Ugandalaisnuori ajaa mopolla Kampalassa.

Nuoret miehet luovat turvallisempaa Kampalaa

Ugandan pääkaupunki Kampala on yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista tytöille. Ahdistelu, kouriminen, huutelu ja seksuaalinen väkivalta ovat arkea. Syy tyttöjen kokemaan uhkaan on useiden poikien ja miesten käytös. Sitä pitää yllä haitallinen macho-kulttuuri.

Kuvat:
Plan International

Muutos on kuitenkin käynnissä. Jo sadat pojat ja nuoret miehet ovat tulleet mukaan Planin työhön luomaan turvallisempaa Kampalaa tytöille – ja kaikille.

Planin Safer Cities -hankkeessa turvattomien alueiden asukkaat, erityisesti tytöt ja nuoret naiset, tunnistavat vaarallisia paikkoja ja miettivät ratkaisuja yhteisönsä turvallisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi katu- ja liikennevalojen lisääminen vaarallisiksi koettuihin paikkoihin on parantanut tilannetta Kampalan slummialueilla.

”Pidin naisia arvottomina seksiobjekteina enkä tiedostanut, että se oli väärin.”

Ugandalainen nuori.

Eric

Tärkeässä roolissa ovat myös koulutukset ja keskustelut yhteisön jäsenten kanssa. Tavoitteena on haastaa ja muuttaa haitallisia normeja, jotka pitävät elossa vanhanaikaisia ja vaarallisia käsityksiä sukupuolirooleista.

Moni poika ja mies on ajatellut aiemmin, että tyttöjen ahdistelu ja väkivallan käyttö ovat osa miehekästä käytöstä, mutta Planin koulutukset ja keskustelut ovat muuttaneet heidän asenteitaan.

Safer Cities -hanke alkoi Kampalassa vuonna 2014 ja on tuottanut hyviä tuloksia. Niiden alueiden asukkaat, joilla Plan työskentelee, arvioivat tyttöjen turvallisuuden parantuneen selvästi. Myös asenneilma-piiri on muuttunut asukkaiden mielestä tasa-arvoisemmaksi.

Eric oli 15-vuotias, kun hän sai lapsen 13-vuotiaan tyttöystävänsä kanssa. Eric keskeytti koulunsa ja alkoi elättää perhettään mopokuskina, joita Ugandassa kutsutaan boda boda -kuskeiksi. Nyt hän on 24-vuotias.

“Asumme slummissa, jossa tapahtuu paljon rikoksia ja jengiväkivaltaa. Alue on turvaton kaikille”, Eric kertoo.

Hän kuuli Safer Cities -hankkeesta, kun Planin työntekijä tuli kutsumaan boda boda -kuskeja mukaan koulutukseen.

“Aluksi en ollut kiinnostunut, mutta sitten oivalsin, että turvallisuusasiat eivät kosketa ainoastaan tyttöjä vaan meitä kaikkia”, Eric sanoo.

“Aiemmin ahdistelin tyttöjä paljon esimerkiksi huutelemalla ja koskettelemalla. Se on boda boda -kuskien yleinen tapa. Pidin naisia arvottomina seksi-objekteina enkä tiedostanut, että se oli väärin.”

Koulutuksissa ja keskusteluissa Eric ja muut nuoret miehet oppivat empatiaa. He alkoivat tarkastella ympäristöään siskojensa, tyttäriensä ja äitiensä näkökulmasta.

“Muutos ei tapahtunut yhdessä yössä, mutta hiljalleen aloimme nähdä tytöt ja nuoret naiset toisin ja ajattelumme muuttui. Saimme intoa puolustaa sukupuolten tasa-arvoa.”

Ugandalaisnuoret pelaavat biljardia.
Ericistä (vas.) on tullut mielipidevaikuttaja, joka on saanut monet ystävänsä kannattamaan sukupuolten tasa-arvoa. 

Eric on innostanut muitakin boda boda -kuskeja mukaan hankkeeseen. Moni ajaa nyt liivissä, jossa lukee: “Tyttöjen turvallisuus on minun turvallisuuttani.”

Eric valitsee myös ajoreittinsä toisin kuin ennen, jotta matka olisi mahdollisimman turvallinen asiakkaalle.

“Nykyisin muut boda boda -kuskit eivät kehtaa ahdistella tyttöjä minun nähteni. Minusta on tullut roolimalli”, Eric kertoo.

Umar, 18, joutui keskeyttämään koulun 16-vuotiaana, koska hänen yksinhuoltajaäitinsä ei pystynyt maksamaan kolmen lapsensa koulutusta.

Nykyisin Umar auttaa äitiään, joka myy katukauppiaana perunoita ja jamsseja. Välillä Umar tekee myös muita hanttihommia epävirallisella sektorilla.

“Pikkusiskoni innosti minut liittymään Safer Cities -hankkeeseen. Haluan, että kaikkia tyttöjä, myös häntä, kohdellaan tasa-arvoisesti.”

Umar

“Vaikken ole koskaan häiriköinyt ketään, asenteessani tyttöjä kohtaan oli silti paljon korjattavaa. Ajattelin, ettei heistä ole juuri mihinkään. Nyt näen heidät toisin. Olen muuttunut. Haluan kamppailla heidän vapautensa puolesta omassa yhteisössäni.”

Umar puhuu myös muille pojille ja nuorille miehille tyttöjen ja naisten kunnioittamisesta ja tasa–arvosta. Hän uskoo, että tasa-arvo on hyväksi kaikille.

“Tyttöjä ahdistelevat miehet ovat raukkoja. Heidän pitäisi miettiä, miltä tuntuisi, jos kyseessä olisi heidän äitinsä, siskonsa tai tyttöystävänsä, ja lopettaa sellainen käytös. Me olemme kaikki ihmisiä.”

Ugandalaisnuoret poseeraavat yhdessä Kampalan kadulla.
Nathan (vas.), Eric, Umar ja Muzafar ovat Safer Cities -hankkeen aktiivisia jäseniä. 

Muzafar, 21, on kasvanut perheessä, jossa on neljä poikaa ja neljä tyttöä. Hän johtaa Planin tukemaa poikien turvallisuuskerhoa. Kerho kokoontuu joka sunnuntai puhumaan tasa-arvosta ja harrastamaan urheilua. Jäsenet pelaavat usein jalkapalloa yhdessä tyttöjen kanssa.

“Seksuaalinen häirintä alkaa kotoa. Tytöt opetetaan kunnioittamaan miehiä ja poikia, ja pojat oppivat ajattelemaan, että he ovat ylivertaisia. Koulussa opimme, että tytöistä kasvaa vaimoja ja pojista lääkäreitä. Pojat kasvavat ajattelemaan, että heillä on oikeus koskea tyttöjen rintoja ja takamuksia ja että tytöt ovat olemassa vain saadakseen lapsia. Tytötkin pitävät tätä ajattelua normaalina, elleivät he saa oppia omista oikeuksistaan”, Muzafar sanoo.

Hän kertoo itsekin häiriköineensä tyttöjä, mutta Planin hankkeessa hänen ajattelunsa on muuttunut täysin. 

Kummina muutat lapsen ja koko hänen yhteisönsä elämän pysyvästi. Plan-kummit tukevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lapsia poistamalla köyhyyttä ja edistämällä lasten yhtäläisiä mahdollisuuksia turvalliseen kasvuun.

Kummin silmin näet enemmän. Ryhdy Plan-kummiksi tästä.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle. Tue tyttöjä tuntemaan oikeutensa ja puolustamaan niitä.

Marie seisoo oviaukossa ja katsoo päättäväisenä kameraan.