Mediatiedotteet, 17.4.2020

Kymmenen tehohoitopaikkaa lähes miljoonalle ihmiselle – koronakatastrofi uhkaa maailman suurinta pakolaisleiriä Bangladeshissa

Koronaviruksen leviämisellä olisi tuhoisat seuraukset maailman suurimmassa pakolaisleirien keskittymässä Bangladeshin Cox’s Bazarissa, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International. Vaarassa ovat niin elintärkeät ruoka- ja vesijakelut kuin lasten koulutuskin.

Koronapandemia uhkaa Cox’s Bazarissa pakolaisten elintärkeitä palveluita ja sairastuvilla olisi hyvin heikot mahdollisuudet saada hoitoa, toteaa Plan International Bangladeshin ohjelmapäällikkö Mohammed Riyas. Cox’s Bazarin tiiviissä telttaleirien keskittymässä asuu noin 855 000 Myanmarista paennutta rohingya-muslimia, ja aluetta onkin arvioitu maailman suurimmaksi pakolaisleiriksi.

Ihmisten liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu Cox’s Bazarissa voimakkaasti epidemian ehkäisemiseksi. Vain elintärkeät ruuan, veden ja lääkkeiden jakelut sekä hygieniatiedon levittäminen ovat sallittuja. Alueen koulut on suljettu toistaiseksi. Vaikka leireillä ei ole vielä vahvistettuja tartuntoja, asiantuntijoiden mukaan kysymys on vain ajasta.

– Ihmiset elävät jatkuvassa pelossa siitä, kuinka he selviytyvät, jos epidemiasta tulee vakava. Pelko on hyvin todellinen. He ovat jo kokeneet sodan, ja nyt heillä on edessään uusi valtava haaste, Riyas sanoo.

Cox’s Bazarin olosuhteet ovat erittäin haastavat. Pulaa on esimerkiksi puhtaasta vedestä, käymälöistä ja sähköstä. Alueella on vain yksi tartuntojen testauspiste, yksi eristystila sairastuneita varten ja yksi sairaala, jossa on 10 tehohoitopaikkaa. Bangladeshin hallitus ja humanitaariset järjestöt pyrkivät vahvistamaan kapasiteettia pikaisesti.

– Kyse on yhdestä maailman tiheimmin asutuista pakolaisleirialueista. Väestötiheys on 40 000 ihmistä neliökilometriä kohden. Turvavälien pitäminen ja sosiaalinen eristäytyminen ovat käytännössä mahdottomia. Ne ovat luksusta. Paras mahdollisuutemme on yrittää pitää tartunnat nollassa, Riyas arvioi.

Plan International pyrkii keräämään sata miljoonaa euroa suojellakseen maailman heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja heidän yhteisöjään koronapandemian vaikutuksilta. Järjestö torjuu viruksen leviämistä ja suojelee haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, erityisesti heikossa asemassa olevia tyttöjä, pandemian vaikutuksilta yli 50 maassa, myös Bangladeshissa.
 

Cox’s Bazarin tiiviissä telttaleirien keskittymässä asuu noin 855 000 Myanmarista paennutta rohingya-muslimia, ja aluetta onkin arvioitu maailman suurimmaksi pakolaisleiriksi.
Cox’s Bazarin tiiviissä telttaleirien keskittymässä asuu noin 855 000 Myanmarista paennutta rohingya-muslimia, ja aluetta onkin arvioitu maailman suurimmaksi pakolaisleiriksi.

Koronapandemia vaikuttanut myös koulutukseen

Planin humanitaarisen työn tekijät vierailevat Cox’s Bazarissa päivittäin ja lisäävät tietoa koronaviruksen torjumisesta sekä parantavat mahdollisuuksia puhtaaseen veteen ja hygieniasta huolehtimiseen. Samalla he jatkavat pitkäjänteistä lastensuojelutyötä. Planin työntekijät käyttävät suojavarusteita ja noudattavat tiukkoja hygienia- ja turvavälimääräyksiä sekä käyvät säännöllisissä kuumemittauksissa pakolaisväestön suojelemiseksi.

– Jos koronavirus leviää laajasti Cox’s Bazarissa, humanitaarinen työ saattaa vähentyä tai loppua kokonaan. Elintärkeät palvelut, kuten ruoka- ja vesijakelut, voivat keskeytyä, Riyas varoittaa.

– Koronapandemia on vaikuttanut vakavasti myös koulutukseen. Meidän täytyy työskennellä yhdessä viranomaisten kanssa, jotta voimme rakentaa uudelleen koulutuspalvelut ja saada oppilaat takaisin kouluun. Verkko-oppiminen ei ole näille lapsille vaihtoehto, joten meidän täytyy löytää vaihtoehtoisia keinoja tukea heidän oppimistaan.

Terveyteen ja koronapandemiaan liittyvän tiedon jakaminen on Cox’s Bazarissa valtava haaste, koska alueella ei ole luotettavaa verkkoyhteyttä eikä valtaosa asukkaista pääse internetiin.

Plan International on vedonnut 25 muun humanitaarisen järjestön kanssa Bangladeshin ja Myanmarin hallituksiin, jotta Cox’s Bazarin asukkaille saataisiin kunnollinen verkkoyhteys. Se auttaisi luotettavan tiedon levittämisessä ja vähentäisi paniikkimielialaa, joka leviää nyt leireillä.

– Pakolaiset saavat tällä hetkellä tietoa koronaviruksesta vain viranomaisilta ja humanitaarisen työn tekijöiltä. Heillä ei ole käytössään televisiota, radiota tai internetiä, ja tiedon puute aiheuttaa pelkoa, Mohammed Riyas sanoo.

– Naiset ja tytöt ovat erityisen haavoittuvaisia, koska heidän on vaikeinta saada tietoa. Meidän on varmistettava, että oikea informaatio tavoittaa miehet ja naiset tasapuolisesti. Tieto pelastaa henkiä.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi