Sierraleonelainen tyttö pitelee sinistä radiota kädessään ja hymyilee.

Radiot auttavat koululaisia oppimaan Sierra Leonessa

Kuten useimmat lapset ja nuoret Sierra Leonessa, 15-vuotias Jeneba on ollut pois koulusta jo lähes vuoden koronapandemian vuoksi.

Sierra Leonen hallitus on suunnitellut radio-opetusohjelman, jonka avulla lapset voivat opiskella kotonaan. Radio-opetus vakiintui tavaksi jo vuonna 2014 ebolaepidemian aikana. Kun korona-virus alkoi levitä maassa, radio-opetus käynnistyi jälleen kahdesti päivässä.

Jeneban on kuitenkin ollut vaikea seurata opetusta, koska hänen kotonaan ei ole ollut radiota.

Koulujen sulkemisella on tytöille muitakin huolestuttavia seurauksia kuin jälkeen jääminen opetuksesta. Jeneba on huolissaan teiniraskauksien lisääntymisestä.

– Yhä useammat tytöt tulevat raskaaksi. Näimme sen myös ebolan aikaan, hän sanoo.

Planin selvityksessä ilmeni, että monelta perheeltä puuttuu radio, ja jos perheessä onkin radio, se ei todennäköisesti ole tyttöjen käytössä. Niinpä Plan jakoi yhteistyössä Lifeline Energy -järjestön kanssa 25 000 aurinkosähköllä toimivaa radiota kummiyhteisöissä eläville tytöille. Jeneba oli yksi ensimmäisistä radion saaneista.

– Kun sain vihdoin radion, puristin sitä ja kuiskasin itselleni, etten enää joudu jäämään vaille opetusta. Olen onnellinen radio-opetuksesta. Tuntuu melkein kuin opettaja olisi edessäni.

Jeneba aikoo auttaa myös pikkuveljeään oppimaan radion avulla.

– Radio on nyt ystäväni, joka pitää minulle seuraa.