Erityisesti kummiuteen liittyviä lastensuojeluohjeita

Yksityisyydensuoja

Kunnioita kummilapsesi yksityisyyttä. Älä julkaise hänen kuviaan ilman lupaa verkossa tai sosiaalisessa mediassa. Älä lähetä hänen tietojaan eteenpäin sähköpostitse tai muulla tavoin. Jos kerrot kummiudestasi julkisesti, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mainitse kummilapsestasi korkeintaan etunimi, ikä ja asuinmaa.

Kirjeenvaihtoon liittyviä huomioita

Turvallisuussyistä emme luovuta kummilapsen yhteystietoja. Yhteydenpito, johon sisältyvät esimerkiksi kummien kirjoittamat tervehdykset, kulkee aina kauttamme. Suora yhteydenpito esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei ole sallittua.

Vapaaehtoisemme lukevat kirjeet läpi varmistaakseen, että sisältö on lastensuojeluohjeidemme mukainen.

Hyviä aiheita kirjeisiin ovat arkipuuhasi, erilaiset vuodenaikamme ja juhlapäivämme. Lapsen ikä ja kehitystaso on hyvä ottaa huomioon tervehdyksessä. Uskonnollisia ja poliittisia aiheita tulee välttää. Joskus myös esimerkiksi valokuva, jossa on kesäiseen tapaan vähäpukeisia ihmisiä, voi aiheuttaa hämmennystä.

Kummivierailu

Halutessasi voit käydä vierailulla kummilapsesi yhteisössä. Matkaa suunnitellessasi ota yhteyttä lahjoittajapalveluumme viimeistään kaksi kuukautta ennen matkaa. Kummivierailu kestää yhden päivän, ja mukana on aina paikallinen työntekijämme. Vierailut toteutetaan yhteisössä, esimerkiksi kouluissa. Emme vieraile kummilapsen kotona.

Kummisuhteen päättyessä

Joskus kummi haluaisi jatkaa yhteydenpitoa kummilapsen kanssa hänen täytettyään 18 vuotta. Tällöin meidän on aina tehtävä riskiarviointi sekä kummista että kummilapsen perheestä. Ilman riskiarviointia yhteydenpidon jatkamiseen ei valitettavasti ole mahdollisuutta sosiaalisessa mediassa tai kirjeenvaihdossa. Jos haluat, että riskiarviointi kummiuden päätyttyä tehdään, ole yhteydessä lahjoittajapalveluun.

Lue myös Plan International Suomen yleiset lastensuojeluohjeet

Kummien tietosuojaseloste