Yekaba, tyttö Pohjois-Etiopiasta

”En halunnut lapsivaimoksi”

12-vuotias Yekaba päätti, ettei suostuisi lapsiavioliittoon. Sinnikkyytensä ja yhteisönsä avulla hän aloitti taistelun koulutuksensa puolesta.

Susannah Birkwood
Kuvat:
Maheder Haileselassie Tadere

Yekaba oli vasta 12-vuotias, kun hän sai tietää, että hänen isänsä Desta aikoi naittaa hänet. Sulhanen oli kaksi kertaa Yekabaa vanhempi.

Amharan maaseudulla Pohjois-Etiopiassa kolme neljästä tytöstä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, moni heistä jo 12 vuoden iässä. Köyhyydessä eläville perheille tyttären avioliitto merkitsee, että ruokittavana on yksi suu vähemmän. Morsiamen vanhemmat saavat myös myötäjäiset, jotka voivat helpottaa tukalaa rahatilannetta. 

Yekaba oli oppinut lapsiavioliiton riskeistä kerhossa, jonka Plan oli perustanut hänen kouluunsa kaksi vuotta aikaisemmin. Kerholaiset saivat tietoa oikeuksistaan ja löysivät keinoja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.

”Isä sanoi, ettei hänellä ollut varaa kouluttaa molempia kotona asuvia tyttäriään, joten hän oli päättänyt naittaa minut.”

Tyttö Etiopiasta

Yekaba

Oppimansa rohkaisemana Yekaba raportoi avioliiton uhasta koulun henkilökunnalle. Hänen opettajansa pyysi tytön vanhempia koululle keskustelemaan, mutta nämä kieltäytyivät.

Yekaba päätti, että hänen olisi puhuttava itse isänsä ympäri. Tehtävä ei olisi helppo, sillä isä oli jo naittanut kaksi vanhinta tytärtään lapsina.

“Isä sanoi, ettei hänellä ollut varaa kouluttaa molempia kotona asuvia tyttäriään, joten hän oli päättänyt naittaa minut. Äiti olisi halunnut, että jatkan koulunkäyntiä, mutta hänestä tuntui, ettei hänellä ollut valtaa tilanteessa”, nyt 13-vuotias Yekaba kertoo.

Kotona Etiopiassa
Yekaban suvun naiset vastustavat nykyään yhteistuumin liian varhaisia avioliittoja.

Lapsiavioliiton riskit esille

Desta-isällä oli mielestään vahvat perusteet avioliitolle.

”Olen tulossa vanhaksi, ja minua väsyttää tehdä kaikki maatyöt yksin. Halusin perheeseen miehen, joka voisi auttaa maatöissä. Ajattelin myös, että Yekaba tarvitsee jonkun turvaamaan tulevaisuutensa. En ole ikuisesti täällä huolehtimassa hänestä”, Desta sanoo.

Yekaba kysyi, oliko Desta ottanut huomioon kaikki terveysongelmat, joita nuorena avioitumisesta voi seurata. Hän muistutti, että nuorena synnyttäneet kärsivät usein fisteleistä eli repeämisen aiheuttamista onkaloista emättimen ja peräaukon alueella. Ne ovat monesti seurausta siitä, ettei nuoren äidin keho ole vielä valmis synnytykseen.

Desta tuntui kuuntelevan, mutta sitten sulhasen perhe tuli vierailulle ja toi tuliaiseksi leipää. Leivän tuominen on Amharan alueella perinteinen tapa kosia virallisesti. Desta otti leivän vastaan, mikä merkitsi naimakaupan hyväksymistä.

Yekaba ei lannistunut vaan muistutti isäänsä serkkunsa kohtalosta.

“Serkkuni joutui naimisiin 12-vuotiaana ja on nyt yksinhuoltaja, koska hänen miehensä hylkäsi hänet monen avioliittovuoden jälkeen. Mies syytti, ettei vaimo tehnyt tarpeeksi kotitöitä. Serkkuni ei ole koskaan käynyt koulua, eikä hänen lapsensa ole kovin terve.”

”Älkää naittako tyttäriänne liian nuorina”

Yekaba tiesi, että yhteisössä oli monia vaikutusvaltaisia lapsiavioliittojen vastustajia, jotka puhuivat tyttöjen oikeuksista yhdessä Planin työntekijöiden kanssa. Hän kysyi apua useilta tutuiltaan ja sai tukea. Muun muassa Yekaban vanhempi serkku ja kyläneuvostoon kuuluva täti tulivat puhumaan Destalle lapsiavioliiton haitoista.

Tyttö ja isä Etiopiassa
Yekaban isä Desta muutti mielipiteensä varhaisista avioliitoista, kun sai perusteltua tietoa aiheesta.

Lopulta Desta myönsi, että oli ollut vähällä tehdä virheen, ja perui naimakaupan.

“Tyttäreni vakuutti minut siitä, miten paljon hän tahtoi jatkaa koulunkäyntiä ja opiskella niin pitkälle kuin mahdollista – ja että naimisiin joutuminen niin nuorena voisi koitua hänen kuolemakseen”, Desta kertoo.

Päätökseen vaikutti myös ymmärrys siitä, että Etiopian hallitus oli alkanut panna toimeen ja valvoa lapsiavioliitot kieltävää lakia. Desta käsitti, että voisi joutua jopa vankilaan lapsiavioliiton järjestämisestä.

”Neuvoni muille isille on, että älkää naittako tyttäriänne liian nuorina. Kaksi vanhinta tytärtäni joutuivat naimisiin lapsina, eikä heidän elämänsä ole onnellista. On liian myöhäistä muuttaa heidän tilannettaan. Nyt toivon vain, etteivät heidän omat lapsensa joudu naimisiin liian aikaisin”, Desta sanoo.

”Rakastan Yekabaa sydämeni pohjasta. Avioliiton peruminen teki hänet onnelliseksi, joten se tekee minutkin onnelliseksi.” 

Yekaba käy nyt koulua rauhallisin mielin ja puhuu muille lapsiavioliittojen haitoista.

”Luotan siihen, ettei isäni yritä enää naittaa minua”, hän sanoo. 

Tyttö koulussa Etiopiassa
Yekaba haluaa opiskella niin pitkälle kuin mahdollista.

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Eteläsudanilaiset naiset kantavat ruokasäkkiä. Kategoriat
Plan-lehti 2/2021

Apua Etelä-Sudanin ruokakriisiin

Ruokapula, taistelut, tulvat ja koronapandemia koettelevat Etelä-Sudania. Aliravittujen lasten määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Plan tukee lapsia sekä odottavia ja imettäviä äitejä selviytymään kriisistä.

Grace, 21, kioskissaan Kiberan slummissa. Kategoriat
Plan-lehti 4/2020

Kiberan nuoret naisyrittäjät selviävät pandemiasta sinnikkyytensä avulla

Koronaviruksen vaikutukset koettelevat Afrikan suurinta slummialuetta Kiberaa. Alueen nuoret naisyrittäjät ovat turvautuneet kekseliäisiin tapoihin työllistääkseen itsensä ja turvatakseen perheensä elannon.

1/2021 Kategoriat
Plan-lehti 4/2020

Vuoriston kadonneet tytöt

Ihmiskauppiaat sieppaavat Pohjois-Vietnamin vuoristosta tyttöjä morsiamiksi Kiinaan. Pakkoavioliitto tarkoittaa tytöille oikeuksien menettämistä ja heidän perheilleen surua ja epävarmuutta. Plan levittää alueella tietoa ihmiskaupan vaaroista.