Artikkelit Mediatiedotteet, 17.5.2023

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä. Joka kolmas tinkii kuukautissuojien laadusta ja käyttää suojia suositusaikaa pidempään. Valtaosa vastaajista kannattaa ilmaisten kuukautissuojien tarjoamista kouluissa sekä suojien arvonlisäveron laskemista terveystuotteiden tasolle tai poistamista.

Kuukautisköyhyys on Suomessa merkittävä ongelma, osoittaa lastenoikeus- ja tasa-arvojärjestö Plan International Suomen tuore kyselytutkimus. Kuukautisköyhyys koettelee erityisesti opiskelijoita sekä työelämän ulkopuolella olevia naisia, joilla on muutenkin toimeentulohaasteita. Suomalaisten tyttöjen ja naisten kokemaa kuukautisköyhyyttä sekä asenteita kuukautissuojien hinnoitteluun kartoitti Planin tilauksesta Kantar Public, jonka kyselyyn vastasi 1 007 Suomessa asuvaa 15–60-vuotiasta tyttöä ja naista.

Kyselytutkimuksen vastaajista 14 % ilmoittaa, että heillä on ollut silloin tällöin tai usein vaikeuksia saada rahat riittämään kuukautissuojiin. 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä vastaava osuus on korkeampi, 22 %.

Suomessa vain harva joutuu jäämään pois koulusta tai töistä, koska rahat eivät riitä kuukautissuojiin. Yhteensä 5 % vastaajista arvioi näin tapahtuneen joskus harvoin, toisinaan tai usein.

”Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, ja halusimme selvittää, miten se ilmenee Suomessa. Se on yksi niistä ongelmista, joita tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa kohtaavat suhteettoman usein ikänsä, sukupuolensa ja toimeentulohaasteidensa vuoksi”, Plan International Suomen viestintäjohtaja Anna Könönen sanoo.

”Vaikka kuukautisköyhyys ei katkaise Suomessa tyttöjen koulutusta, kuten matalan tulotason maissa yhä usein käy, se on täälläkin merkittävä, liian pitkään sivuutettu ongelma. Kuukautisköyhyyteen on puututtava poliittisilla ratkaisuilla, ja meidän on lisättävä yhteiskunnallisia toimia maksuttomien ja edullisempien kuukautistuotteiden puolesta.”

Lähes kolmannes (32 %) kyselytutkimuksen vastaajista on käyttänyt kuukautissuojia niiden hinnan takia suositusaikaa pidempään silloin tällöin tai usein. Lähes joka neljäs (23 %) arvioi näin tapahtuneen joskus. Käytäntö on yleisin 15–24-vuotiailla, peruskoulutetuilla (sis. ylioppilaat ja ammatillisen perustutkinnon suorittaneet), ansiotyön ulkopuolella olevilla sekä niillä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessa hankinnoistaan.

30 % vastaajista on joutunut valitsemaan silloin tällöin tai usein itselleen huonommin sopivia kuukautissuojia hinnan takia. 15–24-vuotiasta näin on joutunut tekemään 42 %.

”Siteen tai tamponin käyttäminen suositusaikaa pidempään lisää tulehdusriskiä. Se voi myös aiheuttaa esimerkiksi hajuhaittoja ja ohivuotoja, samoin kuin itselle huonosti sopivien suojien käyttäminen. Kuukautisköyhyys uhkaa monin tavoin terveyttä, elämänlaatua ja omanarvontuntoa”, Könönen sanoo.

Vastaajat haluavat kuukautissuojien ALV:n alas ja ilmaiset suojat kouluihin

Kyselytutkimuksen vastaajat kokevat kuukautissuojien hinnan korkeaksi. Vain yksi sadasta pitää kuukautissuojia erittäin edullisina. Harvempi kuin joka viides (17 %) pitää niitä melko edullisina. Melko kalliina suojia pitää 39 % ja erittäin kalliina 5 %.

15–24-vuotiaat pitävät kuukautissuojia selvästi kalliimpina kuin muut ikäryhmät. Ero on suurin 50–60-vuotiaisiin, joista hieman yli kolmannes (34 %) pitää suojia kalliina, kun nuorimman ikäryhmän vastaava tulos on 59 %. Ansiotyössä olevat pitävät hintatasoa vähemmän kalliina kuin ne, jotka eivät ole ansiotyössä (37 % / 55 %).

Suuri enemmistö vastaajista (80 %) on sitä mieltä, että kouluissa pitäisi olla ilmaiseksi saatavilla kuukautissuojia. Vain 8 % on eri mieltä ja 12 % ei osaa arvioida asiaa. Voimakkaimmin asiaa puoltavat 15–24-vuotiaat, peruskoulutetut ja ne, joilla on ollut vaikeuksia saada rahat riittämään kuukautissuojien hankintaan.

Vastaajat puoltavat lähes yksimielisesti myös kuukautissuojien arvonlisäveron laskua. Enemmistö (56 %) on sitä mieltä, että kuukautissuojien arvonlisävero pitäisi laskea apteekissa myytävien terveystuotteiden tasolle. Hieman yli kolmannes (36 %) arvioi, että ALV pitäisi poistaa kokonaan. Vain 3 % on sitä mieltä, että arvonlisävero pitäisi säilyttää nykyisellään 24 prosentissa.

”Kuukautissuojien arvonlisävero on korkein mahdollinen, sama kuin luksustuotteilla. Tämä on selvä tasa-arvo-ongelma: tyttöjä ja naisia verotetaan kohtuuttomasti luonnolliseen ruumiintoimintoon liittyvästä pakollisesta hankinnasta. Kuukautistuotteiden hintoihin puuttumiselle ja ALV:n laskulle on kyselymme valossa selvä tuki”, Planin Anna Könönen arvioi.

KORJAUS: Tiedotteesta poistettu kohta, jossa virheellisesti ilmoitettiin, että kaikkien apteekeissa myytävien terveystuotteiden arvonlisävero olisi 10 prosenttia. Todellisuudessa vain lääkkeet kuuluvat 10 prosentin verokantaan.

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Lue lisää >
Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule tyttösponssiksi.

Tyttösponssina autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.