Kannanotot, 2.11.2023

Pakolaisleirit eivät saa koskaan olla hyökkäyksen kohteena

Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.

Olemme järkyttyneitä Gazan pohjoisosassa sijaitsevan Jabalian pakolaisleirin pommituksista, joissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja haavoittunut jopa satoja. Tiheään asuttua pakolaisleiriä pommitettiin tiistaina ja keskiviikkona.

Hamasin johtaman Gazan viranomaisten mukaan Jabalian pommituksissa on kuollut ainakin 195 ihmistä. Gazassa toimivan indonesialaisten sairaalan johtavan kirurgin mukaan sairaalaan tuotiin 400 uhria, joista 120 oli kuollut. Suurin osa uhreista oli lapsia ja naisia, Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema kirurgi kertoi.

Pakolaisleirien pitäisi olla turvallinen paikka, ja siviilejä, erityisesti lapsia, on suojeltava. Pakolaisleirit eivät saa koskaan joutua hyökkäyksen kohteeksi.

Lokakuussa kärjistynyt konflikti on kestänyt nyt 27 päivää. Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan yli 8 500 ihmistä on saanut surmansa, ja heistä 3 600 on lapsia. Israelissa on kuollut 1 400 ihmistä ja yli 200 ihmistä on siepattu panttivangeiksi. Sodan kustannukset lasten hengelle ovat katastrofaaliset. Tämän on loputtava.

Yhdistyneet Kansakunnat on kuvaillut Gazaa ”tuhansien lasten hautausmaaksi”. Tilanne on täysin kestämätön. Vaadimme välitöntä ja täydellistä tulitaukoa, nyt heti.

Pakolaistyttö istuu autossa ja katsoo ulos ikkunasta.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien, ja erityisesti lasten, suojelemiseksi.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen myös kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme