Mediatiedotteet, 30.1.2024

Uusi palkinto: Planin tyttöpalkinto nostaa esiin tasa-arvon puolustajia

Joukko nuoria seisoo ryhmässä värikkäillä betoniportailla.

Planin tyttöpalkinnon voi saada Suomessa toimiva henkilö, ryhmä tai organisaatio, joka edistää merkittävästi tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Julkistamme ensimmäisen voittajan kansainvälisen tyttöjen päivän aikaan lokakuussa.


Jaamme tänä vuonna ensimmäistä kertaa Planin tyttöpalkinnon. Palkinnon tarkoitus on nostaa esiin Suomessa toimivia ihmisiä ja yhteisöjä, jotka edistävät tyttöjen oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa.

”Tasa-arvo ei toteudu vielä missään maailman maassa, ja tytöt kaikessa moninaisuudessaan kohtaavat edelleen ihmisoikeusloukkauksia. Planin tyttöpalkinnolla haluamme vauhdittaa Suomen tasa-arvokehitystä ja samalla tehdä näkyväksi sitä, että tyttöjen kohtaamat haasteet ovat globaaleja – ne vain ilmenevät eri tavoin eri yhteiskunnissa”, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Uuden palkinnon ehdokasasettelu avautuu huhtikuussa. Julkistamme voittajan kansainvälisen tyttöjen päivän aikaan lokakuussa. YK perusti 11.10. vietettävän kansainvälisen tyttöjen päivän Plan Internationalin aloitteesta kiinnittääkseen huomiota tyttöjen asemaan ja siihen, ettei maailma ole tasa-arvoinen.

Kuka tahansa voi ehdottaa Planin tyttöpalkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Toiminta voi liittyä esimerkiksi sukupuoleen perustuvan väkivallan, hyväksikäytön tai tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisemiseen, monimuotoisuuden edistämiseen koulutuksessa ja työelämässä tai sellaisten ihmisten äänen vahvistamiseen, jotka eivät muuten tule kuulluiksi yhteiskunnassamme. Työ voi keskittyä vain kotimaahan tai sillä voi olla myös kansainvälistä vaikutusta.

Tuomaristoa johtava Fatim Diarra tahtoo kannustaa tienraivaajia

Voittajan valitsee tuomaristo, jonka jäsenet edistävät yhteiskunnan eri aloilla ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa. Tuomaristoa johtaa vuonna 2024 kansanedustaja Fatim Diarra (vihr), joka on Planin hallituksen jäsen.

”Sukupuoleen perustuva syrjintä, kehorauhan häirintä ja mahdollisuuksien puute eivät ole tyttöjen ongelmia vaan yhteiskunnan ongelmia. Vaatii rohkeutta haastaa eriarvoistavat rakenteet ja tehdä ennakkoluuloja näkyviksi. Siksi koen tärkeäksi, että voimme Planin tyttöpalkinnolla nostaa esiin ja tukea rohkeita ihmisiä, jotka raivaavat tietä tasa-arvolle joka päivä”, Diarra sanoo.

Tuomaristoon kuuluvat Hoiwan toimitusjohtaja Fadumo Ali, S-ryhmän mediajohtaja Päivi Anttikoski, yrittäjä Sointu Borg, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok), somevaikuttaja Joonas Pesonen, professori Helena Ranta, aktivisti Katariina Räikkönen, toimittaja-kirjailija Rauli Virtanen ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Palkinto koostuu juhlasta, jossa nostetaan esiin voittajan ja finalistien työtä, kunniakirjasta sekä palkintopokaalista.

Planin tyttöpalkinto on jo vakiintunut osaksi kansainvälisen järjestön toimintaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Palkinto on saanut muissa Pohjoismaissa hyvän vastaanoton ja laajan näkyvyyden, ja yleisö on asettanut joka vuosi ehdolle kymmeniä tyttöjen oikeuksien puolustajia.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi