Kuukautispäivä 28.5.2024

Se aika kuukaudesta. Puolustaa tasa-arvoa.

Kaikilla on oikeus käydä koulua ja elää täyttä elämää, myös kuukautisten aikana. On aika puolustaa tasa-arvoa – oletko mukana?

Se aika kuukaudesta. Tukea tyttöjä.

Kuukautisissa on kyse tasa-arvosta

Tiesitkö, että monet tytöt eivät voi kuukautisten aikana käydä koulua tai osallistua yhteisöjensä normaaliin arkeen? Kuukautissuojien puute ja haitalliset kuukautisstigmat rajoittavat tyttöjen elämää ympäri maailmaa. Ihmiset, joilla on kuukautiset, kohtaavat häpeää ja eristämistä.

Me haluamme tähän muutoksen. Kuukautiset eivät ole syy syrjiä vaan yhdistävät satoja miljoonia ihmisiä.

28.5. on kansainvälinen kuukautispäivä. Kuukautispäivänä me nostamme esiin kuukautisköyhyyden ja kuukautissyrjinnän vaikutuksia ja vaadimme kaikille tasa-arvoista kohtelua.

Tytöt ja tasa-arvo tarvitsevat liittolaisia. Oletko sinä mukana? Planin Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana tuet tyttöjen oikeuksien toteutumista ja tyttöjen koulunkäyntiä, myös kuukautisten aikana.

Guatemalalainen Nesly puolustaa tyttöjen oikeuksia.

Näin sinun tukesi vaikuttaa

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana tuet tyttöjen koulunkäyntiä ja autat nujertamaan kuukautishäpeää. Lahjoituksesi avulla työskentelemme kuukautissyrjinnän lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi mm. Ugandassa, Etiopiassa, Mosambikissa, Laosissa, Myanmarissa ja Zimbabwessa. Sinun tuellasi me:

  • jaamme uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia ja kuukautisterveystarvikkeita
  • tuemme kestositeiden valmistusta
  • rakennamme kouluihin kunnollisia, lukollisia ja esteettömiä vessoja ja vesipisteitä
  • lisäämme oikeaa tietoa kuukautisista ja kuukautisterveydestä
  • puramme kuukautismyyttejä ja -stigmoja yhdessä nuorten kanssa ja laajemmin yhteisöissä.
Kenialainen Faulat haluaa puhua avoimesti kuukautisista.
Nepalilainen Pushpa on saanut tietoa kuukautisista.

Kuukautiset ja koulunkäynti

Tytöt ympäri maailmaa eivät voi käydä koulua kuukautisten aikana, koska heillä ei ole varaa kuukautissuojiin, eikä kouluissa ole kunnollisia vessoja tai vesipisteitä. Useammasta kuin joka kolmannesta maailman koulusta puuttuu puhdas ja turvallinen vessa.

Tytöt joutuvat jäämään kotiin vuotopäivien ajaksi kuukautissuojien ja peseytymismahdollisuuksien puutteen takia. Kuukautisten takia menetetyt koulupäivät johtavat ajan kuluessa siihen, että tytöt jäävät opinnoissaan jälkeen tai joutuvat jättämään koulunsa kesken.

 

Tue koulutusta
Guatemalalainen Norma oppi Planin koulutuksessa kuukautisterveydestä.

Kuukautisstigmat aiheuttavat häpeää

Kuukautismyytit ja puutteellinen tieto johtavat häpäisemiseen ja eristämiseen. Joissakin maissa ajatellaan, että tyttö on epäpuhdas kuukautisten aikana. Siksi tytöt saatetaan eristää yhteisöjensä normaalista arjesta kuukautisten ajaksi.

Tiedonpuute kuukautisista aiheuttaa ahdistusta ja häpeää. Monissa maissa tytöt eivät tiedä kuukautisista mitään ennen ensimmäisiä kuukautisiaan.


Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat meitä purkamaan haitallisia kuukautisstigmoja.

 

Tule mukaan
15-vuotias Ukrainan sotaa paennut Katy seisoo sisarustensa edessä ja katsoo hymyillen kameraan. Ukrainan sota koettelee tyttöjä erityisellä tavalla. Plan tukee tyttöjä keskellä kriisejä, ympäri maailmaa.

Kuukautiset tulevat myös keskellä kriisiä

Kuukautiset eivät lopu kriisien ajaksi. Keskellä sotaa elävien tai pakolaisiksi joutuneiden on kuitenkin hyvin vaikeaa huolehtia kuukautisterveydestään, peseytyä ja saada kuukautissuojia.

Konfliktialueilla ja pakolaisleireillä ei usein ole juoksevaa vettä, ja ilman vettä kuukautisten kanssa eläminen on vaikeaa. Kun rahasta on muutenkin pulaa, kuukautissuojia ei ole useinkaan mahdollista hankkia.

 

Tue tyttöjä kriiseissä
Noin puolet tytöistä Ugandassa ja Indonesiassa ei käy koulussa kuukautisten aikana.
37 prosenttia 15-24-vuotiaista pojista Brasiliassa, Indonesiassa, Ugandassa ja Hollannissa sanoo, että kuukautiset tulisi pitää täysin salassa.
500 miljoonaa tyttöä ja naista on ilman kuukautissuojia tai mahdollisuutta huolehtia kuukautisterveydestään.

Tyttösponssi

Tule tasa-arvon puolelle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana edistät tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista siellä, missä tukeasi eniten tarvitaan. Lahjoituksesi avulla tytöt voivat käydä koulua, myös kuukautisten aikana. Liity tyttöjen oikeuksien liittolaiseksi jo tänään!

Piirroskuvitus: verinen kuukautisside, jolla on hämmentynyt ilme.
Mediatiedotteet, 20.5.2024

Tutkimus: Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisista

Plan International Suomen teettämä kyselytutkimus osoittaa myös, että etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista.
Nepalilainen Pushpa, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Artikkelit, 14.5.2024

Ei enää vanhoja rättejä kuukautissuojina

Kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä ovat yhä olemassa Nepalissa, vaikka hygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin ennen. Pushpa, 16, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Mosambikilainen Pedro istuu ompelukoneensa ääressä ompelemassa kestokuukautissuojia.
Artikkelit, 4.5.2024

”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”

Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan.