Saran perheellä on jälleen ruokaa

Ruoka ja lääkkeet ovat kallistuneet Mosambikissa koronapandemian vuoksi, mikä on lisännyt pienten lasten vakavaa aliravitsemusta. Olemme jakaneet suoraa taloudellista tukea haavoittuvimmassa asemassa oleville perheille, jotta ihmiset selviäisivät välttämättömistä hankinnoistaan. 

17-vuotias Sara asuu vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Nampulan maakunnassa, joka kuuluu elintarvikepulan pahiten koettelemiin alueisiin.

 “Pandemian alkuvaiheessa oli hyvin vaikeaa, koska perheelleni sanottiin, ettemme saa mennä pellolle viljelemään tai etsimään ruokaa sakkojen uhalla. Olimme erittäin nälkäisiä”, Sara kertoo.

Aluksi koronavirusta koskevaa tietoa oli saatavilla vain portugaliksi, jota puhutaan pääasiassa kaupungeissa. Maaseudulla asuva väestö käyttää enimmäkseen paikallisia kieliä. Siksi yhteisöt eivät ymmärtäneet uutisia tai pystyneet noudattamaan hallituksen ohjeita. Saran perheellä ei ollut myöskään radiota tai televisiota sähköjen puuttumisen vuoksi, mikä vaikeutti tiedon saamista entisestään.

Koronatiedotuksesta tuli tärkein prioriteettimme kummiyhteisöissä. Jaoimme tietoa megafonien, julisteiden ja esitteiden välityksellä. Lähetimme myös viestejä paikallisilla kielillä yhteisöjen omien radioasemien kautta.

”Planin vapaaehtoinen tuli kotipihaamme opastamaan, kuinka voimme suojautua virukselta, mikä antoi meille mahdollisuuden jatkaa peltotöitämme. Saimme myös hygieniatarvikkeita sekä ilman sähköä toimivan radion. Siitä lähtien meillä on ollut tarpeeksi ruokaa ja luotettavaa tietoa koronatilanteesta. Sadostamme riittää jopa myytäväksi”, Sara iloitsee.