Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Valokuvanäyttelyt
Muutos alkaa meistä – Mosambikin ihmisoikeusaktivistit
Ihmisoikeudet ja sukupuolten tasa-arvo eivät edisty itsestään. Ne tarvitsevat rohkeita puolustajia ja tienraivaajia.
Muutos alkaa meistä -näyttely kertoo ihmisistä, jotka ajavat intohimoisesti syrjittyjen ihmisten – kuten tyttöjen, vammaisten ja homoseksuaalien – oikeuksia Mosambikissa. He uhmaavat haitallisia perinteitä ja totuttuja rooleja.
Maailmanlaajuinen lastenoikeus- ja humanitaarinen järjestö Plan International on työskennellyt Mosambikissa vuodesta 2006. Suomalaisten lahjoittajien ja ulkoministeriön tuella Plan vahvistaa erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia.
Kaakkois-Afrikassa sijaitseva Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista. Mosambikilaiset tytöt ja naiset kohtaavat monia terveys- ja ihmisoikeusongelmia. Noin puolet mosambikilaisista tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, 17 % jo alle 15-vuotiaana.
Mosambikissa 40 % tytöistä saa lapsen ennen 18 vuoden ikää ja 8 % alle 15-vuotiaana. Varhaiset raskaudet ovat Mosambikissa merkittävä terveysongelma: joka toinen 15–24-vuotiaan tytön tai naisen kuolema johtuu raskaudesta, synnytyksestä tai turvattomasta abortista.
Näyttelyn aktivistit rakentavat maailmaa, jossa tytöt saavat käydä koulua ja päättää itse omasta kehostaan sekä tulevaisuudestaan.
Kuvat: Mikko Toivonen
Tekstit: Iida Riekko
Faktaluvut ovat vuodelta 2023.
”Nyt osaan puolustaa oikeuksiani ja myös muiden oikeuksia.”
Eunice, 18
Eunice, 18
Eunice on kylänsä näkyvin tyttöjen oikeuksien puolustaja. Hän liittyi Planin Champions of Change (Muutoksen mestarit) -ryhmään 13-vuotiaana.
”Sitä ennen näin ympärilläni paljon lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia, mutta en tiennyt, että voisin tehdä jotakin asialle. Tämä oli unohdettu yhteisö”, Eunice kertoo.
Tietojensa ja itsevarmuutensa kasvaessa Eunice päätti koota kyläänsä aktivistiryhmän. Nyt ryhmään kuuluu kymmenen nuorta, joille Eunice jakaa Planilta oppimansa tiedot ja taidot. He keskustelevat lasten ja nuorten ongelmista sekä siitä, miten he voivat ratkoa niitä. Tärkein keino on tiedon levittäminen.
Eunice on onnistunut estämään ryhmänsä kanssa jo 15 lapsiavioliittoa ja tukemaan noin sataa raskaana olevaa tyttöä jatkamaan koulunkäyntiä.
Eunice haluaa tulla toimittajaksi, joka raportoi tyttöjen asemasta. Lisäksi hän murtaa ennakkoluuloja tyttöjen jalkapallojoukkueessa. Jalkapallo on nähty perinteisesti poikien lajina.
Eunice löytää voimaa aktivismiinsa ja unelmiensa tavoitteluun omasta kylästään.
”Näen paljon tyttöjä, jotka ovat luopuneet unelmistaan. On kamalaa, kun nuori ihminen menettää toivonsa liian varhaisen avioliiton takia. En lopeta tyttöjen oikeuksista puhumista, ennen kuin lapsiavioliitot ja tyttöjen syrjintä loppuvat.”
”Jos voin auttaa muita tekemään viisaita päätöksiä, miten voisin istua hiljaa?”
Avelino, 31
Avelino, 31
Räätälinä työskentelevä Avelino sairastui teini-iässä elefantiaasiin, joka vie häneltä ajoittain liikuntakyvyn ja aiheuttaa kivuliaita turvotustiloja.
”Olen kohdannut paljon syrjintää liikuntavammani takia, mutta se auttaa minua löytämään voimaa aktivismiini. Tunnen vahvasti kaikkien syrjittyjen ryhmien kaltoinkohtelun”, Avelino sanoo.
Hän muutti koronapandemian aikana Mosambikin pääkaupungista Maputosta Jangamon maaseudulle. Avelinon sydän on aina palanut aktivismille, ja pian muuton jälkeen hän löysi mukaan Planiin. Järjestön koulutuksissa hän oivalsi, että tehokkain tapa muuttaa haitallisia perinteitä on keskustella yhteisöjen johtajien, kasvattajien, viranomaisten ja nuorten kanssa.
