Kohti tasa-arvoista ja kriisinkestävää maailmaa

Ossi Heinänen
Ossi Heinänen

Viime vuosi oli haastava ja ristiriitainen kaikille tasa-arvon puolustajille ja humani­taarisen työn tekijöille, myös Planille. Meidän ei tarvinnut pysähtyä pohtimaan työmme tarkoitusta: saimme ympäri maailmaa muistutuksia siitä, että ihmisoikeuksien edistäjiä ja inhimillisen hädän lievittäjiä tarvitaan nyt kipeästi. 

Konfliktien ja luonnonkatastrofien vuoksi ennätyksellinen määrä – 339 miljoonaa ihmistä – tarvitsi humanitaarista apua. Aiemmat lämpötilaennätykset rikkoutuivat, mikä tarkoitti yhä enemmän ilmastonmuutoksen aiheuttamia luonnonmullistuksia. Globaali talouskriisi kuritti yhteiskuntia ja ihmisiä. Sen vakavimmat seuraukset näkyivät nälkäkriisin syvenemisenä monella mantereella. Sukupuolten tasa-arvoa vastustava anti-gender-liike sai jalansijaa eri puolilla maailmaa uhaten tyttöjen ja naisten asemassa saavutettua edistystä. 

Samaan aikaan saimme olla mukana monessa upeassa muutoksessa. Pidimme ääntä tasa-arvon puolesta kaduilla, kouluissa ja sosiaalisessa mediassa yhdessä nuorten aktivistien kanssa. Maailman valtiot sitoutuivat luopumaan fossiilisista polttoaineista Dubain ilmasto­kokouksessa, jossa nuoret vaativat ilmasto-oikeudenmukaisuutta. Ponnistelumme tyttöjen koulutuksen eteen ovat osaltaan johtaneet siihen, että koulussa on nyt 50 miljoonaa tyttöä enemmän kuin vuonna 2015. Myös yhä harvempi tyttö joutuu lapsiavioliittoon.

Planin missiona on parantaa erityisesti kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutusta ja suojelua. Siinä onnistuimme viime vuoden tulosten valossa hyvin. Tuimme yli 41,6 miljoonaa alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta parantamaan elämäänsä. Heistä yli 22 miljoonaa oli tyttöjä.

Autoimme 88 kriisissä ja katastro­fissa ympäri maailmaa. Humanitaarinen työmme tavoitti 22,4 miljoonaa lasta ja aikuista, joista 5,2 miljoonaa oli tyttöjä.

Lahjoittajamme, kumppanimme ja vapaaehtoisemme, kiitos korvaamattomasta tuestanne vuonna 2023! Kerromme tässä lehdessä (s. 14–17), mitä olemme saaneet aikaiseksi teidän ansiostanne. Vuosikertomuksemme löydätte kokonaisuudessaan sivuiltamme: plan.fi/toiminta2023

Tavoitteemme on oikeudenmukainen maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet toteutuvat yhdenvertaisesti. Se on vielä kaukana, mutta voimme saavuttaa sen yhdessä. 

Kiitos korvaamattomasta tuestanne!

Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Silpominen on haava sisälläni

Izla Bethdavid
Kuvat:
Plan International
Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Tyttö ei ole missään turvassa

Katariina Maijala
Kuvat:
Amplifying Girls Through Digital Arts