Nuoret teknologiavaikuttajat luovat tasa-arvoisempaa tulevaisuutta 

Future Female ja Plan yhdistivät voimansa tasa-arvoisemman teknologian puolesta. Nuoret vaikuttajat edistivät mentoreidensa tuella tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta teknologia-alan yrityksissä.

Heidi Kleemola
Kuvat:
Heidi Kleemola

Työelämäverkosto Future Female ja Plan toimivat jo toista kertaa yhdessä teknologian tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta. Vuoden alussa alkoi mentorointiohjelma, johon osallistui 25 iältään 15–25-vuotiasta vaikuttajanuorta.

Nuoret teknologiavaikuttajat perehtyivät kolmen kuukauden aikana tasa-arvoon ja työstivät neljässä ryhmässä mentoreidensa tuella projekteja monimuotoisemman teknologia-alan puolesta. Nuoret tekivät yrityksen tasa-arvoisuutta kartoittavan kyselyn, tasa-arvovisan, podcast-jakson ja somekampanjan tasa-arvon edistämiseksi teknologia-alalla. Koulutus huipentui Girls in ICT -päivän ulostuloihin 28.4.

Tasa-arvoa työelämään 

”Olen oppinut, että tasa-arvo ei ole yksinkertainen asia ja että työelämässä on myös ongelmakohtia. Minut on yllättänyt se, että Suomessakin on niin paljon kehitettävää tasa-arvossa. Todella moni kokee vieläkin esimerkiksi rasismia työpaikalla, ja myös esteettömyys voi olla ongelma”, sanoo Claudia Johansson, 17. 

Claudian ryhmä toteutti teknologiayritys Goforen työntekijöille kyselyn yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.

”Minua ja kavereitani kiinnostaa yhdenvertaisuus. Se on tärkeä arvo meille kaikille. Haluaisin olla aikuisena vaikuttaja, vähentää rasismia ja puhua tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta”, Claudia sanoo. 

Miehet kehittävät sovelluksia 

”On ollut antoisaa nähdä, miten monenlaisista taustoista teknologia-alalle voi päätyä. Se on laajentanut omia uranäkymiäni ja avannut henkisesti ovia myös teknologia-alalle”, kertoo Kaarina Harkonmäki, 20. 

Kaarinan ryhmä DEI Goes Some suunnitteli ohjelmistoyritys Brellalle somestrategiaa, jossa huomioidaan tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työpaikalla. Nuoret tekivät myös Brellan toimistolla TikTok-videon, jossa kysyttiin, mitä tasa-arvo merkitsee työntekijöille.  

Nuoria yllätti koulutuksen aikana tieto, että maailmassa vain kahdeksan prosenttia sovellusten kehittäjistä on naisia.

”Some on läsnä jokapäiväisessä elämässäni, ja sillä on suuri vaikutus elämään. Voiko somea enää edes erottaa erilliseksi maailmakseen? On huimaa ajatella, että vain niin pienin osuus sovellusten kehittäjistä on naisia. Minua kiinnostaa, kenellä on näissä asioissa valtaa ja kenelle teknologia on suunniteltu”, Kaarina sanoo.

Mentorointiohjelman tavoitteena on ollut lisätä nuorten tietoisuutta teknologia-alasta ja sen asa-arvokysymyksistä. Samalla se on vahvistanut nuorten itsevarmuutta ja taitoja toimia aktiivisena kansalaisena.

”On upeaa huomata, että nuoret ovat todella edellä teknologiaopissa. Samalla heillä on todella terveelliset arvot ja suhtautuminen työn tekemiseen. Siitä tulee erityisen hyvä mieli”, sanoo Saija Portugal, joka toimi toisena mentorina Brellan ryhmässä.

Mentoreista esikuvia

Yksi nuorten ryhmistä teki podcastin siitä, miten suurin osa digitaalisen maailman kehittäjistä on miehiä.

”Pohdimme, millaista olisi, jos teknologian kehittäminen olisi monimuotoisempaa. Opiskelen itse teknologia-alalla ja haluaisin vaikuttaa siihen, että enemmän tyttöjä lähtisi opiskelemaan alaa. Näin voitaisiin vaikuttaa alan moninaisuuteen”, sanoo Iida Nuortio, 22. 

Suurin osa koulutuksessa olleista nuorista koki oppineensa lisää vaikuttamisesta ja saaneensa lisää tietoa tasa-arvosta.

”Minut yllätti se tieto, että autojen kolaritestit tehdään pääosin miehiä vastaavilla nukeilla. Tasa-arvoa voi edistää myös taustalla omassa jokapäiväisessä elämässä. Ei ole pakko mennä isoille lavoille puhumaan”, sanoo Maiju Virtala, 19.

”Sain mentoreista itselleni oikeita esikuvia. Minulla ei ole ennestään korkeakoulutettuja naisesikuvia esimerkiksi omassa suvussani. Opin mentoreilta, että mihin tahansa tavoitteeseen voi päästä yrittämällä. Opin myös, miten pitkälle hyvällä yhteishengellä pääsee.” 

Toimintamme eri puolilla Suomea pyrkii muutokseen. Tahdomme oikeuden­mukaisemman maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Sen takia puhumme yhä vahvemmin aktivismista. Aktivismi on aktiivista toimintaa muutoksen eteen. Kanssamme voit jatkossakin toimia sinulle sopivalla tavalla tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon eteen. Ole osa muutosta kanssamme!

Kategoriat
Kategoriat
Plan-lehti 2/2022 Kategoriat
Plan-lehti 2/2022

Turvaa ja hätäapua Ukrainan pakolaisille

Plan Internationalin työryhmä
Kuvat:
Mikko Toivonen