Kannanotot, 1.4.2022

Järjestöt: Hallituksen on kehysriihessään puututtava syvenevään humanitaariseen kriisiin

Kuvassa näkyy yhteenliitetyt kädet, joiden päällä on siemeniä.

Koronapandemia, maailmanlaajuinen eriarvoisuus, ilmastokriisi ja aseelliset konfliktit ovat pahentaneet hätää maailman haavoittuvimmilla alueilla. Tammikuussa arvioitiin, että vuonna 2022 jopa 274 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, mikä on suurin määrä vuosikymmeniin. Sen jälkeen 10 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa ja heistä 4 miljoonaa pakenemaan maastaan.

Plan International Suomi, Kirkon Ulkomaanapu ja Pelastakaa Lapset auttavat ihmisiä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa Ukrainan humanitaarisessa kriisissä. Samalla järjestöt muistuttavat, että myös muualla maailmassa humanitaariset kriisit jatkuvat. 

Humanitaarista työtä tekevät suomalaiset järjestöt vaativat, että hallitus kasvattaa kehysriihessä kehitysyhteistyön rahoitusta, jotta konflikti- ja katastrofialueilla elävien henkiä voidaan pelastaa ja hätää lievittää. Kehitysyhteistyö tukee kriiseistä toipuvia alueita turvallisten elinolosuhteiden luomisessa, äärimmäisen köyhyyden poistamisessa sekä rauhan, vakauden ja demokratian vakiinnuttamisessa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei järkytä ainoastaan Euroopan turvallisuutta vaan sodalla on laajoja globaaleja vaikutuksia. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on varoittanut pahentuvasta nälkäkriisistä eri puolilla maailmaa, sillä Ukraina ja Venäjä ovat suuria viljan, elintarvikkeiden ja lannoitteiden tuottajia. Myös energian kallistuminen nostaa ruuan hintaa. 

Hallitus on jo ennestään päättänyt leikata vuonna 2023 kehitysyhteistyöstä 35 miljoonaa euroa. Kehysriihessä on syytä ottaa huomioon maailman tilanne ja perua leikkaus. Kehysriihessä keskustellaan myös sopeutustarpeista. Kehitysyhteistyön lisäleikkaukset olisivat nykyisessä maailmantilanteessa järkyttävä viesti. Olisi lyhytnäköistä toimia Ukrainan kriisin aikana tavalla, joka uhkaa lisätä epävakautta muualla maailmassa.

Artikkelit, 13.1.2023

Loko, 13: “Avioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko joutui naimisiin vastoin tahtoaan. Lapsiavioliittojen määrä on pahimmilla kuivuusalueilla noussut kuivuuden seurauksena.
Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan
Artikkelit, 5.1.2023

Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan

Afrikan sarvea piinaava ennätyksellinen kuivuus on vienyt perheiltä elinkeinon ja lisännyt lasten ja raskaana olevien sekä imettävien äitien aliravitsemusta. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli nälän tappavimmasta muodosta kärsii lähes kaksi miljoonaa lasta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Etiopialaisen Loko Shoban puolivuotias vauva lakkasi syömästä ja joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoon.
Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi