme lapsia ja tuemme koulunkäynnin jatkumista Ukrainassa ja naapurimaissa.

Jopa 14 miljoonaa ihmistä Ukrainassa tarvitsee humanitaarista apua. Heistä kolme miljoonaa on lapsia. Tärkeää infrastruktuuria, kuten kouluja ja sairaaloita, on tuhottu ympäri Ukrainaa. Pitkittynyt sota lisää mielenterveyshaasteita ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

Humanitaarisen avun tarve on valtava ja tulee jatkumaan pitkään. Osallistumalla hätäapukeräykseemme sinä voit auttaa.

Tuemme lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia

Työskentelemme paikallisten kumppaniemme kanssa Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa. Keskitymme erityisesti koulunkäynnin tukemiseen, lastensuojeluun ja psykososiaaliseen tukeen.

  • Varmistamme, että sodan koettelemilla lapsilla on pääsy turvalliseen ja laadukkaaseen opetukseen. Jaamme koulutarvikkeita, tarjoamme välineitä etäopiskeluuun ja koulutamme opettajia.
  • Vahvistamme lastensuojelua muun muassa kouluttamalla paikallisia viranomaisia ja kumppaneitamme lastensuojelusta sekä tunnistamalla yksin liikkuvia tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia lapsia.
  • Koulutamme raja-alueilla ja vastaanottokeskuksissa työskenteleviä ammattilaisia psykologisesta ensiavusta ja perustamme turvallisia tiloja pakolaiskeskuksiin.
  • Jaamme hätäaputarvikkeita, kuten ruokapakkauksia, käteisapua ja lämmityslaitteita.
  • Tuemme myös pakolaisia vastaanottavia yhteisöjä ja edistämme pakolaisperheiden ja paikallisten yhteisöjen yhteenkuuluvuutta.
  • Tuemme perheitä ja lapsia niin kauan kuin apua tarvitaan. Olemme läsnä Ukrainassa sekä Itä- ja Keski-Euroopan alueella koko konfliktin ajan sekä pitkäjänteisesti toipumisvaiheen ja jälleenrakennuksen aikana.
Planin työntekijät jakavat avustustarvikkeita Moldovassa ukrainalaisille pakolaisille.

Työmme tuloksia:

Ikoni ruoka

650 000

Yhdessä tukijoidemme kanssa olemme auttaneet yli 650 000:ta ihmistä Ukrainassa ja naapurimaissa.

Ikoni reppu

30 000

Olemme parantaneet yli 30 000 lapsen mahdollisuuksia käydä koulua Ukrainassa.

Leikkiterapiaikoni

49

Työskentelemme tiiviisti paikallisen kansalaisyhteiskunnan kanssa ja viemme avun perille yhdessä 49 kumppanin kanssa.

Järjestämme Moldovassa yhteistä toimintaa pakolaislapsille ja paikallisille lapsille, jotta Ukrainasta paenneet lapset pääsisivät nopeammin osaksi paikallista koulua ja yhteiskuntaa.

Koulunkäynti tuo turvaa hädän keskellä

Sota on keskeyttänyt miljoonien lasten koulunkäynnin. Yksi työmme painopisteistä on auttaa lapsia palaamaan kouluun. Miksi koulunkäynnin jatkuminen on niin tärkeää? 

  • Mahdollisuus käydä koulua voi olla kriisin keskellä eläville lapsille henkireikä.  
  • Koulunkäynti auttaa lapsia selviämään kriisin aiheuttamasta järkytyksestä, luo turvallisia rutiineja ja auttaa lapsia pääsemään kiinni normaaliin arkeen kriisin keskellä. 
  • Pakolaislapsille koulunkäynti on myös tärkeä osa uuden elämän rakentamista. Siksi on tärkeää tukea pakolaisia vastaanottavien yhteisöjen kouluja. 
  • Mahdollisuus käydä koulua on myös jokaiselle lapselle kuuluva perusoikeus.  
Ukrainalainen tyttö koulureppu selässään Moldovassa.

Kriisit uhkaavat tyttöjen oikeuksia

Tiedämme, että kriiseissä ja konflikteissa tytöt kohtaavat erityisiä haasteita. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa vastataksemme tyttöjen tarpeisiin kriisin aikana ja sen jälkeen. 

Väkivallan riskit jatkuvat myös sen jälkeen, kun lapset ja naiset ovat paenneet Ukrainasta. Kaukana kotoa ja ilman tukiverkkoja sotaa pakenevat lapset ja naiset ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytön ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi. Siksi koulutamme Ukrainan naapurimaissa paikallisia viranomaisia tyttöihin kohdistuvista riskeistä, kuten seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä. 

Kuukautiset eivät lopu kriiseissä ja katastrofeissa. Myös kriisien keskellä tytöillä on oikeus huolehtia kuukautisterveydestään. Tuemme teini-ikäisiä tyttöjä jakamalla kuukautisterveyttä ja hygieniaa edistäviä tarvikepaketteja. 

Pieni ukrainalainen tyttö istuu lattialla ja katsoo suoraan kameraan. Hänen vieressään lattialla on muovileluja.

Lue ajankohtaiset uutiset työstämme Ukrainassa ja naapurimaissa

Tuhoutunut koulu Ukrainassa. Seinää kaatunut, kuvassa näkyy rapistunut liikuntasalin koripalloteline.
Kannanotot, 23.2.2024

Ukraina: Sodassa on kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana päivittäin 42 siviiliä

Kaksi vuotta Ukrainan sodan kärjistymisen jälkeen yli 10 500 siviiliä on kuollut, heistä 587 lapsia,…
Kotimaastaan Romaniaan paennut ukrainalainen Olena istuu portaikossa ja katsoo sivuun.
Artikkelit, 12.2.2024

Sota jättää jäljet lasten ja nuorten mielenterveyteen

Ukrainan sodan kärjistymisestä on kulunut lähes kaksi vuotta, ja sodalla on syvä vaikutus nuorten mielenterveyteen. Neljä nuorta kertoo rohkeasti ja avoimesti siitä, miten sota on vaikuttanut heidän mielenterveyteensä.
Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.
Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.

Hätäapukeräys

Lahjoita turvaa hädän keskelle

Ukrainan lapset tarvitsevat meitä nyt. Sinä voit auttaa.

Ukrainalainen lapsi katsoo mietteliäänä pakolaislapsille tarkoitetussa turvallisessa tilassa Moldovassa.
Ukrainalainen lapsi katsoo mietteliäänä pakolaislapsille tarkoitetussa turvallisessa tilassa Moldovassa.