Avelinosta tuli pian yksi Planin eturivin vaikuttajista. Hän on saanut lempinimen Ihmemies, sillä hänellä on poikkeuksellinen kyky luoda yhteys muihin ja perustella näkemyksensä.
”Monet nuoret eivät näe vaihtoehtoja, koska heillä on huono itsetunto. Yritän opettaa heille sinnikkyyttä käyttämällä itseäni esimerkkinä. Jokainen voi löytää oman polkunsa.”
Pienen tytön isä ei koskaan väsy puhumaan sukupuolten tasa-arvosta.
”Syntymäpäivänikin on lokakuun 11. päivä – kansainvälinen tyttöjen päivä!”
”En häpeä sanoa, että olen ylpeä siitä, mitä olen saanut aikaan.”
Octavia, 41
Octavia, 41
Octavia tuli vahingossa raskaaksi 15-vuotiaana, ja hänet naitettiin poikaystävälleen. Hän joutui keskeyttämään opintonsa ja palvelemaan miehensä perhettä. Lopulta Octavia pakeni äitinsä luo ja palasi kouluun.
Koulussa Octavia innostui aktivismista ja alkoi levittää tietoa hivistä ja aidsista. Nykyisin hän on Planin asiantuntija, joka parantaa tyttöjen ja naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Hän kouluttaa aktivisteja, kasvattajia ja yhteisöjen johtajia.
”Seksuaali- ja lisääntymisterveys on intohimoni. Mietin herätessäni, että tänään joku tyttö saattaa tehdä väärän valinnan. En koskaan lakkaa puhumasta siitä, että nuorilla pitää olla oikeaa tietoa, jonka avulla he voivat tehdä viisaita päätöksiä.”
Mosambikilaiset tytöt on perinteisesti kasvatettu alistumaan aikuisten ja miesten tahtoon. Sukupuoleen perustuva väkivalta on yleistä.
”Suurin ongelma on mielestäni ajattelutapa, joka pitää yllä haitallisia kulttuurisia normeja. Tähän me Planissa puutumme”, Octavia sanoo.
”On hienoa nähdä, miten moni heikossa asemassa oleva tyttö tietää nyt, että voi päättää omasta kehostaan ja elämästään. Lapsiavioliitot ovat vähentyneet ohjelmaalueellamme, koska yhä useampi ymmärtää, etteivät ne ratkaise ongelmia vaan luovat uusia.”
”Jokainen ansaitsee olla hyväksytty omana itsenään.”
Custodio, 22
Custodio, 22
Custodio huomasi teini-iässä, että hän ihastui muihin poikiin toisin kuin koulukaverinsa. Hän tunsi olevansa yksin ja hukassa.
Custodio löysi internetistä tietoa homoseksuaalisuudesta ja LAMBDA-järjestöstä, joka tukee Mosambikin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Järjestössä hän tutustui muihin homoseksuaaleihin ja ymmärsi, että hänen tunteensa olivat luonnollisia.
”Minun oli silti vaikea hyväksyä itseäni, enkä uskaltanut tulla kaapista perheelleni. Rukoilin kirkossa, että homous lähtisi minusta, mutta eihän se lähtenyt.”
Kun Custodio lopulta puhui perheelleen, vastauksena oli aluksi täysi hiljaisuus ja eristäminen. Kahden kuukauden kuluttua hänen vanhempansa totesivat, etteivät halua hylätä poikaansa. Custodion tärkeimpiä tukijoita on Olinda-sisar.
Nykyisin Custodio on yksi LAMBDA:n rohkeimmista aktivisteista. Järjestö tekee yhteistyötä Planin kanssa. Aktivistit tapaavat yhteisöjen johtajia ja terveydenhuollon ammattilaisia ja puhuvat näiden kanssa vähemmistöjen oikeuksista.
Custodio auttaa myös vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä tekemään hiv-testin ja hakemaan tarvittaessa hoitoa virukseen. Syrjinnän takia HLBTIQ-ihmiset jäävät liian usein ilman terveydenhoitoa.
”Tunnen oloni hyväksi, koska tiedän tekeväni oikein. Olen varma, että jakamani tieto muuttaa lopulta ajattelua.”
”Minusta on tullut ihminen, jolta muut kysyvät neuvoa.”
Helena, 38
Helena, 38
”Päädyin toiseksi vaimoksi, koska kukaan ei tukenut minua enkä nähnyt vaihtoehtoja. Olisin halunnut opiskella sairaanhoitajaksi, mutta jouduin keskeyttämään kouluni”, Helena kertoo.
Hän elättää 14-, 10- ja 6-vuotiaita tyttäriään viljelemällä kassavaa. Tyttöjen isä käy Helenan luona kerran kuussa; muutoin mies asuu ensimmäisen vaimonsa kanssa. Moniavioisuus on Mosambikin maaseudulla yleistä, vaikka käytäntö on vähenemässä.
