Globaali nälkäkriisi osuu kovimmin heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin

Anna Könönen

Somalialainen Barwaaqo, 13, joutuu jäämään usein pois koulusta. Hänen tehtävänään on hakea vettä perheelleen. Sitä ei löydy kaivosta tai joesta, koska Barwaaqon perhettä ympäröi kuiva aavikko. Ainoa puhtaan veden lähde on säiliörekka, joka tuo vettä Soolissa sijaitsevan pakolaisleirin asukkaille.

Rekka käy leirissä epäsäännöllisesti, joten Barwaaqon täytyy olla vahdissa muovikanistereineen välillä useita päiviä.

Tytön perhe joutui muuttamaan maatilaltaan pakolaisleirille, koska pitkittyneen kuivuuden takia satoa ei tullut eikä perheellä ollut vettä tai ruokaa. Somaliassa arviolta 700 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa samasta syystä. Vakavasta ruokaturvattomuudesta kärsii maassa jo 4,6 miljoonaa ihmistä. 1,4 miljoonaa somalialaista lasta tarvitsee hoitoa vakavaan aliravitsemukseen.

Kyse ei ole ainoastaan Somaliasta, vaan käynnissä on poikkeuksellisen laaja globaali nälkäkriisi. YK:n arvioiden mukaan 811 miljoonaa ihmistä – siis joka kymmenes ihminen maailmassa – joutuu kamppailemaan päivittäin saadakseen ruokaa lautaselleen. 

Tässä lehdessä kerromme, miten nälkäkriisi vaikuttaa Guatemalassa ja Keniassa. Ruokaturvattomuudella on kohtalokkaita seurauksia erityisesti heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, kuten jo valmiiksi syrjintää kokeville tytöille. Ruokapula vaikeuttaa monen tytön pääsyä kouluun ja lisää sukupuolittuneen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön riskiä. Useissa Planin toimintayhteisöissä lapsiavioliittojen määrä on kasvanut, koska vanhemmat naittavat tyttäriään helpottaakseen perheen selviytymistä.

Tänä keväänä humanitaarista apua tarvitaan surullisen paljon. Globaali nälkäkriisi on sidoksissa toiseen hirvittävään tragediaan, Ukrainan sotaan. Ja koska Ukraina on yksi maailman tärkeimmistä ruoantuottajista, sodan vaikutukset heijastuvat ympäri maailmaa ja vahvistavat ilmastonmuutoksen ja koronapandemian luomia tuhoja. Nämä ristikkäiset vaikutukset ovat tärkeä muistutus siitä, että elämme keskinäisriippuvaisessa maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ukrainalaisten siviilien, erityisesti lasten, hätä on herättänyt suomalaisissa poikkeuksellisen auttamishalun. Plankin käynnisti nopealla aikataululla toiminnan Ukrainan rajoilla, ja olemme saaneet hätäapukeräykseemme ennätyksellisen määrän lahjoituksia.

Nyt pyydämme lahjoituksia erityisesti globaalin nälkäkriisin lievittämiseen, sillä se vaatii meiltä nopeita ja mittavia ponnistuksia ympäri maailmaa. 

Lämmin kiitos kaikille hätäapu-rahastoomme lahjoittaneille – apunne pelastaa ihmishenkiä!

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Olemme tilanteessa, jollaista meidän ei pitänyt enää nähdä. Lapset Etiopiassa, Somaliassa, Mosambikissa, Etelä-Sudanissa, Keniassa ja muissa maailman nälkäisimmissä maissa sinnittelevät nälkiintymisen partaalla. Kokonaiset koululuokat ovat tyhjillään, koska lapset ovat liian nälkäisiä käydäkseen koulua.

Lue lisää ja auta >