Helena ryhtyi Planin aktivistiksi vuonna 2018.
”En tiennyt aiemmin juuri mitään seksuaali- ja lisääntymisterveydestä tai -oikeuksista. Luulin, että naisen täytyy aina suostua kaikkeen, mitä mies tahtoo – esimerkiksi seksiin.”
Helena johtaa nykyisin Planin yhteisökeskusteluita, joissa kylän asukkaat puhuvat esimerkiksi lapsiavioliitoista, teiniraskauksista ja kuukautisterveydestä. Hän näkee jo asennemuutosta: tyttöjen koulutuksen arvostus on lisääntynyt ja perheväkivalta vähentynyt.
”Aluksi oli vaikea saada miehiä ymmärtämään, että naiset päättävät itse kehostaan. Lopulta moni ymmärsi, ettei itsekään haluaisi tehdä mitään painostettuna.”
Helena on myös auttanut monia tyttöjä ja naisia ehkäisyneuvolaan. Jangamon terveysasema tarjoaa ilmaista neuvontaa ja ehkäisyvälineitä sekä tarvittaessa turvallisen abortin, mutta palvelut tunnetaan vielä heikosti.
”Voin puhua kuukautisista kenen tahansa kanssa.”
Pedro, 55
Pedro, 55
”Voin rehellisesti sanoa, että ennen kuin tulin mukaan Planin toimintaan, ajatteluni oli takapajuista. Kohtelin tyttäriäni ja poikiani eri tavalla ja pidin lapsiavioliittoja normaalina, kulttuuriimme kuuluvana asiana”, Pedro kertoo.
Kun Pedro alkoi käydä Planin koulutuksissa viisi vuotta sitten, hänen ajattelunsa muuttui täysin. Suhde perheeseen parani, kun Pedro alkoi kysyä ja kunnioittaa muiden mielipiteitä ja kohdella kaikkia yhdenvertaisesti. Myönteinen muutos herätti hänessä halun jakaa oppimaansa muillekin.
”Nyt perheessäni on nollatoleranssi lapsiavioliitoille ja fyysiselle kuritukselle. Koulutan niin poikani kuin tyttäreni.”
Aiemmin puuseppänä ja maanviljelijänä työskennellyt Pedro löysi Planin avulla myös uuden uran: hän opiskeli räätäliksi ja oppi tekemään kestokuukautissiteitä.
”Muut kurssilaiset olivat naisia ja kummastelivat minua, mutta ei se minua haitannut. Minulle on luontevaa puhua kuukautisista kenen tahansa kanssa. Jaan nyt yhteisössäni tietoa kuukautisterveydestä ja siteiden käytöstä. Tyttöjen ei tarvitse enää jäädä pois koulusta, kun heillä on kuukautiset”, Pedro sanoo.
”Yhteisömme on yhä patriarkaalinen, ja työtä tarvitaan vielä pitkään. Mutta hyviä muutoksia tapahtuu koko ajan.”
”Sanon joka aamu itselleni, että voin muuttaa maailmaa.”
Denise, 18
Denise, 18
”Planin toiminnassa olen ymmärtänyt, että voin puolustaa tyttöjen oikeuksia, vaikka olen itsekin vielä nuori. Tykkään puhua ja ilmaisen itseäni hyvin, joten voin käyttää lahjojani muiden hyväksi”, Denise sanoo.
Hän kuuli Planin toiminnasta koulussaan kuusi vuotta sitten ja osallistui uusien aktivistien koulutukseen.
”Opin niin paljon itsestäni ja siitä, mitä ympärilläni tapahtuu. Tyttöjen oikeuksia poljetaan jatkuvasti, mutta tytöt eivät edes tiedä, että heillä on oikeuksia. He eivät saa päättää omasta elämästään. Jos he tulevat vahingossa raskaaksi, heidät lähetetään pois kotoaan lapsiavioliittoon.”
Denise alkoi puhua oppimastaan kaikkien tuntemiensa tyttöjen kanssa.
”Aluksi muut pitivät aktivistijuttujani noloina ja epätrendikkäinä, mutta lopulta moni ystäväni tuli mukaan Planin toimintaan.”
Mosambikissa on perinteisesti ajateltu, etteivät lapset ja nuoret saa haastaa vanhempia ihmisiä. Denisellä on kuitenkin itsevarmuutta keskustella jopa yhteisön johtajien kanssa.
”Sanon joka aamu itselleni, että voin muuttaa maailmaa ja auttaa toisia. Mitä voin tehdä juuri tänään muiden hyväksi? Ehkä voin käydä yhden keskustelun, joka muuttaa jonkun elämän.”
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi